Najde sa tu elektikár?

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

Hurikán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurikán »

JOP - typ centrální domovní stoupačkové rozvodnice. Kromě silového vedení se používá i pro rozvody telefonu, domovních zvonků, kabelové nebo anténní TV apod.
Laďuša píše:Nemůžu souhlasit, měrnej odpor obouch je úplně stejnej
Je myšlen měrný odpor jednoho metru daného typu vodiče. ;) :P
Моя фотогалерея здесь.

Я слежу за тобой. Всегда!
Obrázek
Laďuša
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laďuša »

A to JOP něco konkrétně znamená a nebo to jsou prostě písmena?
Hurikán píše:Je myšlen měrný odpor jednoho metru daného typu vodiče.
Nu ale oba vodiče jsou z mědi a měď má furt stejnej měrnej odpor neboli rezistivitu, ať už kabel má metr, dva nebo kilometr při průřezu 10 milimetrů čtverečních nebo kilometr čtvereční.
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]

Chatka 12 forever :toothy10: ►Stodolní II◄ :) Estonian-czech crazy night :partyman: Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno ;) Tři sestry <|||> Ladagang 8) °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova

Haben Sie Bratwurst?

:!: keréklampás :!:
Cory

Příspěvek od Cory »

Laďuša píše:nebo kilometr čtvereční.
Taky chcem, odnesiem do zberu :D
Lada 2171 Priora 1,6 MPi (2013), Lada 2105 v regenerácii (1985), Lada 21044 1,9 MPi (1998), Škoda Felícia 1,3 SPi - 40kw (1996), 2 x Babetta 210 (1984,1988), Simson 70 ccm (1989), Zetor 4011 (1966)
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

Mno, zběžně jsem nakoukl do našich elektrických stupaček a nic tak ochromujícího jako páteřní PEN mocného průřezu jsem nespatřil. Nicméně jsme ex-poslední patro, třeba se to schovává pod spodním plechem u jističů, ten se mi oddělávat nechtělo :lol: . Zato jsem zahlédl pěkná zvěrstva v podání poskytovatelů kabelovky a internetu :mrgreen: . Vycházejme z toho, že PEN je v té páteři tak mocný a někde dole dobře přizeměn. Pak bych se nerozpakoval u vstupu do kvartýru rozdělit PEN na PE a N a do koupelny poslat elektriku přes chránič jak pro světla skrze jistič 6A, tak pro pračku jističem 10A, baterie připojit na trubky od plynu a šmitec. Koneckonců v létě u nás dělali jakési ventilátorky na hajzlík a koupelku, se zónami si nikdo hlavu nelámal a s provedením rozvodů již vůbec ne (od té doby přezdívám umakartovému jádru krematorium) a stěžuje si někdo? Vždyť lidí je jak sraček :lol: .

Jo, a při zaplé pračce se zásadně nekoupu, nemám rád hluk a mám neustále katastrofickou vizi jak se někde utřepává PEN a chytaje se při výlezu pračky dostávám ránu :D . I když to by vraždilo nezávisle na zapnutí přístroje :) .
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Hurikán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurikán »

JOP znamená konkrétní typovou řadu rozvaděčů a jejich konstrukční řešení.

Jestli's náhodou nepostřehl, tak se tady nebavíme o měrné vodivosti daného chemického prvku (Cu), ale o měrném odporu daného vodiče. Ten se vždy udává v jednotkách Ω/100m nebo častěji v Ω/1km. Obdobně se třeba u VF kabelů udává útlum v dB/100m. Doufám, že mě, coby VŠ student elektrooboru, nechceš tvrdit, že odpor 1km 2,5mm² Cu vodiče je stejný, jako odpor 1km 6mm² vodiče??? Pro výpočet odporu určité délky vodiče se jako základní vstupní parametr používá právě měrný odpor v Ω/100m (mΩ/m). :idea:

K-L: musel bys oddělat právě ten plech u jističů. Za ním bys uviděl masivní odbočovací svorkovnici s (v tvém posledního patra) ukončením průběžného lana. ;)

Jo a tu vizi utřepávajícího se drátu mám taky. :lol: O akustické pohodě nemluvě. I při spuštěném praní není problém zapnout pauzu, resp. pračku vypnout.
Naposledy upravil(a) Hurikán dne pon bře 14, 2011 00:17, celkem upraveno 2 x.
Моя фотогалерея здесь.

