Po více než roce a bezproblémově najetých 37.000 km ... se opět začalo něco dít

.
Od léta jsem začal sledovat zvýšenou spotřebu oleje - téměř 1,5 - 2 litry do výměny.
Mezi Vánocemi a Novým rokem jsem navštívil bratra ve Špindlerovic mlejně. Teploty tam byly stabilně pod bodem mrazu, auto stálo 3 dny bez hnutí. Při odjezdu zpátky nehodlalo naskočit a po asi 5-minutovém trápení neochotně chytlo, o kultivovaném chodu nemohlo být řeč ... tedy než se zahřálo na provozní teplotu, pak už se dalo.
Nic - pohoda, cestou zpět jsem na kratičko navštívil PetraHC, ten může potvrdit, co dělal startér a setrvačník při startování. Ovšem ty "zajímavé" zvuky během dalších dní zmizely, později při demontáži motoru jsem na oněch dílech nic podivného nenašel.
Ovšem od cca začátku 2. týdne ledna se začal motor chovat divně - výkon slábl a měl jsem pocit (který o 3 dny později potvrdil kolega z práce), že motor jde na 3 válce. Proběhla výměna svíček, o pár dní později i výměna kabelů a zapalovacího modulu. Zlepšení nenastalo

. Nezbylo než auto odstavit, pro běžné ježdění použít "zálohu" a vyčkat lepšího počasí - teploty byly stabilně pod -5° C.
Před 14 dny se lehce oteplilo, nastoupil jsem tedy na výměnu motoru, za sobotu bylo hotovo, v neděli jsem dokompletoval a nastartoval. Točilo se to, ale zvuk byl strašný, traktoroidní, po pár minutách to zdechlo a bez komprese, startér točil, jako by tam ani motor nebyl. Shodil jsem ventilový víko a příčina byla jasná - když jsem ten motor před rokem skládal, tak jsem nezaklepl pojistnou podložku na vačkovém kole ... a odnesly to 1. 5. a 8. ventil. Takže znovu odstrojit, sundat palici, vyměnit ventily a poskládat zpět.
Takže auto pojízdný je, nyní čeká 1,8 motor na teplejší počasí, abych mohl v 1. kole shodit palici a zjistit, proč ten 3. válec nefunguje. Komprese jsem neměřil, svíčka byla černá, na benzín se to točilo o trošku lépe než na plyn, ve filtrboxu jsem měl "naflusáno" asi 1,5 dcl oleje (což mi přivodilo i jisté "plynové" problémy s 1,7 motorem). Doufám, že to bude "jen" podpálený ventil a nebude poškozena stěna válce či píst - to by byl konec toho motoru.
Uvidíme. L.