"Povinné" zimní pneumatiky

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Luky
Příspěvky: 1998
Registrován: úte čer 15, 2010 19:44
Bydliště: na cestách/Praha 10 - Strašnice

"Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Luky »

Téma zakládám jakožto nepochopení legislativy a jakožto žádost nad diskuzí zimních pneu na naše VAZy, které moříme ve sněhu, ledu, soli, ale i na suché zimní silnici.
Já osobně zastávám vzorek OR 32, kterýžto mi byl darován, ale jsem s ním absolutně spokojen. Minulou zimu jsem měl jednu zajímavou zkušenost, že u nás před barákem (převýšení asi tak 20 cm, ale štěrk) se zahrabal soused se starší oktávkou (r. 98) a jak to asi dopadlo??? Nakopnul jsem 07 s obutými OR 32 na všech čtyřech kolech a souseda jsem vytáhl z parkoviště. Podotýkám, že všude (vskutku všude!!) byla silná námraza a na ní cca 15 čísel čerstvého prašanu jak na Mísečkách, ale soused měl obuté polarisky a neměl šanci vyjet.
Diskutujme, porovnávejme, hodnoťme a haňme zákon, pokud tedy je co hanit, protože jsem z toho vážně jelen ( promiň Jelene :mrgreen: ).Už minulá zima přinesla na naše silnice novinky v používání zimních pneu, ale zdá se mi, že ta letošní to dovršila do zmatku :roll: . Přikládám článek a jakýsi test, kde OR 32 samozřejmě chybějí :evil: .
http://www.novinky.cz/auto/247052-zimni ... ybrat.html
VAZ 2106 - Marina r.1979
http://dean2107.rajce.idnes.cz/

Dva PoJeBy ze Skašova

„Duše se milují od pasu nahoru, těla od pasu dolů."
Gabriel García Márquez
Uživatelský avatar
Luděk Musil
Příspěvky: 10557
Registrován: úte čer 01, 2004 07:55
Bydliště: Vyškov/Rašov
Kontaktovat uživatele:

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Luděk Musil »

Já nevím ... a to jsem ani nečetl.
Tento zákon svědčí jednak o "inteligenci" našich zákonodárců.
Tento zákon také svědčí o "odpovědnosti" některých řidičů.

Já sám osobně (bez ohledy na zákony) přibližně od roku 1998 pravidelně přezouvám v průběhu října na zimní a v dubnu zpět na letní. Měl jsem obuty (všechno zimní) Matadorky, Semperitky, Debicy a ještě nějaký italský protektorovaný nonejmky (s přípravou na hřeby)
Ještě předtím, než jsem začal používat zimní vzorky jsem jezdil na celoroční klasice OR6. A šlo s tím vyjet skoro všechno. Před cca měsícem jsem opět měl tu čest těchto pneumatik využít (mám je obuty na zeleném) a nestačil jsem se divit jak dokáží být nestabilní. Je to srovnání pneumatik 155/13 OR6 na vozidle VAZ 21011 a pneumatik 175/70/13 Debica Pasio na vozidle VAZ 21044.
Testům různých společností nevěřím. Zimní pneumatika musí mít (pro mě) pěkný šípový vzor, dostatečné lamelování, případně směrové drážky. S těmi třemi uvedenými mám dobré zkušenosti - patří k lepšímu průměru.
Při koupi pneumatiky zvažuji poměr cena/výkon/kvalita. Nepatřím do kategorie závodníků či agresívních řidičů, takže ani nepotřebuji špičkové (a špičkově drahé) gumy, které dokáží zklamat úplně stejně jako ty podrůměrné.
Lidi, vždyť jde obzvláště o bezpečnost Vašich kolegů na silnici! A tím i o bezpečnost Vaši!
Abych se ještě vrátil k mé druhé větě a použil jedno přirovnání: Lékaři předepisují léky o kterých vědí málo, na nemoci o kterých vědí ještě míň, lidem o kterých nevědí vůbec nic!
Takže asi tak.
Luděk
21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
Uživatelský avatar
Laďuša
Příspěvky: 12126
Registrován: stř lis 09, 2005 22:06
Bydliště: Klatovy / Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Laďuša »