Obrázek
Drobek81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drobek81 »

K-L ono je otazkou, zda to muze byt v rozporu s necim vubec. Zony jsou dane, kategorie spotrebicu take. Pokud je neco v rozporu (v te dobe platnych norem), pak to proste eklamuj. Jenze trebas se zminenym pospojenim je to problem, norma neni jednoznacna. Osobne jsem zastancem NEpospojeni v koupelne pri pouziti plastovych rozvodu. Ta delka 2metry je dana prave pro pripad, ze se nam nechce nic merit nebo na to neni vybaveni... Pokud je delka mensi tak je mozno provest mereni a vysledek, pokud bude splnovat pozadavky, prilozit revizakovi. V tomto ohledu si prave protireci dve normy ale nedivim se nicemu...pokud by nekdo chtel bejt rejpal tak mu to najdu, mam je na lednicce ale po dnesnim jarnim uklidu budu rad, kdyz se prekulim do vany(samozrejme s nepospojenou baterii - prece si nezavlecu potencial "zeme" k vane) a do postele.
Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.
Starý dům a mladá žena - hojnost práce zaručena.
Práce vyžaduje čím dál větší vzdělání, vzdělání čím dál větší práci.
Laďuša
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laďuša »

Hurikán píše:Jestli's náhodou nepostřehl, tak se tady nebavíme o měrné vodivosti daného chemického prvku (Cu), ale o měrné vodivosti daného vodiče. Ta se vždy udává v jednotkách Ω/100m nebo častěji v Ω/1km. Obdobně se třeba u VF kabelů udává útlum v dB/100m. Doufám, že mě, coby VŠ student elektrooboru, nechceš tvrdit, že odpor 1km 2,5mm² Cu vodiče je stejný, jako odpor 1km 6mm² vodiče??? Pro výpočet odporu určité délky vodiče se jako základní vstupní parametr používá právě měrná vodivost v Ω/100m (mΩ/m).
To jsem teda nepostřeh, protože kdybych jim to takhle podal u zkoušky, tak mě rovnou vyhodí, protože měrnej odpor je jednou měrnej odpor, má svojí značku a svojí jednotku. A o vodivosti se opravdu nebavíme, mě zajímá jenom ta rezistivita.
O tom, že by rozdílný vodiče měly stejnej odpor jsem tady neřek ani slovo, ale že mají stejnej měrnej odpor, tak to budu řikat furt dál.
Ty prostě myslíš odpor jakožto podélnej parametr vedení a to pak bych souhlasil, ale to názvosloví se mě nelíbí. :P
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]

Chatka 12 forever :toothy10: ►Stodolní II◄ :) Estonian-czech crazy night :partyman: Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno ;) Tři sestry <|||> Ladagang 8) °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova

Haben Sie Bratwurst?

:!: keréklampás :!:
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

Koko Loko píše: ...baterie připojit na trubky od plynu a šmitec...
Tedy jsou věci, o kterých se nežertuje. Nevěřil bys, kolik lidí je schopno to vzít vážně.....

Jinak Hurikáne, nechci se hádat, ale zas tak vysoké mínění o elektroinstalacích v panelákách nemám. Většinou hliník nedostatečných průřezů (proto ty šestnáctky jističe), navždy ztracený kdesi v panelu a s velkou možností uskřípnutí či přerušení, praktická nemožnost rekonstrukce podle současných norem. Prakticky jediná možnost natlouct lišty a udělat celé znovu.
Жигули ВАЗ 2103 1.5/55,4 kW белый (сделано в 1974 г.) оу йеах гуд джоб ёлки-палки t.č. odstraněny dva metráky pavučin, vrčí a jezdí kolem bloku
Toyota Corolla LiftBack 1.3/65 kW deep turquoise
Toyota Corolla HB 3D 1.3/55 kW red
Křečík Barbuška

Jimmi píše:Tedy jsou věci, o kterých se nežertuje. Nevěřil bys, kolik lidí je schopno to vzít vážně.....

