Ale jo..... Pokud nebude vadit, že je od ruky...........?
Jen bych potřeboval vyřešit ty úbytky napětí na P-N přechodech tranzistorů. Bojím se totiž, že díky tomu budou ta světýlka méně svítit, což je jistě škoda. Jde mi hlavně o ten výkonový tranzistor T2 (počítáno zleva), protože právě přes něj poteče plný proud do všech žárovek - ty ostatní čtyři klidně mohou zůstat bipolární, protože o jejich úbytky mi vůbec nejde. Co se místo toho bipoláru dá použít? Unipolár? Tam snad žádné úbytky nejsou, ne? Jenže s nimi nemám zkušenosti. Prosím proto povolanější, kdyby měli zájem a chuť, mohli by mi pomoci moji vizi dovésti k dokonalosti

.
Popis činnosti je pro zasvěcené zřejmý (nezasvěceným si dovolím vysvětlit):
Centrální ŘJ vozu mi na základě údajů z dveřních spínačů a dalších vstupních veličin posílá plus na žárovky vnitřního osvětlení. Chci, aby mi žárovky pomalu najížděly až do plného svitu a naopak při zhasínání aby pomalu snižovaly intenzitu až do úplného zhasnutí. Podle tohoto schématu by to mělo fungovat. Podotýkám - mělo by to fungovat u jakéhokoli vozidla - čili třeba i u Lady

. A můj selský rozum mi říká, že je tomu obvodu úplně jedno, jestli v autě je jedna žárovka, nebo je jich třeba deset, taktéž by mělo být úplně jedno, zda se bude jednat o LEDky, nebo zda to budou obyč. žárovky s vláknem. Jediné, co je pro to třeba dimenzovat, jsou součástky (především proudy tranzistorů a chladiče). Pokud ovšem toto zapojení udělám a odladím na nějaké časy, je pak jedno, jestli žárovky vyměním za LEDky - nemělo by se na chování toho obvodu vůbec nic změnit.
Použil jsem jedno schéma, které jsem vlastně nakreslil dvakrát, a to zrcadlově na sebe. Jedinou změnou je jiný typ tranzistoru (T1 vs. T5), protože je to prostě potřeba - jinak jsou ty dvě části obvodu vlevo a vpravo vlastně identické a pracují na podobném principu. Je to jakoby takový "klopný obvod" - buď pracuje levá část obvodu, nebo část pravá, nikdy však obě současně.
Stav 1 - centrální jednotka pošle na žárovky plus 12V. Tranzistor T3 (počítáno zleva, tedy ten uprostřed) bude uzavřen (PNP) a kondenzátor C1 (opět zleva) se přes trimr P1 začne nabíjet. Tím se T1 pomalu začne otvírat (rychlost otvírání bude nastavitelná kapacitou C1 a velikostí odporu trimru P1) a tím bude otvírat výkonový T2 vedle (Darlingtonovo zapojení - klasika sto let stará). Postupně otvíraný tranzistor T2 pouští proud do žárovek - pěkně plynule od nuly do maxima. Čili zvyšující se intenzitu osvětlení až do plného světla bychom měli. Nyní stav 2.
Stav 2 - centrální jednotka odstřihne napětí. Kondenzátor C1 se okamžitě zkratuje a vybije (přes diodu D1) a levá část obvodu je tedy připravena na další rozsvěcení žárovek, až k tomu dostane povel (viz Stav 3 - níže). Současně se otevře tranzistor T3. Kondenzátor C2 vpravo je však vybitý (dosud neměl tu čest se nabít), tudíž tranzistor T5 zcela vpravo je otevřený. Tím je otevřen i vedlejší výkonový T4 a žárovky vnitřního osvětlení stále svítí - díky přivedenému proudu ze svorky 30 (stálé plus z baterky). Ovšem C2 se pomalu nabíjí, čímž postupně zavírá tranzistor T5 a ten logicky T4 - tím se snižuje intenzita osvětlení až do úplného zhasnutí.
Samozřejmě, stejně jako v levé části schématu, i zde se rychlost tohoto jevu nastavuje velikostí kapacity kondenzátoru C2 a trimru P2.
Stav 3 (= Stav 1) - centrální jednotka opět přivádí energii na žárovky: Tranzistor T3 okamžitě zavře, kondenzátor C2 se zkratuje a vybije (přes diodu D2 vpravo). Část obvodu vpravo je tedy připravena na další zhasínání, až k tomu bude správný okamžik. Část obvodu vlevo současně pracuje na postupném zvyšování intenzity světla na žárovkách. A tak pořád dokola.......
Kritika? Názory? Nápady k vylepšení? Děkuji předem.....