2107: co sem to zvojtil?

Moderátor: Moderátoři

Rankl

2107: co sem to zvojtil?

Příspěvek od Rankl »

dámy, pánové. měl sem dobrý nápad vyndat baterii aby nevymrzla (je stříčká a musel sem opravdu ten den vyjet). tak když ji tam ráno cpi tak sem zavadil o termostat/spínač či cosi co je připevněné na sání- viz fotky. a Ruskej plast nevydržel -13 a moji hloupost, zalomil jsem jeden ten nátrubek. No spojil sem hadičky k sobě a lada jela dobře. Nevím jestli je to dobře, k čemu tenhle úsek je a jestli se tenhle díl dá sehnat- slepit to můžu zkusit ále asi to nebude dobře držet.

http://images.megaupload.cz/CIMG7073.JPG

http://images.megaupload.cz/CIMG7074.JPG
2107 a 21214
Marek

Příspěvek od Marek »

A jéje, Axtec.....

Klidně to tak nech, nic se nestane. Ono je to tam tak trochu k ničemu.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Rankl

Příspěvek od Rankl »

hledal sem to v dílenký příručce ale nejsem z toho moudrej.
tahle věc teda sepne při nějaké teplotě v sání? a když to bude spojené stále tak se nic nepokazí?
2107 a 21214
Marek

Příspěvek od Marek »

Buď v klidu. Ta věc už pravděpodobně dávno nefunguje :wink:.

Systém AXTEC má životnost kolem 80.000 km. U bimetalových spínačů je ještě kratší. Navíc systém, který tento spínač ovládá, je pro činnost motoru naprosto zbytečný. Takže klidně jezdi a neřeš to.
Rankl

Příspěvek od Rankl »

aha, díky.
sem myslil, že když nam pod kapotou, tolika věcí navíc, že to je k něčemu, všechny ty hadičky, zpětnej okruh paliva, čidla, řídící jednotka (kamarád to nazval jakousi zauzlinou, kterou má hmyz- mozek to neni ale taky to řídí. pak teda si dělal legraci, že tam sice vedou kabely ale uvniř jsou jenom smotané a to je ta zauzlina), no myslil sem, že to mi pomáhá držet spotřebu do 8,5 litrů a to i v zimě a to věčně řídim v pracákach (kanady) a ekomoměru říkáme rudý Elvis.
několikrát sem slyšel, že to jede bez toho. Pochopil jsem akorát funkci toho bezkontaktního zapalování (na výjezd do Bulharska sem sehnal pouze tu 01 starou verzi, pak sem měl obavu, jestli je to kompatibilní, obzvlášť na cestě přes Rumunsko-při Srbských hranicích- samá dácka, viděli jsme jednu nivu na špalkach a pak jsme míjeli jednoho strejdu v 21O1 a ten nám mával, jinač nic) ale tyhle věci navíc- jedině sem kontroloval, jesli těsní hadičky, jesli nejsou prodřené a kabely jestli drží a v konektorech nějak divoce nekorodují.

takže v nouzi to vše lze zaslepit a vyjmout?
2107 a 21214
MartasBrno

Příspěvek od MartasBrno »

Ono to tam zřejmě smysl má, jinak by to tam nedávali. Jenže nikdo to pořádně neumí opravit, nebo nechce opravovat, nebo nechce umět opravovat a proto se toho lidi zbavují. Kdybych to měl v autě, asi bychse radoval a při závadě potom šedivěl. Ale možná ne.
Zřejmě to má za úkol držet spotřebu a exhalace na uzdě, což je určo bohulibý záměr. Samozřejmě, jak správně poznamenal Marek, jestli ta věc vůbec funguje. Kéž by fungovala.

Vliv závady můžeš sledovat na chování a na spotřebě, su zvědavej co to udělá.
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
Marek

Příspěvek od Marek »

Já mít v autě tuhle věc, mám na mysli systém AXTEC, tak je to to první, co znechuceně vytrhám a štítivým pohybem levé ruky odhodím do kopřiv, nebo lépe zakopu hodně hluboko do země, aby to náhodou nikdo nenašel a neměl v úmyslu použít.