No já nevím, já to tak zahlédl v našich stupačkách a to jistě dělali odborníci :mrgreen: . Jak jinak to chceš srovnat na "stejný potenciál" ? .
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

Každý dům by měl mít hlavní pospojovací místo, většinou někde v suterénu. Tam se všechny tyhle věci spojují. Je ale fakt, že spousta zvláště starších domů tohle nemá. Každopádně připojovat to nahoře na plynové trubky je opravdu hodně zvláštní přístup. Neříkám, že ojedinělý.
Жигули ВАЗ 2103 1.5/55,4 kW белый (сделано в 1974 г.) оу йеах гуд джоб ёлки-палки t.č. odstraněny dva metráky pavučin, vrčí a jezdí kolem bloku
Křečík Barbuška

Neříkám, že je to tak nejlepší, ale vzhledem k vzdálenostem a průřezům k nějakému tomu centrálnímu bodu je dle mne lepší si takto udělat svůj vlastní "chlívek bezpečí", což ale neznamená, že to tak budu dělat revizákovi co se bude podepisovat na truc. Jenže zeptáš se dvou a každý ti odpoví jinak. Nicméně bez znalosti kam co vede, což je třeba v případě našeho jádra těžko soudit neb někde něco začíná a záhadně někam vstupuje. Objevil jsem třeba v bytových stupačkách takový silný neizolovaný šlahoun co se otírá o cokoliv (asi zem neb nese stopy zelenožluté barvy) vedoucí stupačkama aniž by na něj bylo cokoliv záměrně viditelně připojeno vyjma náhodných dotyků. Pískle na něj proti pospojování reaguje bručením, což značí, že není tak úplně na rovni pospojování. Co si o tom myslet? Toto mne ale netrápí, to spíše ten letitý hliník na PENu co při upadnutí zařídí, že spotřebiče třídy I budou zabíjet a že máme na jednom okruhu mezi zásuvkami jeden přerušující, raději jsem jej natáhl zvlášť. Dotčená zásuvka byla naštěstí užívána jen pro televizi.
Naposledy upravil(a) Křečík Barbuška dne ned bře 13, 2011 19:58, celkem upraveno 1 x.
Hurikán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurikán »

Laďuša píše:Ty prostě myslíš odpor jakožto podélnej parametr vedení a to pak bych souhlasil, ale to názvosloví se mě nelíbí.
Áááno. Konečně jsme se dohovořili. :D Co se týče názvosloví, tak u toho, co myslím já, se opravdu používá měrný odpor. U toho co myslíš Ty se používá měrná vodivost. Tímto tedy opravuji svůj předchozí příspěvek, kde jsem se po Tvém "upřesnění" v několika pasážích trapně spletl. :oops: :lol:
Jimmi píše:zas tak vysoké mínění o elektroinstalacích v panelákách nemám. Většinou hliník nedostatečných průřezů (proto ty šestnáctky jističe), navždy ztracený kdesi v panelu a s velkou možností uskřípnutí či přerušení ...
V tomhle s Tebou souhlasím. V bytech je úroveň instalace mizerná a všechny Tebou zmíněné nedostatky se projevují. Já měl ale na mysli spíš úroveň a parametry hlavních domovních rozvodů. Ty jsou v drtivé většině případů, aspoň z toho co jsem dosud sám viděl, docela solidně provedené.
Naposledy upravil(a) Hurikán dne ned bře 13, 2011 21:40, celkem upraveno 1 x.
Моя фотогалерея здесь.

Obrázek
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

Koko Loko píše: Neříkám, že je to tak nejlepší, ale vzhledem k vzdálenostem a průřezům k nějakému tomu centrálnímu bodu je dle mne lepší si takto udělat svůj vlastní "chlívek bezpečí"...
Jistě žertuješ....... :roll:
Drobek81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drobek81 »

Jimmi, nejsem si jist ale u nas toto myslim neni zatim zakazano. Trebas v Rakousku je toto primo zakazane, ale pri harmonizaci norem dochazi k vyjednani vyjimek a potom se muze stat, ze normy ztrati svuj smysl (kdyz pojedu za harnice a tam stejne zapojene zarizeni muze fungovat a u nas ne, pak se zrejme nejedna o funkcni prekazku nybrz o byrokratickou).
Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.
Starý dům a mladá žena - hojnost práce zaručena.
Práce vyžaduje čím dál větší vzdělání, vzdělání čím dál větší práci.
Křečík Barbuška

Jimmi, dobře, tak mi prozraď jak by jsi tedy řešil problematiku toho pospojování. Nijak? To jako necháš neživé části ve vzduchu? Potřeba stejného potenciálu na vaně/baterce/pračce není důležitá?
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“