Tak zákon, já ho celkem asi chápu :lol: Prostě pokud napadne sníh a námraza v říjnu, nemusíš zimní obutí mít. Pokud se to stane v listopadu, už ho musíš mít. No a až to ze silnic odklidí, tak zase můžeš přezout, ale tam už hrozí ta podmínka, že je musíš mít i tehdy, když se dá očekávat napadnutí.
A co ze pnojmatik týče, tak nevim, to je prostě jak tě sednou. Já mam svoje Marangoni s dírama na hřeby a jsem spokojenej, páč toho stejně moc v zimě nenajezdim :)
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]

Chatka 12 forever :toothy10: ►Stodolní II◄ :) Estonian-czech crazy night :partyman: Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno ;) Tři sestry <|||> Ladagang 8) °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova

Haben Sie Bratwurst?

:!: keréklampás :!:
Marek
Příspěvky: 5315
Registrován: úte čer 01, 2004 21:31
Bydliště: Třebíč, CZ

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Marek »

Já to chápu stejně. Prostě po prvním listopadu jsou zimní pneu povinné, ovšm pouze v případě, že na silnicích, kde se pohybuji, je náledí, sníh nebo podobné srážky, a nebo v případě, že se tyto komplikace dají předpokládat.

Čili já to vidím jasně - jakmile začne poletovat první sníh, je to signál, že zimní kola jdou na auto a minimálně do konce března tam zůstanou.

Navíc použití zimních pneu není zdaleka jen o přítomnosti sněhu na vozovce. Použití zimních pneu se odvíjí od průměrné denní teploty vzduchu. Odborníci tvrdí, že klesne-li průměrná denní teplota pod +7°C, má se začít používat zimní obutí. Prakticky to znamená, že je-li v noci nejnižší teplota nula a ve dne nejvyšší teplota +12°C, průměrná teplota je +6°C a tudíž jdeme na zimní. Mně osobně to zní logicky..... a nemám s tím problém - dělám to tak celé roky. Ale samozřejmě chápu, že jsou tu i jedinci, kteří mi budou oponovat.



Napíšu vám zajímavý závěr, ke kterému jsem letos došel. Jedná se o použití zimních pneu "na dojetí" v létě.

Na konci loňské zimy (tedy letos v březnu) jsem na zadních zimních pneumatikách měl hloubku vzorku 3,8-4 mm. Bylo tedy jasné, že víc už nedají a pro zimní období jsou již nepoužitelné. Rozhodl jsem se, že tyto dvě kola dám na předek a v létě je dojedu. Vzhledem k předpokládanému nájezdu 15.000 km za letní období by to teoreticky tak nějak akorát vyšlo, aby byly dorumplované k vyhození.
Skutečně to vyšlo - nyní mají obě gumy pod 2 mm vzorku, tudíž je nejdéle za měsíc vyhodím. ALE co je důvodem k tomu, že to tu píšu, je zajímavý poznatek z hlediska spotřeby auta. Porovnám-li spotřebu v loňském létě (kdy jsem jezdil na čtyřech letních kolech) se spotřebou v letošní letní sezoně (kdy na předku jsem měl dvě staré zimní gumy), zaznamenal jsem nárůst spotřeby paliva o půl litru na 100 km oproti loňsku. A teď trocha matiky:

Najetých 15.000 km za letní sezonu x zvýšení spotřeby paliva o půl litru / 100 km = 75 litrů nafty, kterou jsem prohnal komínem nad rámec běžné spotřeby. Vynásobím-li 75 litrů x průměrná cena litru nafty 33 Kč, vychází mi číslo téměř 2500 Kč, které jsem vyhodil komínem. Takže si říkám - kdybych ty dvě zimní gumy na jaře vyhodil a místo nich koupil dvě nové letní (kde cena se pohybuje do 1200 Kč + přezutí), byl bych na tom stejně a měl letní gumy ještě minimálně na jednu, ne-li dvě další sezony.