AXTEC je systém vhodný k ničemu - nešetří ani spotřebu a ani nijak zvlášť emise. Pokud budu mít na motoru OZON 2107 s bezkontaktem nebo SOLEX 21073, budu mít emise naprosto identické, ne-li lepší, než mi poskytuje AXTEC. A budu-li chtít být ekolog, můžu pak osadit KAT, který coby neřízený bude produkovat stejné emise jako AXTEC. ALE - budu jezdit mnohem svižněji a za nižší spotřebu než s AXTECem, to je vyzkoušené.
Petr HC

Příspěvek od Petr HC »

Rekl bych, že Axtec měl zůstat jako jedno z řešení přechodu od klasického karburátoru ke "stříkačkám" pouze ve stadiu funkčních vzorků a prototypů a nikdy se neměl dostat do seriové výroby.
Marek

Příspěvek od Marek »

Naprosto souhlasím.

Podobně je to vlastně s Favoritem ve verzi Ecotronic. Jedná se plus minus o identický systém. Taky s tím byly jen samé problémy, nikdo to tu neuměl opravit a lidi se vztekali jako smyslů zbavení.
Rankl

Příspěvek od Rankl »

aha, a v jakých létech se tahle dobrůtka osazovala?
já mam 95 rok výroby, v provozu od září.
Taky katalyzátor se se mnou vozí, je to ten bez čidla (zdá se, že je to ta původní velká kráva, z podzimu jsem měnil střední díl výfuku- koukal jsem, ještě neni prázdný), myslil sem, že díky tomu sem na úřadě nechal ležet místo deseti tisíc pouze pět.
2107 a 21214
JmJ

Příspěvek od JmJ »

Na tom systemu neni nic panickeho, rekl bych ;-)

ma zasadne dve slabsi mista a tim jsou ty pulsujici davkovaci ventily. Pokud ty funguji mechanicky dobre a ridici jednotka a draty kolem nejsou hyn, tak to myslim celkem normalne pojede.

Ma to snad jen par snimacu, z nichz myslim zadny neni primo kriticky. Lambda jen trochu keca do davkovani, ale ani to nehlasi error, kdyz lambda nepracuje. Pak je tam snad nejake cidlo teploty, snimac zateze a to je tak mozna vsechno ;-). Ty ostatni kokotiny jsou kolem obehu paliva, recyrkulace splodin a vyparu.

Pokud vim, tak rizeni zapalovani je scela nezavisle od rizeni tech ventilu na karburatoru. Kazdopadne vetsina tech kramu jde promerit voltmetrem, ventily na karburatoru jsou snad sehnat/opravit. Lambda jde merit osciloskopem, stejne tak jako pulsy jdouci k tem ventilum na karburatoru.

Nerikam ze je to super vec, jen bych z toho nedelal takovou tragedii.
VAZ 2104 1.3 1989
Marek

Příspěvek od Marek »

Možná. Ale nic pozitivního to pro uživatele nenabízí. Spotřeba v žádném případě není lepší než u sériového karburátoru OZON nebo Solex a o emisích se nemusíme bavit - ty nedělá systém, nýbrž KAT.
Laďuša
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laďuša »

Teda Ítý, ten tvuj sloh je hustej:
JmJ píše:rekl bych
JmJ píše:tak to myslim celkem normalne pojede.
JmJ píše:Ma to snad jen par snimacu
JmJ píše: myslim zadny neni primo kriticky
JmJ píše: je tam snad nejake cidlo teploty
JmJ píše:to je tak mozna vsechno
JmJ píše:Pokud vim
JmJ píše:ventily na karburatoru jsou snad sehnat/opravit

Eště, že si z toho nemusim brát ňáký ponaučení :mrgreen:
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]

Chatka 12 forever :toothy10: ►Stodolní II◄ :) Estonian-czech crazy night :partyman: Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno ;) Tři sestry <|||> Ladagang 8) °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova

Haben Sie Bratwurst?

:!: keréklampás :!:
Marek

Příspěvek od Marek »

Počkej, Laďuško, on Ti to vrátí!!! Já ho znám..... :wink:
MartasBrno

Příspěvek od MartasBrno »

Tyjo, já tu zasadil takovou sprchu, to sem nečekal. Pes je zakopaný v tom, že nemám ty léta praxe a odříkání, takže můj pohled na věc je jinej než normální - vytáčí mne třeba, když tady jeden umělec přeházel feldu jednobod na karbec jen proto, že byl línej a neschopnej se seznamovat s elektronikou. Ach jo.

Co ten systém teda dělá, když nešetří a nevylepšuje zplodiny?
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
Odpovědět

Zpět na „Hnací soustava“