Já to chápu stejně. Prostě po prvním listopadu jsou zimní pneu povinné, ovšm pouze v případě, že na silnicích, kde se pohybuji, je náledí, sníh nebo podobné srážky, a nebo v případě, že se tyto komplikace dají předpokládat.
Čili já to vidím jasně - jakmile začne poletovat první sníh, je to signál, že zimní kola jdou na auto a minimálně do konce března tam zůstanou.
Navíc použití zimních pneu není zdaleka jen o přítomnosti sněhu na vozovce. Použití zimních pneu se odvíjí od průměrné denní teploty vzduchu. Odborníci tvrdí, že klesne-li průměrná denní teplota pod +7°C, má se začít používat zimní obutí. Prakticky to znamená, že je-li v noci nejnižší teplota nula a ve dne nejvyšší teplota +12°C, průměrná teplota je +6°C a tudíž jdeme na zimní. Mně osobně to zní logicky..... a nemám s tím problém - dělám to tak celé roky. Ale samozřejmě chápu, že jsou tu i jedinci, kteří mi budou oponovat.
Napíšu vám zajímavý závěr, ke kterému jsem letos došel. Jedná se o použití zimních pneu "na dojetí" v létě.
Na konci loňské zimy (tedy letos v březnu) jsem na zadních zimních pneumatikách měl hloubku vzorku 3,8-4 mm. Bylo tedy jasné, že víc už nedají a pro zimní období jsou již nepoužitelné. Rozhodl jsem se, že tyto dvě kola dám na předek a v létě je dojedu. Vzhledem k předpokládanému nájezdu 15.000 km za letní období by to teoreticky tak nějak akorát vyšlo, aby byly dorumplované k vyhození.
Skutečně to vyšlo - nyní mají obě gumy pod 2 mm vzorku, tudíž je nejdéle za měsíc vyhodím. ALE co je důvodem k tomu, že to tu píšu, je zajímavý poznatek z hlediska spotřeby auta. Porovnám-li spotřebu v loňském létě (kdy jsem jezdil na čtyřech letních kolech) se spotřebou v letošní letní sezoně (kdy na předku jsem měl dvě staré zimní gumy), zaznamenal jsem nárůst spotřeby paliva o půl litru na 100 km oproti loňsku. A teď trocha matiky:
Najetých 15.000 km za letní sezonu x zvýšení spotřeby paliva o půl litru / 100 km = 75 litrů nafty, kterou jsem prohnal komínem nad rámec běžné spotřeby. Vynásobím-li 75 litrů x průměrná cena litru nafty 33 Kč, vychází mi číslo téměř 2500 Kč, které jsem vyhodil komínem. Takže si říkám - kdybych ty dvě zimní gumy na jaře vyhodil a místo nich koupil dvě nové letní (kde cena se pohybuje do 1200 Kč + přezutí), byl bych na tom stejně a měl letní gumy ještě minimálně na jednu, ne-li dvě další sezony.
Je to téma k zamyšlení - ono to totiž mnoha lidem ani nedojde.
Zkuste si to spočítat, jestli dojdete ke stejným číslům
![Wink ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
.