brzdové pakne

Moderátor: Moderátoři

dandy

brzdové pakne

Příspěvek od dandy »

Prečo je na jednom kolese nepravidelne obdraté obloženie? Na brzdovej stolici išli do bloku obe kolesá naraz, ale pri miernom dobrzďovaní to vykazovalo dosť výrazný rozdiel. Je možná výrobná vada pakní? Sú ešte pôvodné, majú asi 3,5 - 4 mm.
Nikita II, 1974
Nasťa 2016

chatka 12 forever
člen LKCS
Marek

Příspěvek od Marek »

Nemáš na jednom kole větší váleček ???

Dělaly se dva rozměry 19,05 mm a 20,64 mm. Pokud by se stalo, že na jednom kole máš jiný než na druhém, může to způsobovat nepravidelnosti (měl jsem to jeden čas taky).

Pokud náš origo brzdy, pravděpodobně nemáš samostavy, ale takové ty pochybné excentry. Možný problém je i v nich - na jednom kole je jiná vůle než na druhém.

Pokud by ses rozhodl pro výměnu paken, doporučuji koupit pakny pro 2103 / 06 a vyměnit štíty (jistě se někomu válejí patnáctkové štíty v garáži a dá je za pusinku). Tím Ti odpadá problém se seřizováním, samostavy na 2103 / 06 fungují spolehlivě a musí to šlapat jako "švajčiarky".
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
dandy

Příspěvek od dandy »

Vďaka Marek, ale plánujem nechať autíčko v originálnom stave, takže štíty za novší typ meniť nebudem. Aj keď je pravda,že by mi to uľahčilo údržbu.
Zadné brzdy som otváral hlavne preto, lebo pri miernom brzdení na spiatočku sa odtial skoro vždy ozval zvuk akoby čosi kleplo po bubne. Nič zvláštne som však nenašiel.
Celé zadné brzdy sú pôvodné z výroby. Brzdový bubon nemá žiadne anomálie. Aby sme si lepšie rozumeli tá nepravidelnosť je na fotkách. Tá červená časť je nezodratá, mierne drsná. Mne to pripadá ako výrobná chyba obloženia. Stretol sa s tým už niekto?
Přílohy
Pohľad zhora.
Pohľad zhora.
V smere jazdy zadná pakňa.
V smere jazdy zadná pakňa.
V smere jazdy predná pakňa.
V smere jazdy predná pakňa.
Nikita II, 1974
Nasťa 2016

chatka 12 forever
člen LKCS
Jelen

Příspěvek od Jelen »

Vypadá to, že ty pakny jsou trochu křivé, zkus koupit nové a uvidíš.
Marek

Příspěvek od Marek »

Pokud je tam nesouměr v brzdném účinku, zkusil bych pár kilometrů ujet na zatažené ruční brzdě. Sedne si to.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Little Red Riding Hood
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little Red Riding Hood »

dandy, s 01 brzdama jsem si taky moc neporozumněl.. dal jsme 04-05, to jsou taky samoštely a nadmíru spokojenost.. myslím že to přece jenom není až tak velkej zásah...

no vlastně už jsou z auta nadobro pryč... misto nich přijdou kotouče... :mfgreen:
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Marek píše: Pokud je tam nesouměr v brzdném účinku, zkusil bych pár kilometrů ujet na zatažené ruční brzdě. Sedne si to.
Přesně tak, jen s trochou citu, ať nespálíš obložení. Dokonce to znám jako doporučení před STK, projet pár km s přitaženou ruční brzdou :wink:
A já mít tohle doma, tak to trochu počechrám smirkovým papírem a pak to projedu s tou ruční brzdou. Já vím, nemá se to, protože se to smirkem neudělá stejnoměrně, ale tady není co zhoršit. Nebo zkus jiný pakny.
A jestli budeš "smirkovat" (šmirglovat, to jsou slova), tak ten prach nedejchej.
Bílý LADA a okřídlená spol.
Dusan

Příspěvek od Dusan »

Len stou ruckou opatre aby si menusel menit simeringy :D tak ze to neprehrej velmi :D
dandy

Příspěvek od dandy »

Simeringy ma čakajú skôr či neskôr na 100%, lebo už trochu slzia (mastné štíty, ale bez viditeľného úbytku oleja v dife).
A k tým pakniam. Sú pôvodné z výroby, takže otázka sadania je bezpredmetná, autíčko má 106tkm. Asi nechám líznuť bubny a dám nové pakne.
Nikita II, 1974
Nasťa 2016

chatka 12 forever
člen LKCS
čmelák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od čmelák »

pakne kup kvalitne nie nejake sunty za 50korun :!:
Stanley__001x

Příspěvek od Stanley__001x »

Nebo je nechej nalepit od nějaké firmy, někde tu byl na foru i odkaz, ale v každém větším městě je nějaká fabrika kde to lepí.
1 x 2104 rv 86
1x 2107 rv 90
4x trabi ( 2x s tp)
1x DKW Sonderklasse 1001
1x Tatra 57 sport
1x Zetor 50 Super
a 4x různé moto
Jablonec.2102

Druhy paken

Příspěvek od Jablonec.2102 »

A když ste nakousli téma existence více druhů brzdových paken - neznamená to tedy že když mi jakýsi strejda nabízí "pakny na žigula" že mi pudou do 2102?
Nevíme teda někdo čim se pakny mezi sebou lišej? (jako ne lišej ale lišej)
(šířka? poloměr? tloušťka obložení?
Jo a jaká ja asi normální cena za pár paken? (nevim teda jaký typ mi nabízí...)
HoluboSup

Příspěvek od HoluboSup »

Všechny jsou stejné kromě paken pro 03/06 - mají takové vyboulení s nějakým kroužkem, asi samostav, ale jinak všechno sedí, takže by se asi daly nasadit i na ostatní (možná by ale bylo potřeba je drobátko ubrousit :mrgreen: ).
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

Ve sklepě mám trojkové pakny s těmi divnými bazmeky a při porovnávání s obyčejnými bez bazmeků je tam ještě drobný rozdíl v umístění díry pro tu tyčkopružinku co spojuje pakny se štítem, takže asi bylo i více druhů štítů, rozměr brzdící části paken je stejný.
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Laďuša
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laďuša »

Já osobně jsem se setkal s takovýmahle paknama.
Obrázek
Krom samostavu/přípravy/bez se liší ten úplně bez akorát absencí jedný dirky. Barvu nepočítam.
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]

Chatka 12 forever :toothy10: ►Stodolní II◄ :) Estonian-czech crazy night :partyman: Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno ;) Tři sestry <|||> Ladagang 8) °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova

Haben Sie Bratwurst?

:!: keréklampás :!:
Odpovědět

Zpět na „Karoserie a ostatní“