Je myšlen měrný odpor jednoho metru daného typu vodiče.Laďuša píše:Nemůžu souhlasit, měrnej odpor obouch je úplně stejnej

Moderátor: Moderátoři
Nu ale oba vodiče jsou z mědi a měď má furt stejnej měrnej odpor neboli rezistivitu, ať už kabel má metr, dva nebo kilometr při průřezu 10 milimetrů čtverečních nebo kilometr čtvereční.Hurikán píše:Je myšlen měrný odpor jednoho metru daného typu vodiče.
To jsem teda nepostřeh, protože kdybych jim to takhle podal u zkoušky, tak mě rovnou vyhodí, protože měrnej odpor je jednou měrnej odpor, má svojí značku a svojí jednotku. A o vodivosti se opravdu nebavíme, mě zajímá jenom ta rezistivita.Hurikán píše:Jestli's náhodou nepostřehl, tak se tady nebavíme o měrné vodivosti daného chemického prvku (Cu), ale o měrné vodivosti daného vodiče. Ta se vždy udává v jednotkách Ω/100m nebo častěji v Ω/1km. Obdobně se třeba u VF kabelů udává útlum v dB/100m. Doufám, že mě, coby VŠ student elektrooboru, nechceš tvrdit, že odpor 1km 2,5mm² Cu vodiče je stejný, jako odpor 1km 6mm² vodiče??? Pro výpočet odporu určité délky vodiče se jako základní vstupní parametr používá právě měrná vodivost v Ω/100m (mΩ/m).
Tedy jsou věci, o kterých se nežertuje. Nevěřil bys, kolik lidí je schopno to vzít vážně.....Koko Loko píše: ...baterie připojit na trubky od plynu a šmitec...
Jimmi píše:Tedy jsou věci, o kterých se nežertuje. Nevěřil bys, kolik lidí je schopno to vzít vážně.....
Áááno. Konečně jsme se dohovořili.Laďuša píše:Ty prostě myslíš odpor jakožto podélnej parametr vedení a to pak bych souhlasil, ale to názvosloví se mě nelíbí.
V tomhle s Tebou souhlasím. V bytech je úroveň instalace mizerná a všechny Tebou zmíněné nedostatky se projevují. Já měl ale na mysli spíš úroveň a parametry hlavních domovních rozvodů. Ty jsou v drtivé většině případů, aspoň z toho co jsem dosud sám viděl, docela solidně provedené.Jimmi píše:zas tak vysoké mínění o elektroinstalacích v panelákách nemám. Většinou hliník nedostatečných průřezů (proto ty šestnáctky jističe), navždy ztracený kdesi v panelu a s velkou možností uskřípnutí či přerušení ...
Jistě žertuješ.......Koko Loko píše: Neříkám, že je to tak nejlepší, ale vzhledem k vzdálenostem a průřezům k nějakému tomu centrálnímu bodu je dle mne lepší si takto udělat svůj vlastní "chlívek bezpečí"...