Vašátore, s Morava invest jsi na velkém omylu. Se stejnými parametry mi právě teď na parametry Lady (před 5 minutama) v kalkulačce spočítali 2486 Kč, přitom ani nevím u které pojišťovny by to bylo uzavřené, na uzavření smlouvy jsem již ve formuláři nepřecházel. Mám uzavřeno na Ladu pro letošek za 2186 Kč včetně přímé likvidace (výhodné pro nespolehlivé pojišťovny viníka, protože nikdy nevíš, kdo Tě naboří). Bez této služby je to ještě asi o 190 Kč levnější..... Takže 500 Kč v neprospěch Morava invest ! Na parametry malého Fiata mi spočítali už menší rozdíl 1828 Kč. Mám za 1851 Kč, ovšem opět s přímou likvidací (tedy bez ní by bylo opět cca o 190 Kč méně). Cca 170 Kč v neprospěch Morava invest. Jistě mi namítneš, že máš povinný levnější. Hodně záleží na počtu obyvatel města, kde žiješ. To mne ještě znevýhodňuje. Počítal jsem pro 180 bezeškodních měsíců jako s aktuální pojistkou co právě mám. Makléřská společnost je další parta lidí, další kancelář, další pronájem, další platba za elekřinu v kanceláři, která se musí z něčeho živit. Mám uzavřeno u jedné z větších pojišťoven. Žádná není dokonalá, ale aspoň jsou v ní peníze na rozdíl od těch menších a nečeká se na plnění dlouhé měsíce až vyberou na dalším pojistném (samozřejmě na plnění po skončení likvidace). Tím jím jejich drsnou práci ani velký prachy nezávidím, ale podporovat to nebudu. Pokud Morava invest uzavírají smlouvy u Triglavu, Slavie a podobných problematických pojišťoven (viz mraky stížností na netu), tak v tom je právě docela slušná provize, tyto pojišťovny jsou nejlevnější a nejproblematičtější. U těchto "low-end pojišťoven" napřímo uzavřeš ještě o pár stovek levněji, než mám pojistku já. Něco z nich vylámat, když Tě někdo nabourá je nadlidský výkon.... To je samozřejmě u všech, všechny se cukají, některým jde o pověst a některým vůbec nejde.
V pojišťovnách se docela orientuju, protože jsem jich pár z nich vystřídal. Škody jsem neměl, jen nové podmínky pro pokračování smlouvy nebyly přijatelné pro pokračování na další rok (nejen cenové, ale i smluvní). Dokonce jsem u jedné z pojišťoven byl před více lety úspěšný s odstoupením od smlouvy, kdy mi nechtěli dostát slibu v e-mailu (po uzavření smlouvy požadovali cca 2 násobnou platbu, než bylo ve smlouvě a nechtěli na základě dokladů pochopit, že nemají nárok na dvojnásobné pojistné - Lada skoro za 5 tis. na rok). Pomohla mi radou jedna instituce a pak to šlo už docela rychle i s vrácením neoprávněné platby a smlouva se zrušila od počátku. Zrušení jsem neměl v úmyslu, jiná dohoda s pojišťovnou nebyla.
Také je dobré vědět, že limit pojištění povinného ručení pojištění u majetku je na celkovou hmotnou škodu na nehodě, tedy u všech účastníků v součtu. Limit na újmu na zdraví je za jednotlivou osobu (tedy klidně 15 poškozených lidí x třeba max 35 mega dle limitu) ! Tohle pojišťovny i makléři bedlivě tají. Takže vcelku s klidem se dá uzavírat povinné na nižší limit. Pokud naboříš miliardáře a bude měsíc doma se zlomenou nohou, nebude nejspíš stačit ani nejvyšší limit současného pojištění 150 mega. A povinné na zdraví se vztahuje i na osoby, které veze řidič ve vozidle, ne jen koho nabouráš, ale každému komu způsobíš škodu na zdraví. Kolik z Vás toto vědělo ?
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Na poslední odstavec někteří makléři, nebo pojišťovny neodpoví podle pravdy. Stačí si přečíst smluvní podmínky a poptat se právě toho "známého" pojišťováka, co on na to, případně advokáta, ti to znají také.
![:mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)