Označení "starší" znamená jen to, že je jen starší než já (34) . On mi říkal, ať použiji část chladící kapaliny a část destilky. Moje blbost, že jsem to nenamíchal předem a nenašel ten šroub. Já jsem totální amatér. Všechno se učím podle příručky Návod k opravám VAZ 2121 a z Tůmy.Luděk Musil píše:Šmarjapano . Ten starší vedoucí je jak starý Mě sice bude přístí rok 50, ale takhle blbý nápady nemívám. Bez urážky.skautmalenovice píše:Už vím, který šroub to je. Díky moc. Varianta s destilkou je něco co mi navrhl starší vedoucí. Chtěli jsme to udělat tak, že půlka bude destilka a druhá půlka směs. On to tak prý používal ve staré škodovce.Přečetl sis po sobě co jsi napsal za (velmi kulantně řečeno) za hloupost Teď rozhodně nevyteče druhá polovina kapaliny - to by musel být okruh chladiče a okruh motoru každý jeden samostatný . L.skautmalenovice píše:Takže teď vypustím směs přes ten šroub pod svíčkou - a vyteče druhá polovina kapaliny? Tu pak doplním kudy?
Edit:Páč Honza svůj příspěvek odmázl - tak doplním:
Teprve tím vypoušťákem na bloku vyteče téměř veškerá kapalina. Ale to je jen drobný detail.
Spíše bych se zeptal, jaká kapalina (konzistence, barva, čirost, úsady ... chuť ) vytekla a před nalitím nové chladicí směsi ještě řešil případný výplach soustavy. L.
Většinou udělám chybu ve věcech, které jsou pro většinu lidí samozřejmé. Jenže pro mne jsou to úplně nové věci. Vyrostl jsem jako "panelákové děcko", v rodině jsem jediný chlap, dílnu nemám, ani potřebné nářadí. Všechno teprve pořizuji. Mějte se mnou prosím trpělivost
Psal jsem, že vyteče druhá půlka kapaliny, protože jsem si myslel, že když předtím vytekla jen ta část z chladiče, tak teď vyteče jen ta část z motorové části, když je zavřený termostat.
Výplach provedu takto? : Naplním chladící okruh pouze vodou a přidám do ní např. RADIATOR FLUSH 250ml XERAMIC, zapnu motor a nechám to chvíli běžet na provozní teplotu. Pak to vypustím, nechám vychladnout a nakonec naplním chladící kapalinou?
Z chladiče vytekla: téměř čirá kapalina s jemně žlutým zabarvením, s velmi jemným aroma chladící kapaliny. Obsahovala malé množství usazenin.