Zatím mi všichni říkají, že jsem se zbláznila, tak doufám, že aspoň tady najdu trochu pochopení
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Plán je následující: vzít pár kamarádů, psa a s 1-3 Nivama se vypravit na východ. 20-30 000 km. 2-3 měsíce. Pracovní název Expedice TRANS-SIBERIA. Pravděpodobně léto 2012 (2011 na výběr-koupi-přípravu a otestování auta na nějaký menší výpravě).
Samozřejmě vyvstává řada otázek ohledně výběru a přípravy auta a vzhledem k tomu, že zatím jsem víceméně teoretik co se Niv týče, ptám se narovinu - bude někdo z Vás ochotný mi občas poradit?
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Přečetla jsem tady na fóru i jinde ledaccos, ale nejsem zrovna autotechnik, tak mi spousta věcí moc neříká
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Momentálně jsem rozhodnutá pro ojetou Ladu Nivu Speciál s LPG (prodlouženou, protože potřebuju zadní sedačku i místo na psa).
Není v plánu cestou vyhledávat nějaký extra těžký terén, ale projet cestou-necestou, menší brody apod., prostě být ready na ruský a mongolský terén. (Ano, vím, kam až dojeli předchozí party žigulíkama a věřím, že to byla velká legrace, ale myslím, že s Nivou budou přecijen možnosti výběru trasy trochu širší
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
A konečně k věci - myslela jsem, že budu zatím pomalu vstřebávat info, teoreticky i prakticky, a řádně si to před koupí všechno nastuduju.. a bác - najednou se tu objeví nabídka autíka přesně jak jsem si ho představovala (Ještě jsem ho neviděla, tak nevím, v jakym stavu je ve skutečnosti):
http://sauto.cz/detail-inzeratu/osobni/ ... va/8552811
http://auto.bazos.cz/inzerat/8132989/pr ... al-LPG.php
Co si o tom myslíte? Jestli bude v dobrym stavu, odpovídá to ceně? Je to běžná nabídka, takže se na to teď mám vykašlat a auto hledat, až tomu budu víc rozumět? Nebo sehnat někoho, kdo tomu už rozumí a jít do toho po hlavě?
S jakou investicí je třeba počítat, než se takhle ojetý auto vydá na delší cestu (vím, že jste neviděli motor, ale tak nějak obecně)? Nebo se vyplatí koupit ojetější a ušetřený peníze radši investovat do pořádný generálky? (Sama toho zatím asi moc neopravím, ale věřím, že se najde nějaký šikovný kamarád
Jak moc se liší jednotlivé typy motoru a LPG z pohledu "opravíme to cestou/opraví to šikovný ruský vesničan"?
Jaj, to jsem to chtěla vzít stručně
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
Předem díky za jakýkoli poznámky
Helena, Mělník