Ježkovy voči co to je? Asi jsme to nepochopil správně, ale člověk jako druh se vyznačuje intelektem a samoztatným myšlením, na rozdíl od zvířat. Proto má lidská společnost kulturu. A bohužel, asi to nebude správné pro všechny, ale menšina se prostě, podle mne, musí přizpůsobit většině, nebo odejít. Nesmířím se s tím, že bych se snižoval. Ať se oni přizpůsobí. (Tedy aby bylo jasno: Když už ne kvůli budoucnosti, tak aspoň za ty love které berou ať se přizpůsobí!)
Na toto téma jsme zapředli řeč u stolu společně s Gerem, Luďkem Musilem a jednou moudrou a léty ošvihanou ženou, která má evidentně zdravý rozum a dobrý odhad.
Můj postoj je takový, že není možné dokonale řešit situaci krátkodobě, v rámci jedné generace. Základem spokojeného života nás všech, bez ohledu na temperament je výchova, troufnu si říct, občanská výchova, která musí vycházet jak z rodiny, tak ze školy. Aby byla spoň nějaká naděje u menšiny, která má problémy na všech existenčních frontách, musí alespoň chodit do školy, kde se naučí slušnému životu a bude vedena jako kdokoliv jiný k zodpovědnosti za svoje činy.
Tím by se i rozbily jejich prohnilé rodinné vazby, které jsou sice jejich osobní svobodou, ale taky jejich vlastní zhoubou. Místo aby byli komunitou, která bude dělat nájezdy, měli by být množinou jedinců, slušně žijících s ostatnimi.
Teprve tito lidi mají šanci v kulturním prostředí vychovat svoje děti kulturně a zodpovědně.
My máme několik možností. Buď tento problém ignorovat, nebo zavést radikální řešení které napáchá jedině škody, anebo na to jít od lesa. A nadlouho. Můžete mi někdo říct, proč se těm lidem neukládá školní docházka, které by podmiňovala například sociální podporu? Je to problém systému, který se nechává ojebávat na každém metru, ale jen od toho kdo si to dovolí.
Ještě jedna věc, když už v tom článku bylo něco o hernách a podobně. Není náhodou nad slunce jasné, že hazard je jednoznačně špatný pro společnost, pro lidi, pro jejich život? Tak proč není plošně zakázaný? Protože z něj tečou prachy. Dokud se nezbavíme té české malosti, tak se ze společenských problémů totální spodiny nevyhrabeme nikdy.
Společnost by si zasloužila velkou proměnu, velkou obnovu mravních zásad a dávno zapomenutých vlastností jako čest, velkorysost, pokora. Toto je věcí lidí kteří jsou na výši, nikoliv finančně... ale lidsky.
Máte pravdu, jsem nemožný idealista.
Jo, ještě - nemyslím si, že se odnaučí za rok to, co se tu učili 40 let. A pak druhých 20. Bude to trvat aspoň tolik, pokud vůbec...