Víra, fyzika a matematika

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

Jste věřící?

Ateista (věřím, že není jakákoliv "vyšší moc")
5
20%
Věřím v jediného všemocného Boha
6
24%
Věřím v mimozemšťany (varianta "jsme pokusné myšky")
0
Žádná hlasování
Věřím v božstvo
0
Žádná hlasování
Nevylučuji žádnou možnost
13
52%
Nezajímá mě to
1
4%

Celkem hlasů: 25

Petr HC

Příspěvek od Petr HC »

rosta píše: nechodím do kostela a nejsem křesťan-myslím že "bohu" je milejší člověk který se chová slušně a víru neřeší než ten kterej dělá mezi lidmi zlo a každou neděli chodí do kostela a ke zpovědi-je to pokrytectví. náboženství mezi lidmi nadělalo tolik válek a utrpení že raději žádnou víru ... ... na techhle věcech něco bude, ale bude to jinak než nám předkládá církev-těm jde jen o moc a prachy-...
Tyto názory jsou mi nejbližší .Místo "Bohu" bych si dosadil "Přírodě a jejím zákonům" a k té církvi (církvím) bych přidal politiku (politiky) - to je stejná pakáž, která se snaží í ze slušných lidí udělat minimálně "dvě stáda hovad". Pravice / levice, Sparťani / Slávisti, zbohatlící / chudáci atd. Bohužel velká většina lidí jim to"žere".
P.S. Dokud bude platit "Rozděl a panuj", těžko se něco změní.
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

Řekl bych, že bohatě stačí když jde člověk večer hajat s čistým svědomím, nezávisle na tom v koho a co věří či nevěří.
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Cory

Příspěvek od Cory »

Dnes som cely den prelezal pri PC...nikomu som nic nespravil a ani nepomohol, tak mozem ist kludne hajať....bru noc :hello2:
Lada 2171 Priora 1,6 MPi (2013), Lada 2105 v regenerácii (1985), Lada 21044 1,9 MPi (1998), Škoda Felícia 1,3 SPi - 40kw (1996), 2 x Babetta 210 (1984,1988), Simson 70 ccm (1989), Zetor 4011 (1966)
Michal Pokorný

Příspěvek od Michal Pokorný »

Koko Loko píše:Řekl bych, že bohatě stačí když jde člověk večer hajat s čistým svědomím
To jsem nezažil již léta :P
VAZ 2101, VAZ 2104, Škoda Fabia 1,4 16V
ex. 2xVAZ 2101, 2xVAZ 2105, 2xVAZ 21044i, Škoda Favorit 135 GLXi, VAZ 2111, Lada 4x4, Peugeot 206 1,4 HDi, VAZ 2104
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

:mrgreen:
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
jacek

Příspěvek od jacek »

Taky se v anketě nikam nevcházím. Jsem křesťan - tedy oficiálně pokřtěný, nicméně nikoliv aktivní věřící. Asi se shodneme, že - tak jako ti politici, tak i církve si udělaly z víry dobrý byznys a nástroj moci. Ovšem na druhé straně - asi bych se, pokud bych jednoznačně musel, vždy přiklonil na stranu jakékoliv křesťanské víry (a tím i kultury) spíš, než třeba k islámu, judaismu či sekty typu hare krišna. Pokud nemusím - a jsem tomu rád - věřím spíš "na Boha v sobě", na vnitřní morální kultivaci sama sebe. Ono to desatero přikázání se nedá jednoznačně nijak zpochybnit, i když je zajímavé, že ani v časech, kdy byla církev téměř všemocná, nedokázala je ve společnosti, ani sama u sebe, plně prosadit. Tak, jako to nedokázaly ani světské zákony. Spíš to dokáže dobrá mravní výchova dítěte doma. Aby - jak už tady zaznělo - člověk mohl jít spát s dobrým pocitem, že ten den se dokázal chovat slušně, nikomu snad neublížil, a žil v souladu s všeobjímající přírodou, musí se asi snažit každý sám. Myslím tím i to, aby okolnímu světu samotnou svojí existencí škodil co nejméně.
Podstatou celého tématu asi je, že každý člověk, aby mohl důstojně a s nějakou perspektivou existovat, musí věřit. Obecně celkem jedno čemu, ale věřit. V nějakého Boha, v poznání vědy, nějakým ideálům, politické straně :roll: , mimozemšťanům, dětem, partnerovi... Právě ta dnešní široká nabídka témat víry působí u lidstva trochu chaoticky, ovšem budeme-li vycházet z teorie evoluce, tak se to nakonec taky nějak "samo" vytříbí. :) Osudy těch, kdož nevěří v nic, lze dobře sledovat třeba u narkomanů. A věřit jen tomu, že zítra zase vyjde slunce, to je pro život setsakra málo...

