Vychrtlá ojetina dobrý...
Tak nevím, co si po přečtení všech těch zasvěcených komentářů myslet. Ne tedy o Grantě. Tři lidé už ji viděli, jeden v ní dokonce i seděl
, a dvacet dalších se k tomu odborně vyjadřuje. Skoro jako v televizní debatě mi to připadá. Jediný McG. to vzal za správný konec!
Co na tom autě momentálně doopravdy vadí, je (kromě pozdního a po obchodní stránce zcela nezvládnutého nástupu na "západní" trh) jen jeho předběžně navrhovaná cena. Ale dalo by se to považovat za jakousi daň za pocit výstřední výjimečnosti jeho majitele. Vše ostatní jsou - s ohledem na cenovou kategorii a třídu vozu - zbytečné plky. Srovnávejme prosím jen odpovídající typy vozidel. Granta rozhodně není myšlena jako následovník tehdy luxusního 2106 ze 70.let, ale jako tzv. moderní low-cost nové doby "ojezdi a zahoď ". Doba plastová se podepisuje i na "moderních" modelech daleko zvučnějších výrobců. A kdyby sem přišla sportovní verze Granty (taky se mi líbí), tak budou všichni kňučet, jak že je to hrozně drahé.... a zase si to nekoupí.
Pochopil jsem, že od Lady/VAZu se očekává kvalitní, vypiplaný, robustní, výkonný a spolehlivý, elegantní automobil střední třídy s výdrží >20 let provozu, zcela nekorodující, s nerezovými stěrači, technicky jednoduchý s minimem elektroniky, ale zase se všemi vymoženostmi moderní doby (ABS, ESP... vše v elektrice a hlavně s nepostradatelnými dojezdy oken!), nejlépe s madly i u řidiče
, měkoučkým čalouněním a samozřejmě klimou. Navíc nejlépe asi opravitelný v domácích podmínkách. Vše bratru tak za 150 tisíc, no, to by se možná už i pár jedinců z řad fanoušků značky pro koupi rozhodlo. Tohle je ale schizofrenní!
V dohledné době nelze od žádného výrobce očekávat kvalitní, robustní a spolehlivý, komfortní "držák" střední třídy v kategorii do cca.250t Kč, ba bohužel, dokonce ani v cenových hladinách nesrovnatelně vyšších ne!
Prostě fenomén žigulíku, jehož moderní obdobu by asi spousta z nás, příznivců a majitelů Lady, uvítala nejvíce, se konat nebude. Zapomeňte. A starostlivě pečujte o legendu ve vašich rukách. J.