I obyčejný měřič úhlu sepnutí, který jako indikátor používá voltmetr (rafičku) obsahuje elektronický obvod, který dělá jakousi operaci, aby vyloučil například kolísání palubního napětí, aby umožnil provoz na 6V a 12V systém a tak dále. Samozřejmě, že to jde měřit i voltmetrem, ale pokaždé si člověk musí odměřit palubní napětí a pak se dopočítat trojčlenkou správné hodnotyNehledě na vlastnosti měřicího přístroje. Skutečný měřič úhlu sepnutí má ale stupnici nezávislou na napětí nakraslenou přímo se stupních úhlu sepnutí. Buď v něm může být nějaký klopný obvod, nebo alespoň omezovač - tvarovač napětí. Pak si teprve může dovolit měřit střídu, resp. střední hodnotu. Stačí si prohlídnout třeba kapesní přístroj Metra Blansko PU140.
Marku, neber si to osobně, prostě si myslím, že uvádím nepřesnosti na pravou míru, protože jsou lidi, kteří si přečtou kdejakou volovinu a pak nevědí, proč jim něco nefunguje a jsou v pasti. Jo, chtěl jsi vysvětlit v čem nemáš pravdu, tak sem vložím zkrácenou citaci. Ale nehodlám rozvíjet dlouhou debatu o ničem, nemá to tu co dělat, nestojím o žádné hádky, jen jsem chtěl uvést věci na pravou míru. Málokterý výrobce by prodal voltmetr se stupnicí úhlu sepnutí a tvdil, že to krásně měří úhel sepnutí, byl by to podvodník
Marek píše:Měřicí přístroj na měření úhlu sepnutí je voltmetr, nic jiného!!!
...
Jak prosté, že ????? Když něco nevím, zeptám se Marka - on na něco přijde (nebo se z toho vylže
).
Cory, napsal jsem to asi moc složitě, ale jde o spor o měřicí metodu, kterou realizuje měřič úhlu sepnutí, aby ukazoval správně. Ti kdo vědí o čem mluvím, porozumí.
Mezery svíček co jsem napsal pochází z firemní literatury Lada. Dokonce i z té nové příručky, co poslal cackler v tématu o olejích vyplývá, že výrobce trvá na těch mezerách co píšu, přestože doporučuje konkrétních několik typů svíček, mezi nimi i naše Brisky ( a jejich označení bez údaje o mezeře, který tyle svíce mohou mít předepsaný - když ho předepsaný nemají, mají mezeru s kravským rozptylem. Stačí kouknout do katalogu Brisku, co tam píšou. Čili jsou nejspíš určené k nastavení majitelem auta podle jiného předpisu - nejspíš výrobce auta - nebo jsme hloupej a nechápu to?).
Je mi teda novinkou, že se mezera svíčky neupravuje, že je daná výrobcem svíčky pro daný typ motoru. Docela čumím, ale nevylučuju, že to má smysl. Rád se přiučím. Proč to tak je?