Proč mě to zajímá......Řeším opravu ostřikovače ve Fiatu. Nový duální motorek Fiat je za nesmyslnou cenu na rozdíl od drtivé většiny jiných dílů na Fiaty. Ten současný, když se zapomenu a ostříknu zadek potřebuje rozpojit hadičky předku a fouknout z plných plic směrem k motorku do nádobky. Někde visí asi nějaký ventilek umístěný přímo v motorku. Nevím jestli mechanický, nebo jestli tam může být zalitý elektroventilek, který přepíná zároveň při změně polarity motorku. Zvenku to není opravdu poznat a není mi přepínání zcela jasné ani u toho Oktavistickýho, co se týče jiných dílů, než změny směru otáčení čerpadýlka. V servisní dokumentaci Fiat není o motorku vůbec nic psáno, ve výkresech není ani cesta hadiček, umístění zpětných ventilků atd. Pouze ze schéma jsem vyčetl, že se směr postupu kapaliny do předu a dozadu mění změnou polarity na přepínači pod volantem. Kromě toho ostřikovač Fiat dává i jako nový nic-moc tlak a postupem času se to ještě zhoršuje - proto záměr použít z Oktávie, kde nový v originále má stát kolem 300-400 Kč. Původní je umístěný přes těsnící kroužek zespodu s kolínkem na ležato. Životnost by měla být u Oktaviána předpokládám už na furt.
Duální motorek mění směr otáčení, jestli tomu dobře rozumím a tím jde voda do jedné, nebo druhé trubičky. Blokování vody probíhá jen nějakým mechanickým ventilkem v té duální pumpě, nebo je někde po cestě, případně přímo v tom motorku mikroelektroventil, který volí směr toku vody na přední, nebo zadní okno ?
Dále by mě zajímalo, jestli někdo z Vás už bastlil tento motorek do jiného vozu a jestli bude fungovat i v jiné poloze, než na svislo zasunutý do nádobky ? Potřebuji ho totiž dát buď obráceně hlavou dolů, taky na svislo, ale to není úplně ideální pro toto umístění, spíše bude vhodnější na ležato a potřebným způsobem dořešit přítok do motorku Oktavie. Nejednodušší řešení by asi bylo napojit ho na jednu ze stávajících výstupních trubiček starého motorku a umístit výškově lehce pod hladinu dna, aby se samovolně zaplavoval. Viděl jsem, že má mít max. výstupní tlak kolem 2 Bar. To je pořádná stříkačka.

Nakonec, když to dobře dopadne, tak jakmile dožijou ostřikovací motorky v Ladě, tak bych poskytnul řešení i pro tento ostřikovač, v tomto případě světel a čelního skla. U Lady by mi s ohledem na spolehlivosti ostřikovače z Oktavie ten duální docela pomohl (po drobné úpravě zapojení). V Ladě mi další motorky odcházejí průběžně pro destrukce plastů na všech možných i nemožných místech a korozi spojovacích šroubků.