Po dlouhé době jsem trávil víkend sám ... tedy, spíše správně, bez příbuzenstva.
A proto jsem měl čas se trochu pověnovat autu. Sice jen teď, v nedělním odpoledni, ale co už

. Mmch. 12500 km na tachu.
V týdnu jsem si nechal koupit plastová víčka na hlavy šroubů a matic v blízkém okolí přední a zadní nápravy. A tak jsem je nasazoval. Pravda, v případě ukotvení zadní nápravy jsem dal na oko a mám navíc hromádku větších čepiček

... moje chyba.
Nyní bych chtěl upozornit/varovat všechny majitele modelů Kalina/Granta/Vesta !!!
Při této příležitosti jsem se chtěl podívat na konstrukci zadního náboje. A tak jsem se kouknul. Byl jsem u pravýho zadního kola a buben se mi zdál jako jeden kus. Tak jsem sundal (plastové) víčko, očistil rez (

) zlehka máznul měděnkou a složil. A šel jsem na levý kolo.
Po povolení (vystřeďovacích) šroubů se buben začal hýbat a sundal jsem jej. A následuje "šokující" zjištění:
KONSTRUKCE ZADNÍ BUBNOVÉ BRZDY JE ÚPLNĚ STEJNÁ JAKO JE U VAZ 2101
Takže po vyšroubování vystřeďovacích šteftů lze buben sundat. Pod bubnem se nachází klasické prase, pakny a navíc kroužek a snímač ABS.
A nyní to varování/doporučení:
Co nejdřív se na tu zadní nápravu, konkrétně bubny, podívejte!
Na náboji to, ostatně jako u všech 2101 - 2107, zarezává a spojuje se buben s nábojem a pak to nejde nedestruktivně sejmout.
Takže co nejdřív sundat buben, očistit a namazat. Vyhnete se nepříjemným budoucím problémům.
L.