Laďuša: Brandnera znám, Numerické metody

. A na co to hledat? No, kdysi byli lidi spokojený se "zeměplochou". Proč se zajímat o pohyby planet? Nakonec se přišlo na odůvodnění přílivu a odlivu, sluneční erupce a třeba rušení signálu, fázové posuvy vlnění ... roční období ... důvodů proč hledat dál je spousta. A co budeš dělat, když "někdo" najednou nějakou dosud stabilní věc změní? Na improvizaci může být pozdě ...
Kolik lidí asi ovlivnily Verneovky? Čapek?
Rohlíky díky atomu určitě zlevnily. Páč při vší tej potřebě energie by nám bez štěpení jaksi nějaký ty watty chyběly
Rosťa: Možná to bude znít ujetě, ale mám taky pár takových zkušeností. A zároveň se mi zase vybavuje ten "narozeninovej paradox", prostě nesouvisející věci, náhoda. Jednou mě na kole málem smetl chlap s pažoutem, minul asi o 20m, zabil se. Chvíli předtím jsem se pohádal s bejvalkou, trucoval jsem, ona ujela napřed, tak to ani neviděla, jen slyšela ránu.
Totální úlet ale byl jindy - když jsem byl asi 40km od ní, vzbudil jsem se asi ve 4 ráno, bezdůvodně sednul do auta a ujel těch 40km, zaparkoval, stoupnul si "náhodně" na "správný místo" a asi za 10 minut jsem jí viděl s někým jiným. Když náhoda nejni, tak sakra jak ... netuším, ale "beru na vědomí".
Jacek: A co víra ve zlo? Víra ve stranu je taky dost ... jak to říct ... naivní? Strany obvykle nemají stabilní zákony, pravidla - a to ani "na papíře", natož v praxi. Narkomani náhodou často bývají i silně věřící (což neznamená, že věří v totéž, v co "střízliví").
S "velkým třeskem" mám ale podobný pohled. Je to taková pohádka, protože někteří lidé si nedokážou poradit s nekonečnem a věčnou otázkou "a co bylo předtím?". Tam bych očekával postupem času ještě hodně obratů ve fyzice ...
Marťas: Já mám ještě jeden pohled (a nepamatuju se, co všechno jsem už napsal

).
V podstatě si myslím, že "náhoda" neexistuje. Ano, všechno je předurčené, všechno má nějakou dynamiku a směr. Pravděpodobně to všechno běží od nekonečna k nekonečnu v čase, který je pro nás sice samozřejmý, ale od "objevu" časoprostoru dost možná taky neexistuje.
V principu by bylo možné, aby nějaká "vyšší moc" právě teď "luskla prsty" a změnila fungování našich "pevných" fyzikálních zákonů. Kdo jí zabrání? Nikdo.
No a než se z těchhle děsivých věcí všichni zblázníme, ... na ty úvahy výše beru zřetel, ale jelikož s nimi nic nenadělám (ať už jsou nebo nejsou reálné) a ani netuším, jak to všechno funguje (žádný důkaz není, tedy krom "principu kauzality", což je ale opět něco, co jsme si vymysleli my lidi na základě pozorování ... a je pro nás nepředstavitelné, že by to nefungovalo...
Sakra ... než se zblázníme ... no, prostě ... fyzikální zákony se zatím jeví spolehlivé (víceméně), po nějakém času spánku je ráno a nový den ... ještě nikdy se mi nestalo, že by nebyl (ale co není, může být

) ...
Aha, to slovo
věřit - no, tak já jsem právě ten, co nevěří.
Spoléhá je lepší slovo. Ale vždycky mám někde tam vzadu v hlavě "
a co když ne".
S tím velkým třeskem jste mi připomněli jeden film ... na konci kosmonauti skrz filozofii přemlouvaj bombu, která umí zničit galaxii, aby nebouchla ... poslední slova bomby: "Na počátku byla jen černočerná tma a já. Budiž světlo!"

(Někde najdu, jak se to jmenovalo, bylo to ale někdy z roku 1968 a hodně fórů z toho si půjčoval i Červenej trpajzlik).
P.S.: Můj kolega z Uzbekistánu byl vychováván v islámu a jeho hodnoty jsou našim velmi podobné, liší se jen detaily (jako třeba že může mít až 4 manželky ... ale on nechce

).
Stroje Laďka 2101 a Beruška 1118 a Punťa (Grande Punto) a Škleblík (VW Passat).