Jinak osobně beru všechny ty vědecké poznatky, byť někdy se zdravou skepsí. Jen, dojdu-li v úvahách k teorii velkého třesku jako počátku všeho (?), pak se ptám, kde se tehdy vzala hmota? :idea1: A kdo to všechno způsobil?? Taky nějaká "supernáhoda"?

Hezké téma k malému zamyšlení, neboť ani lada holt není na tom světě všechno :pale: .
Laďuša
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laďuša »

jacek píše:. Jen, dojdu-li v úvahách k teorii velkého třesku jako počátku všeho (?), pak se ptám, kde se tehdy vzala hmota?
Jo, tak tam taky trochu končim :lol: Nu ale což, věda eště neprozkoumala všechno, časem se i na to příde (a nebo se zjistí, že ta myšlenka nebyla úplně správná a najde se jiná cesta) a bez toho se lidstvo evidentně obejde. Atom byl taky dlouho branej jako nerozbitnej a ejhle - přišlo se na štěpení. Věda udělala další krok v poznání a rohlíky z toho stejně nezlevnily. Je to běh na dlouho trať, to objevování nepoznanýho, a zdaleka eště nejsme u cíle.

Mimochodem, jak si představujete, že vypadalo to nic před velkým třeskem? Podle mě to bylo bledě modrý :mrgreen:
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]

Chatka 12 forever :toothy10: ►Stodolní II◄ :) Estonian-czech crazy night :partyman: Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno ;) Tři sestry <|||> Ladagang 8) °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova

Haben Sie Bratwurst?

:!: keréklampás :!:
EMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EMI »

Laďuša píše:Mimochodem, jak si představujete, že vypadalo to nic před velkým třeskem?
bílý - a proč? no protože vesmír je jakej? černej a před tim to tedy muselo bejt přesně naopak 8) :D
red BA3 21061, 1984, 4q, LPG :finga:

BLIZZARD = iron fist in a velvet glove

osa Klatovy - Plzeň - ....
vintera

Příspěvek od vintera »

Koko Loko píše:Řekl bych, že bohatě stačí když jde člověk večer hajat s čistým svědomím, nezávisle na tom v koho a co věří či nevěří.
naprosto jednoduše a výstižně popsáno, každý s tím vždy souhlasí, ale problémem je právě míra čistoty svědomí, laťka, kterou má každý jedinec v jiné poloze.
Základní mantinely, míra našeho svědomí je v západním světě dána křesťanstvím a jeho vlivem na společnost.
plavec

Příspěvek od plavec »

Koko Loko píše:
Laďuša píše:Kdybyste tak věděli, jak jsem si třeba představoval Ježíška ...
Kdysi jsi to tu již ventiloval, již si nevzpomínám na detaily, ale bylo to strašné :lol: .
Jako nějakou obří mouchu s batohem na zádech.
Na prodej přebytečné N.D. na Ladu 111: http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... rod%C3%A1m
znamení : KozoHroch :-D
dmatej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dmatej »

Laďuša: Brandnera znám, Numerické metody :) . A na co to hledat? No, kdysi byli lidi spokojený se "zeměplochou". Proč se zajímat o pohyby planet? Nakonec se přišlo na odůvodnění přílivu a odlivu, sluneční erupce a třeba rušení signálu, fázové posuvy vlnění ... roční období ... důvodů proč hledat dál je spousta. A co budeš dělat, když "někdo" najednou nějakou dosud stabilní věc změní? Na improvizaci může být pozdě ...
Kolik lidí asi ovlivnily Verneovky? Čapek?

