Jak změřit velký kondenzátor

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Marek

Jak změřit velký kondenzátor

Příspěvek od Marek »

Jsem elektrotechnik, čili tak nějak mám povědomí, jak změřit kapacitu běžného kondenzátoru, ale mám jistý problém a radši se zeptám.

Mám tu asi dvacet let uložené (čili kdovíjak staré) dva ruské elektrolytické kondenzátory 10mF / 100V. Potřeboval bych zjistit, zda svou kapacitu stále ještě mají, či jestli jsou už spíš k nepotřebě. Tak velkou kapacitu však v domácích podmínkách změřit neumím a nemám nápad, jak to udělat. Kdo poradí???
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Dusan

Re: Jak změřit velký kondenzátor

Příspěvek od Dusan »

No v prvom rade by som ich naformoval, potom asi pre teba najjednoduchsoe bude zohnat trafo z mikrovlnky odstranit sekundal a aspon 2,5 licnou navit tych par zavitov aby tam bolo 3,3 V potom ak ten kondenzator pripojis do obvodu mal by nim prechadzat prud rovny kapacite tj 10A. Neskusat to dlho. Tym napetim niesom si isty treba to spocitat.
Petr HC

Příspěvek od Petr HC »

Toto je podrobně popsáno v http://www.electronicservis.cz/files/me ... zatoru.pdf
A popravdě řečeno - moc se mi to nelíbí.
Jednodušší způsob zjištění kapacity je po naformování využít časovou konstantu nabíjení a vybíjení známým napětím přes známý odpor.
Если бы автомобили Лада были безпроблематичными, я бы определенно русский язык забыл.
veliz

Příspěvek od veliz »

Mohl by jsi zkusit kondenzátory naformovat, tj. nabíjet přes odpor cca 1 až 10 kohmů a přes ampérmetr. Začít na cca 10V. Nabíjecí proud by měl postupně klesat k nule. Pokud se proud ani po několika hodinách nepřiblíží nule, má kondenzátor svod a je vadný. Postupně zvyšovat napětí (max 90% jmenovitého napětí kondenzátoru).
Nabitý kondenzátor zkusit vybíjet přes stejný odpor a měřit napětí na kondenzátoru. Pokud by se změřil čas, za který se kondenzátor vybije na 1% původního napětí (např. z 10V na 0,1V), můžeme tento stav považovat přibližně za pětinásobek časové konstnanty (tau=RC) a vypočítat přibližnou kapacitu kondenzátoru.
Lada Niva 1,7MPi+LPG r.v. 2009 (01/2010 - 3/2014);
Lada 2105 r.v. 1985 (06/1994 - 11/1996);
Hurikán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurikán »

Když je vezmeš na nějaký sraz či schůzi, tak Ti je klidně změřím. Můj domácí měřák má běžný rozsah do 50 mF. 8)

Anebo postupuj podle Velizova návodu.
Моя фотогалерея здесь.

Я слежу за тобой. Всегда!
Obrázek
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

Tvůj domácí měřák jest zjevně velice machrovským, můj pracovní měřák dává tuším hranici právě těch deset mili, musím mrknout :-) .
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Petr HC

Příspěvek od Petr HC »

veliz píše:.......Pokud by se změřil čas, za který se kondenzátor vybije na 1% původního napětí (např. z 10V na 0,1V), můžeme tento stav považovat přibližně za pětinásobek časové konstnanty (tau=RC) a vypočítat přibližnou kapacitu kondenzátoru.
I tak to jde, ovšem je to ovlivněno samovybíjením C (kondenzátoru).
Mnohem přesnější je buď měřit čas při nabíjení z nuly na 63% napětí zdroje nebo vybíjením z plného napětí zdroje na 37 % napětí.
Přílohy
1tauRC.jpg
Если бы автомобили Лада были безпроблематичными, я бы определенно русский язык забыл.
Roman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman »

Hurikán píše:Když je vezmeš na nějaký sraz či schůzi, tak Ti je klidně změřím. Můj domácí měřák má běžný rozsah do 50 mF. 8)

Anebo postupuj podle Velizova návodu.
Mam taky dojem, ze tu je nejaky rozpor v jednotkach. Marek ma zrejme kondenzatory s kapacitou 10 000 mikrofarad, bezne oznacovanych 10G. Bezny merak s rozsahom do 50G ??
Roman
Hurikán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurikán »

K-L a Roman: Tak je pravda, že můj měřák není zrovna žlutý mm za 200,- :D Machrovským bych jej ale nenazýval. Možná snad v době jeho zakoupení, kdy přišel opravdu na hodně. Udaný rozsah měření kapacity je ale správný. Tedy opravdu měří do 50.000 uF = 50 mF = 50 G. A i pro některé jiné typy měření má obdobně zajímavé rozsahy. 8)
Моя фотогалерея здесь.

Я слежу за тобой. Всегда!
Obrázek
Petr HC

Příspěvek od Petr HC »

Na osciloskopu to vypadá takto:
Pozn: bez R 10 ohm spolehlivě svaříte kontakty spinače.
Přílohy
1tauRCo.jpg
Naposledy upravil(a) Petr HC dne sob dub 06, 2013 15:23, celkem upraveno 1 x.
MartasBrno

Příspěvek od MartasBrno »

Měření samo je ti v tomto případě ku ničemu, když nevíš co znamená. Ty koďany mají vlastnosti takové, že údaj o kapacitě není vypovídající, zvlášť, když neznáš metodu. Tu vidíš třeba v tom co ukazuje Petr, ale jak je to udělané v multimetru nevíš.

Zkusil jsi je ohmmetrem? Co to dělalo?
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
Marek

Příspěvek od Marek »

Nedělal jsem s nimi zatím vůbec nic. Kdysi jsem je ukradl mistrovi v kabinetu (ještě na střední) a přes dvacet let mi leží v šupleti. Teď bych je rád použil, tak bych chtěl vědět, v jaké jsou kondici. Říkám si - jsou ruské, tak snad něco vydrží, ne? ;-)
Marek

Příspěvek od Marek »

Alberte, prozradíš, co to máš za měřicí přístroj? Typ by se hodil.....
MartasBrno

Příspěvek od MartasBrno »

Začal bych změřením odporu. Pak uvidíš, kam jde rafička nebo displej měřáku - třeba i za delší dobu. Jestli bude mít svod, a je potřeba formovat, tak to jde jak bylo popsáno výše, ale zrada je jak velkej proud zvolit. Když bude malej, načekáš se. Když velkej, nevíš, jaká je kde proudová hustota, jestli tomu neublížíš. Teprve po obnovení izolace se dá připojit na pracovní napětí přímo. Pak změřit co z toho vzniklo. kromě kapacity se ti hodí ještě ESR, ekvivalentní seriový odpor - ten říká cosi o tom, jak moc ten kondenzátor bude kondenzátorovat. Umí ho ten měřák?
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“