Olej
Moderátor: Moderátoři
Olej
Moc se omlouvam ze opet oteviram stare tema, ale je to ted pro me dost aktualni. Potrebuju vymenit olej v samare a chci tam dat polosynteticky, ovsem na http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... light=olej Marek doporucujeSAE 15W/40, prave jsem se dival na www.olejservis.cz a tam jsou polosynteticke jen 10W, vychazi z toho to rozdeleni? (10W-polosynt, 15Wmineralni)??? Co teda koupit?
- VaSek
- Kontaktovat uživatele:
Re: Olej
Rozdeleni mineralni - polosynteticke nevychazi z rozdeleni viskoznich trid 10W.. 15W.. Pouze se to ve vetsine pripadu shoduje. Dulezitejsi nez rozdeleni synteticke-polosynteticke-mineralni je rozdeleni do vykonnostnich trid API. Myslim ze olej 10W40 muzes do samarky bez obav nalit (s ohledem na predchozi olej).utia píše:Marek doporucujeSAE 15W/40, prave jsem se dival na www.olejservis.cz a tam jsou polosynteticke jen 10W, vychazi z toho to rozdeleni? (10W-polosynt, 15Wmineralni)??? Co teda koupit?
S pozdravem
VaSek (ex Vaz 2107,ex Fiat Bravo GT, Fiat 124 Spider, Fiat Coupé 2.0 16VT, Subaru Outback 3.0 H6)
VaSek (ex Vaz 2107,ex Fiat Bravo GT, Fiat 124 Spider, Fiat Coupé 2.0 16VT, Subaru Outback 3.0 H6)
utia píše:Moc se omlouvam ze opet oteviram stare tema, ale je to ted pro me dost aktualni. Potrebuju vymenit olej v samare a chci tam dat polosynteticky, ovsem na http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... light=olej Marek doporucujeSAE 15W/40, prave jsem se dival na www.olejservis.cz a tam jsou polosynteticke jen 10W, vychazi z toho to rozdeleni? (10W-polosynt, 15Wmineralni)??? Co teda koupit?
Použití oleje částečně syntetického či syntetického do motoru Samara není vyloučeno, jen je to zbytečné vyhazování peněz.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
no poprve jsem do 2111 8v nalil polosyntetiku mogul a docela me prekvapilo ze novy motor si olej trochu bral cca 1l na 4000km - v servisu mi pak rekli at neblbnu, ze se jedna o stejny motor co mela samara a tohle je zbytecny luxus 15w40 uplne staci a i v mrazech pod 25 stupnu nebyly zadne problemy.tenhle olej tolik neubyval a vliv na spotrebu de facto nulovy
naroky motoru - trida SG/SH pouzity minerlni olej mel SJ nebo SL, menil jsem po 12-15 tis km
naroky motoru - trida SG/SH pouzity minerlni olej mel SJ nebo SL, menil jsem po 12-15 tis km
-
- Kontaktovat uživatele:
Pri volbe oleje je prvotni hledisko predpis vyrobce a to jak z hlediska viskozity, tak i minimalnich parametru specifikace. Dale je vsak treba zohlednit i dalsi parametry, napr. provozni - zda prevladaji delsi jizdy po rychlostnich komunikacich, popojizdeni ve meste s castym startovanim ap.. Temto hlediskum by se pak mely prizpusobit jak pozadavky na olej, ale i vymenne lhuty. Stanovene vymenne lhuty totiz obvykle urcuji podminky provozu, ktere se blizi k idealnim (napr. vozidlo provozovane spise na delsi trati v optimalnich provoznich otackach). Zkracene receno pokud provozujes samarku na kratkych tratich s castymi starty, nic nezkazis ani polosyntetikou a pokud jezdis delsi trate, staci predepsany olej. W.utia píše:Moc se omlouvam ze opet oteviram stare tema, ale je to ted pro me dost aktualni. Potrebuju vymenit olej v samare a chci tam dat polosynteticky...
-
- Kontaktovat uživatele:
hehe, pri tychto podmienkach mi vydrzal motor po GO 30tis km(pouzivam same kvalitne polske a ruske a bulharske diely a rozne mineralne oleje, Lidl ten je lacnejsi ), za par chvil pojde do kopriv...Wolf píše:podminky provozu, ktere se blizi k idealnim (napr. vozidlo provozovane spise na delsi trati v optimalnich provoznich otackach)
Ich fahre einen Shiguli - WAS2105
Keď ju poriešiš, nie je čo milovať...
Chatka 12 forever
-
- Kontaktovat uživatele:
...ale to Ti nesmi koukat prava noha na plynu az pred auto . W.Myso píše:hehe, pri tychto podmienkach mi vydrzal motor po GO 30tis km(pouzivam same kvalitne polske a ruske a bulharske diely a rozne mineralne oleje, Lidl ten je lacnejsi ), za par chvil pojde do kopriv...Wolf píše:podminky provozu, ktere se blizi k idealnim (napr. vozidlo provozovane spise na delsi trati v optimalnich provoznich otackach)
-
- Kontaktovat uživatele:
ver tomu ze jazdim pomalsie ako ty, a v nizsich otackach...akurat nemam odladeny predstih-krivku a tym som mu asi dal, cely cas to zvonilo, tak teraz uz to zvoni a klepe...Wolf píše:...ale to Ti nesmi koukat prava noha na plynu az pred auto . W
Ich fahre einen Shiguli - WAS2105
Keď ju poriešiš, nie je čo milovať...
Chatka 12 forever
- Honza 21061
- Kontaktovat uživatele:
- dmatej
- Kontaktovat uživatele:
Doporučoval bych rozlišovat oleje radši podle API a SAE, než barvy kanystruHonza 21061 píše:utia: Nevím, jestli bude v Praze nejlevnější, ale já kupuju 15W/40 Carex, v Tesco mají 5L za 189,- a používám ho normálně bez problémů pořád. Pozor na označení- zelený je pro diesely, modrý pro benzín.
Do Lady patří oleje s API SF-SJ, ani víc, ani míň. Údaj Cx se vztahuje k nafťákům.
SAE dle libosti, ideál je klasika SAE 15W40, příp. 10W40.
- Honza 21061
- Kontaktovat uživatele:
Proč to dělat složitější? Jiný Carex, než 15W/40 benzín a diesel jsem v Tesco ještě neviděl a počítám, že většina si spíše čte tu nejnápadnější etiktu, kde je potřebná hodnota uvedená, barvné rozlišení nejnápadnější a nebude zkoumat tyhle detaily, je to olej do Žigula, ne do monopostu F1. Když to někdo chce zkoumat, tak si to přečte, já vezmu modrý kanystr, naleju to tam a jezdím 10 tisíc km.
Honza
Osa Praha - Brno
Osa Praha - Brno