Vďaka za postrehy.
Cross bol pôvodne myslený pri príležitosti pohonu
4x4, ktorý rusi síce testujú ale seriovo naozaj k dispozícii nie je, takže v dohľadnej dobe budú aj Cross iba predohraby. (Aktuálne info priamo z fabriky z piatku)
Inak 4x4 som chcel len kvôli snehu tu na strednom Slovensku, inak s tým do terénu moc chodiť nebudem, doteraz som chodil po cestách určených pre Patroly so sériovým Expertom aj 2111 s kostkami vzadu - a prešiel som.. Po predch, info asi od Cross upustím, aj keď je pekná - kratší prevod radšej asi nechcem, jazdím skôr dialnice a tam inú rýchlosť ako 140 nepoznám a zas rád by som normálnu spotrebu.. Aj keď dnes ma už napadla alternatíva s LPG - čo už, v investíciách som hrozný špekulant. Áno, viem že LPG zníži výkon ale zas viac ľudí ma presviečalo že potom môžem motoru stúpať plný knedlík a spotreba ma nezaujíma - aj keď sa mi to nezdá (min. z hľadiska životnosti), je to lákavá predstava.
Ďakujem za info ohľadne chiptuningu, sám som čakal niečo do 10 koní, no veľa som čítaj aj naživo počul o subjektívne lepšom chode hlavne nižších otáčkach aj na atmo beznínoch. Hlavne ruský benzín údajný BA95 má v reále nezriedka 88 oktánov, rátal som že s tým vo VAZe počítali = rezerva. Čo sa úprav týka, chcel som športový filter a sviečky NGK ako mám na desiatke (tie sviečky mám podľa RU článku - meranie na motore tuším 21123 (link je kdesi v desiatkovej sekcii), čo tipujem by mohol priamy evolučný predchodca 21127), plus možno ešte vyleštiť sanie, iné upravy by boli asi proti záruke aj ekonomický nezmysel.. Chcem auto na vozenie sa s rodinou, síce auto relatívne rýchle a výkonné ale predsa len nestaviam závodný špeciál..
106k sa predávajú iba v Rusku, u nás je iba 16v 98k a 8v ?k (slabý - nechcem). Úprimne - nevedel som že je aj fyzický rozdiel v motoroch, nazdával som sa že 98 a 106 je rozdiel iba v mapách riadiačky.
Samosvor je dobrá vec, ale to až po záruke.
Ad rozmery: našiel som takéto porovnania:
![Obrázek](http://www.autoreview.ru/archive/2008/08/kalina_vs_111/razmery8_2008new_750.jpg)
Kala II má tuším +- podobné rozmery ako prvá generácia, orientačne stačí. Pre istotu zbehnem predsa len na UA pozrieť sa do nejakého salónu, nech mám istotu..
Vesta SW Cross 1.6, r.v. 2019 (2022 - na večné časy a nikdy inak)
Priora Combi 1.6 16v, r.v.2012 LUX (2024 - veterán)
Priora Combi 1.6 16v, r.v.2009 (2018 - uvidíme, dokedy to so mnou vydrží)
EX: 2111.3B 1.5 16V r.v.2003 (2009-2016, R.I.P.)
Оптимист учит английский, пессимист - китайский. Реалист купил автомат Калашникова.