Jiri píše: Cim je tosol tak zazracny??? ze se vyplati ho tam lit misto normalnich kapalin fridexu /sheronu nebo divinolu?
tedy je fakt zže jsem slysšl že nektery tosol snese i -60st celsia:-) ale to v česku nehrozí:-)))

Moderátor: Moderátoři
Jiri píše: Cim je tosol tak zazracny??? ze se vyplati ho tam lit misto normalnich kapalin fridexu /sheronu nebo divinolu?
tedy je fakt zže jsem slysšl že nektery tosol snese i -60st celsia:-) ale to v česku nehrozí:-)))
To jsem rád. Prodavači hold také nemohou vědět vše. S viskozitou to samozřejmě souvisí, to je jasné. A viskozita je závislá na teplotě. Střelím čísla od boku, jen jako příklad:rudo. píše:Jardo, neurazil som sa. Teraz so si to pozrel ešte raz. Máš pravdu. To 5W atď. označuje zimnú triedu. Teraz som sa rozpametal, že o tej synt., polosynt. podľa tých prvých čísel mi tak vysvetlil jeden predavač. Preto som tak mylne, tie oleje rozdelil. No ale naozaj už neviem ako tu vysveliť, že okrem toho, že je to zimná trieda, tak je to aj viskozita oleja, ktorá má vplyv nielen na štarty a chod motora v zimnom počasí, ale aj veľa iných vplyvov pri chode motora.