Moderátor: Moderátoři
Jsem tu poslední větu skoro přečetl jako: uvidime ako to cez noc pokrociMajo píše:Inak dnes mi dosiel spominany solar, uz som ho aj hodil do kombika, za tych par hodin co tam bol a bolo este svetlo mi to dobilo baterku z 11.8 na 12.1 uvidime ako to cez vikend pokroci![]()
Jednoduchý solar na dobíjení aku je fotodioda (několik výkonových FD v serii) a za tmy se chová jako normální dioda v závěrném směru - žádná další dioda není třeba.Majo píše:to riesi jednosmerna dioda.. teda dufam
Pěkné, jednou se snad k bastlení na rozumné úrovni vrátímMartasBrno píše: ... Je to postavené na MC34063 + maximálně 10 pasivních součástek okolo.
Nezlob se na mně, ale toto je jeden z velkých elektrotechnických omylů. Stačí, aby jedna baterka měla nepatrně odlišné napětí, začne mezi nimi téci vyrovnávací (parazitní) proud a baterie se "záhadně" vybíjejí. V menší míře to platí i pro paralelní řazení desek v jednom článku akumulátoru. Mimochodem proto jsou akumulátory s vinutými články tak drahé, poněvadž jejich životnost je mnohonásobná a přesto v nich není více materiálu, ani nejsou technologicky náročnější, ale výrobce si musí přijít "na své". Totéž se týká paralelního řazení seriových ss dynam a ss motorů. Proto mají např. ss trakční motory po dvojicích prokřížená budící vinutí. Pokud zapojíš paralelně LEDky,rozsvítí se ta s nejnižším prahovým napětím, převezme veškerý proud tekoucí předřadným odporem a další s prahovým napětím vyšším o pár mV se již nerozsvítí.MartasBrno píše:... (ale mám dojem, že paralelní chod baterek je vhodnější než seriovej)...