Je to téma k zamyšlení - ono to totiž mnoha lidem ani nedojde.
Zkuste si to spočítat, jestli dojdete ke stejným číslům ;-).
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Uživatelský avatar
ger007
Příspěvky: 4784
Registrován: úte kvě 06, 2008 13:38
Bydliště: NMnV - Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od ger007 »

tak, ja som este nejazdil zimu na letakoch, leto na zimakoch som jazdil avsak uz by som to neopakoval¨

o gumach zacinajucich OR (hocičo v zatvorke) by som ich obul tak maximalne na privesny vozik ktory stoji cely rok na mieste a nikam sa nepohne a to len z dovodu aby nelezal na zemi, jak mi moze niekdo tvrdit ze toto su dobre gumi, aj keby boli fungl nove mne nesmu do domu ! ved ich zacali delat este na uzke 120 myslite ze odvtedy doba nesla trosicku dopredu ... no dost bolo tlapania

zimaky nasadim ked zacnem mat pocit ze zacina zima, zima pre mna zacina vtedy ked v noci zacne mrznut neak dlhodobejsie tj 0 , -1 , -2 ale aspon tyzden, respektive ked viem ze pojdem napriklad do tatier alebo niekde tak dalej a do chladna

na lulubele som jazdil matadory myslim MP 13 take sipove, velmi dobre gumi, dalo sa s tym hezky jazdit, na mazdach som mal firestony a tiez to bola v zime dobra jazda, naopak ak som jazdil v lete na zimakoch bolo to utrpenie, vzdy to spravilo aspon 0,7 l na nadrzi v spotrebe ak nie viac. nedrzalo to ani hovno v zakrutach proste radsej tie gumi bud niekomu dam tomu komu ide len o hlbku dezenu alebo to ide fakt niekde na vozik, jedoducho to nema zmysel..
Be better, not second best
if not better, be different
LADA !

1x2104X 16V, 1x 21044, 2 x 1111, 1xB210, 1xJawa550, 1x Toyota Avensis T25

Obrázek
детские игрушки
Marek
Příspěvky: 5315
Registrován: úte čer 01, 2004 21:31
Bydliště: Třebíč, CZ

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Marek »

Taky už to neudělám. Nejen z hlediska pohodlí a bezpečnosti, ale ani finančně se to nevyplatí, jak jsem uvedl výše.

A souhlasím s Tebou, že OR..... nemůžou být dobré pneumatiky. Když pro nic jiného, tak určitě proto, že jsou jednoduše staré.
Z principu věci nepoužívám gumy starší pěti let. Poslední dobou jsem zjistil, že mi ani tak dlouho nemohou vydržet. Vzhledem k mým kilometrům mi letní sada vydrží dvě a zimní sada čtyři sezony a je hotovo.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Uživatelský avatar
Hurikán
Příspěvky: 5802
Registrován: čtv úno 17, 2005 11:07
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Hurikán »

Mno, popravdě řečeno, nějak nerozumím tomu, co se zde řeší. V zimě jezdím na zimních pneumatikách odjakživa, stejně jako po celá dlouhá léta táta přede mnou. Nikdy mě ani nenapadlo nechat na zimu letní pneumatiky. :roll: A teď k zákonu. Přestože je špatný, tak jej jednoznačně vítám, protože i přes všechny díry pro možné obezličky a jeho případné obcházení, jde jednoznačně o posun vpřed. Sice je zvolena, jako obvykle, "česká cesta", ale podle mě je lepší něco, než nic. Správně by měl zákon požadovat zimní pneumatiky bez jakýchkoliv výjimek po celou dobu platnosti zimního času (nebo po jiné taxativně dané období) pro všechna vozidla. Porušení tohoto nařízení by mělo být vážným přestupkem a v případě zavinění nehody i tr. činem.

