Já byl na Šíravě asi tak 7 let zpátky, když jsem týden v srpnu/auguste pracovně pobýval v Košicích v hotelu TeleDOM.****
V rámci doprovázení příprav putovní výstavy jsem za 14 dní projel Slovensko od severu, přes východ a jih, na západ. Začal jsem v Žilině a přes několik dvoudenních a jedné týdenní zastávky, jsem cestu zakončil v Bratislavě na Petržalce v paneláku u příbuzných, resp. na ministerstvu kultury.

Tehdy jsem to celé objížděl ještě svým Wartburgem 1.3 s motorem VW a dodnes na tyhle placené prázdniny vzpomínám. Cesta byla pěkná jak severní trasou přes Martin kolem Tater ku Košiciam, tak potom nazpátek jižní trasou do Bratislavy.
Takže jsem všema deseti pro, si tu cestu zopakovat!
P.S. Cesta domů tenkrát byla plná rekordů. Testovaná maximální rychlost vyražená z Wartburga po odečtení odchylky činila 174 km/h, spotřeba při jízdě po okreskách celou cestu nepřesáhla 5,7 l/100 a vtipná příhoda, kdy se mě marně snažil na D1 předjet vyklepaný sazomet žralok 525 tds a jeho mladá posádka by v tu chvíli málem sežrala motor, jak se snažili aby to jelo... ta nepřestala být vtipná ani po letech.