Jelikož vím, že velká řada z vás jsou lidé elektriky znalí, rozhodl jsem se jako laik v tomto oboru obrátit s prosbou o radu právě na fórum

Po 22 letech věrné služby nám doma přestala fungovat pračka - Whirlpool CS 560 (známá taky jako Whirlpool AWG 650) - a to následujícím způsobem: Nastavím program, spustím pračku a místo zahájení napouštění se po obvyklé prodlevě několika málo vteřin ozvala těžko definovatelná rána provázená vyražením pojistek v celým bytě. Pračka se již od té doby po nahození jističe jeví zcela mrtvá.
Následuje řada potenciálních závad a pseudozávěrů, ke kterým jsem zatím došel:
- závada na motoru je nepravděpodobná - v první fázi praní se vůbec nerozbíhá, pračka nezačala ani napouštět (podobně asi teda nebude problém ani s rozběhovým kondenzátorem motoru..?)
- závada na elmag. ventilu napouštění by nejspíš neměla vyřadit z provozu všechny funkce pračky (nejede ani samostatné odstřeďování)
- programátor - kontakty i kabely na pohled všechny v pořádku, jinak tam připadá v úvahu snad jenom elektromotorek..? (viz foto č. 1)
- odrušovací filtr (kondenzátor) - zatím můj favorit, hlavně podle jedné z diskusí na netu s podobným problémem (viz https://www.poradte.cz/elektronika/1481 ... istky.html) - viz foto 2 a 3
Oba kondenzátory, co jsem v pračce našel (rozběhový a odrušovací, podle schémat a indicií - viz http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... or_905.jpg - tady je barevně označen ten údajnej rozběhovej), nenesou známky poškození obalu, nafouknutí apod. Ten odrušovací mám venku, má dva černý vývody, co jdou na svorkovnici přívodních kabelů fáze a nuláku, spolu se dvěma kabely oranžové barvy směřujícími k programátoru (foto 4), a pak je příšroubovanej ke skříni pračky, což je teda asi zem (viz schéma na fotce 3). Rozumíte někdo blíž tomu, jak to funguje, a co můžu případně vyzkoušet, abych našel chybu...? Dá se na tom nějak bezpečně, bez jakékoliv výbavy, jen s jednoduchým multimetrem, něco vykoumat? Třeba i na tom elektromotoru co pohání programátor?