Zimní pneu nejsou vymyšleny "jen tak". Stejně, jako nikoho nenapadne jít v zimě ve vietnamkách, tak obdobně je nesmysl používat v zimě letní pneu.

Howgh!
Моя фотогалерея здесь.

Я слежу за тобой. Всегда!
Obrázek
Marek
Příspěvky: 5315
Registrován: úte čer 01, 2004 21:31
Bydliště: Třebíč, CZ

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Marek »

Já s tím, co tu píšeš, v zásadě souhlasím a vidím to dost podobně. V zimě jsem šel vysypat koš v korkových pantoflích jen jednou - nepřál bych vám vidět ten ksichtopád, vysypané odpadky po chodníku, naražený loket, prdel a rameno a vyražený dech.....

Jinak ohledně povinného používání zimních kol je to tak, že národ je rozdělen v zásadě na dva nesmiřitelné tábory. Jedni by tvrdě zavedli používání zimních pneu od-do......., což je asi jediný možný způsob, jak to posichrovat a jak zamezit možným obcházením zákona (to by šlo obejít asi jen velmi těžko). Na druhou stranu to ale nejde z hlediska technického - neexistuje, aby kapacity českých pneuservisů za jeden den vyhověly všem řidičům z hlediska přezutí kol - na to nesmíš zapomínat. Jen málokdo má doma dvě kompletní sady kol a přezouvá si je před garáží či na parkovišti. Na to opravdu zapomeň.
Druhý tábor jsou lidé, kteří tvrdí, že používání zimních pneu by mělo být na uvážení každého motoristy. Kdysi, v době, kdy jsem byl mladší a blbější, bych s nimi za jistých okolností byl ocohten souhlasit. Dnes už ale rozhodně a rázně NE - to je názor sobce, bezohledného člověka a hlupáka.

Za mne ZIMNÍ PNEU JEDNOZNAČNĚ ANO - povinně a pro všechny.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Uživatelský avatar
ger007
Příspěvky: 4784
Registrován: úte kvě 06, 2008 13:38
Bydliště: NMnV - Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od ger007 »

nemyslim si ze brat to taxne je dobre, na jednu stranu by sa tym vyriesilo mnozstvo problemov na strane druhe, boli roky ked za zimu nepadlo ani 5cm snehu a teplota sa drzala az na neakych par vykivkovych dni na 5° a to uz vo februari bolo jaro a 12° v takych pripadoch by to taxne pouzivanie nemalo zmysel
Be better, not second best
if not better, be different
LADA !

1x2104X 16V, 1x 21044, 2 x 1111, 1xB210, 1xJawa550, 1x Toyota Avensis T25

Obrázek
детские игрушки
Uživatelský avatar
dvk
Příspěvky: 2562
Registrován: pát pro 04, 2009 16:21
Bydliště: okr. Přerov

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od dvk »

Úvodem bych chtěl poznamenat, že minulou zimu jsem celou odjezdil na OR34 :D (bez nehody). Ani sebelepší zimní guma nezachrání, když je člověk debil a naopak i s OR34 (mimochodem to je univerzálka) se dá jezdit. Generace mojich rodičů na ní odjezdila statisíce kilometrů a taky to šlo (no, ono to muselo jít - nic moc výběr nebyl). Samozřejmě dneska jsou mnohem lepší a už od léta mám připravenou sadu zimních.

