MartasBrno píše:Já mám ty nejhorší dveře ve stavu, kdy v rožku je prorezlá díra, plech okolo je vcelku. Až do toho zajedu dráťákem do flexky, tak možná ustoupí, ale v zásadě tam něco mám.
Kamarád má ovšem rohy pryč, tedy tak pryč, že úplně. Prostě tam nejsou. Má cenu otravovat někoho s vařením rožků? To by vyšlo levněji vyměnit dveře za lepší z vrakáče, řekl bych. No nic, chci ale probrat technologii opravy.
Uvažuju materiály dostupné doma, takže nerezový plech tl. 1mm, Fe plech tl. 1mm, tmel se skelnými vlákny, základovka, vrchní, odrezovač T, karosářský tmel.
Chci to udělat tak, že ufiknu, vojedu, vohrnu všecko špatné a pokud něco zbude, udělám z (jinak odpadního) nerez plechu "dlahu", která nahradí vzduch po původní konstrukci v rohu dveří. Tuto dlahu chci zasunout zevnitř dveří mezi torza původních plechů, zafixovat (jak, čím? Nalepit na kyt?), zakytovat do původních tvarů, zabrousit a hurá na povrchovku. Může být?
Być móže, ale není jisté, na jak dlouho, rizika popsali už jiní přede mnou. Jen bych dal k lepšímu pár tipů, na takové ty rožky a malé dírky. Vše vybrousit na zdravý kov i okolo, použít dvousložkový tzv. tekutý kov (býval třeba Eprosin), a omáznout to okolo, vzduch/díru překrýt pozink stavební mřížkou na rožky ap., upevnit ji zaháknutím a zafalcováním pod nejbližší zdravý materiál. Poté vše 1-2x přetáhnout tím použitým prostředkem, a před ztuhnutím nahrubo vytvarovat, pak už jen přetmelit+brousit, navrch plnič + lak. Nespěchat - vše nechat vždy dobře vytvrdnout! Takto jsme před léty opravovali zcela chybějící rožek dveří a dírky na bílé ladě 05 (budiž jí dík za služby a kdovíco z ní dneska je) večer před TK včetně přestříkání lakem, a ráno bylo vše OK. Rožek dveří (předních, co se s nimi nejvíc bouchá) tam vydržel až do samého konce vozu zcela bez prasklin. Celkem s úspěchem lze obdobně použít i laminovací soupravu na lodě s tkaninou se skelnými vlákny. Tato hmota se lépe opracovává při příp.hrubém broušení do základního tvaru. Určitě bych tam žádný plech jen tak nevkládal, leda by byl zevnitř přibodovaný, pak
snad ano. Opravené dírky přetmelit a ošetřit barvou i z druhé (vnitřní) strany!
Co se týče použití odrezovače: jsou různé druhy, lepší a horší, bezoplachové, s nutností oplachu, ty obyčejné jsem na auto nikdy nepoužil. M.j. i proto, že jsem také měl nějaké ústní informace o tom, že základovka či lak mají tendenci se separovat od podkladu. Osobně jsem udělal hodně dobrou zkušenost s odrezovačem Loctite Super Rost Killer, jenž po aplikaci na rez vytvářel černou sklovitou hmotu s lesklým povrchem. Ta i bez dalšího ošetření vydržela na negarážovaném autě celé roky beze změny a bez známek další koroze. Ani pod lakem nedělal žádný problém. Trochu smůla je, že v průběhu let výrobce tento produkt "ekologizoval". Původně totiž obsahoval Pb, nyní je dostupný už jen na vodní bázi, a je náchylný k brzké tvorbě tuhých usazenin, není-li pravidelně protřepáván, nebo používán.

Ale myslím, že kvalitou bude patřit pořád k tomu lepšímu na trhu, navíc je bezoplachový.
Základovka pod tmel jedině nějaká zelená antikorozní a nechat pár dní důkladně vytvrdnout, ale to už je pak určitě lepší zinek ve spreji.