Ten zákon je blbý v tom, že není jednoznačný, formulace "když se dá předpokládat" je úsměvná. Už vidím, jak se budou lidi dohadovat. Jasně že taky budu na zimu přezouvat na zimní, ale opravdu netuším, jestli to zimní počasí přijde přesně 31. října nebo třeba až 20. prosince. A nemůžu se zbavit pocitu, že extrémní socky s letníma gumama na to budou kašlat dál a akorát zase půjde o buzeraci těch slušnějších. A další věc - kde je ta hranice, co všecko by mělo být předepsáno a regulováno zákonem ? To je asi to, co většinu lidí popuzuje, zase další nařízení, zase další regulace, zase něco předepsáno. Jinak věřím, že se na používání zimních pneumatik celkem shodnem všichni.
2x УАЗ 452, еx 21044 a 2105
Uživatelský avatar
Teepee
Příspěvky: 4299
Registrován: čtv bře 10, 2005 13:20
Bydliště: Praha západ
Kontaktovat uživatele:

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Teepee »

Třeba je to šité na míru leštěnkářům jako jsem já. :D Pokud se dá předpokládat, že bude hnusně, nikam nejedu. :lol:
Takže já na Bílém zimní gumy pro případné vyjetí v zimním období řešit nemusím. :finga:

Na provozním autě jsou celoročně zimní, i tak mi vydrží déle než 4 roky a jsem hlavně ušetřen skladování, přezouvání gum, či přehazování kol. 8) Spotřebu moc neřeším, vždycky by to mohlo a mělo jezdit za míň, i když využiju všechny rady pro nízkou spotřebu, zázraky se nekonají.
Bílý LADA a okřídlená spol.
Uživatelský avatar
Luky
Příspěvky: 1998
Registrován: úte čer 15, 2010 19:44
Bydliště: na cestách/Praha 10 - Strašnice

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Luky »

Ta formluce je opravdu dost uhozená... Dá se jezdit i na sněhu opravdu na všem. Důvěrně znám člověka, co byl schopnej jet na sněhu s kombinací vzadu OR34 a vepředu OR6 :rolleyes: . Myslím, že tohle je přesně případ, kdy by v ideálním případě takový zákon ani nemusel být, ale to by všichni museli být rozumní lidé a když potřebují jezdit v zimě ať si pořídí zimáky a když nepotřebují jezdit tak často, ať klidně jezdí na letních, ale rozumně. U nás v Práglu ten sníh nikdy nevydrží moc dlouho, ale stejnak přezuju na zimní.... ale OR 32 :twisted:
VAZ 2106 - Marina r.1979
http://dean2107.rajce.idnes.cz/

Dva PoJeBy ze Skašova

„Duše se milují od pasu nahoru, těla od pasu dolů."
Gabriel García Márquez
Uživatelský avatar
Luděk Musil
Příspěvky: 10557
Registrován: úte čer 01, 2004 07:55
Bydliště: Vyškov/Rašov
Kontaktovat uživatele:

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Luděk Musil »

Luky píše:... U nás v Práglu ten sníh nikdy nevydrží moc dlouho...
Jarek Nohavica - Ladovská zima : a v Praze kalamita jak na sibiři, všude 3 cm sněhu a u Muzea 4 .
:oops: :oops: :oops: :oops: Velmi moc a moc se omlouvám, ale nedalo mi to :D :D :lol: :lol: .
Je to ode mne hnusné OT a stydím se, kdybych si mohl dát bludišťáka - hned to udělám. L.
21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
Veverka

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Veverka »

Jenže tady napadne sníh 4x do roka a ještě ten den roztaje.Přece ty dva roky staré OR34 nevyhodím :oops: .Je vůbec OR34 papírově použitelná jako zimní?
Platí to i pro mopedy?Ten přece zimní nemá.
Marek
Příspěvky: 5315
Registrován: úte čer 01, 2004 21:31
Bydliště: Třebíč, CZ

Re: "Povinné" zimní pneumatiky

Příspěvek od Marek »

Je možné, že u vás napadne sníh 4x do roka. Jenže používání zimních pneumatik NENÍ o sněhu!!! Opakuju to po stopadesátésedmé, NENÍ o sněhu.....

Zda je pneumatika použitelná v zimním období a tudíž zda odpovídá požadavkům zákona lze poznat jediným možným způsobem - musí na ní být jasně a zřetelně viditelná značka M+S. Pokud tato značka v označení pneumatiky není, nejedná se o pneumatiku použitelnou v zimním provozu.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“