Rohlíky díky atomu určitě zlevnily. Páč při vší tej potřebě energie by nám bez štěpení jaksi nějaký ty watty chyběly :D

Rosťa: Možná to bude znít ujetě, ale mám taky pár takových zkušeností. A zároveň se mi zase vybavuje ten "narozeninovej paradox", prostě nesouvisející věci, náhoda. Jednou mě na kole málem smetl chlap s pažoutem, minul asi o 20m, zabil se. Chvíli předtím jsem se pohádal s bejvalkou, trucoval jsem, ona ujela napřed, tak to ani neviděla, jen slyšela ránu.
Totální úlet ale byl jindy - když jsem byl asi 40km od ní, vzbudil jsem se asi ve 4 ráno, bezdůvodně sednul do auta a ujel těch 40km, zaparkoval, stoupnul si "náhodně" na "správný místo" a asi za 10 minut jsem jí viděl s někým jiným. Když náhoda nejni, tak sakra jak ... netuším, ale "beru na vědomí".

Jacek: A co víra ve zlo? Víra ve stranu je taky dost ... jak to říct ... naivní? Strany obvykle nemají stabilní zákony, pravidla - a to ani "na papíře", natož v praxi. Narkomani náhodou často bývají i silně věřící (což neznamená, že věří v totéž, v co "střízliví").
S "velkým třeskem" mám ale podobný pohled. Je to taková pohádka, protože někteří lidé si nedokážou poradit s nekonečnem a věčnou otázkou "a co bylo předtím?". Tam bych očekával postupem času ještě hodně obratů ve fyzice ...

Marťas: Já mám ještě jeden pohled (a nepamatuju se, co všechno jsem už napsal :D ).

V podstatě si myslím, že "náhoda" neexistuje. Ano, všechno je předurčené, všechno má nějakou dynamiku a směr. Pravděpodobně to všechno běží od nekonečna k nekonečnu v čase, který je pro nás sice samozřejmý, ale od "objevu" časoprostoru dost možná taky neexistuje.
V principu by bylo možné, aby nějaká "vyšší moc" právě teď "luskla prsty" a změnila fungování našich "pevných" fyzikálních zákonů. Kdo jí zabrání? Nikdo.

No a než se z těchhle děsivých věcí všichni zblázníme, ... na ty úvahy výše beru zřetel, ale jelikož s nimi nic nenadělám (ať už jsou nebo nejsou reálné) a ani netuším, jak to všechno funguje (žádný důkaz není, tedy krom "principu kauzality", což je ale opět něco, co jsme si vymysleli my lidi na základě pozorování ... a je pro nás nepředstavitelné, že by to nefungovalo...

Sakra ... než se zblázníme ... no, prostě ... fyzikální zákony se zatím jeví spolehlivé (víceméně), po nějakém času spánku je ráno a nový den ... ještě nikdy se mi nestalo, že by nebyl (ale co není, může být :twisted: ) ...

Aha, to slovo věřit - no, tak já jsem právě ten, co nevěří. Spoléhá je lepší slovo. Ale vždycky mám někde tam vzadu v hlavě "a co když ne".

S tím velkým třeskem jste mi připomněli jeden film ... na konci kosmonauti skrz filozofii přemlouvaj bombu, která umí zničit galaxii, aby nebouchla ... poslední slova bomby: "Na počátku byla jen černočerná tma a já. Budiž světlo!" :D (Někde najdu, jak se to jmenovalo, bylo to ale někdy z roku 1968 a hodně fórů z toho si půjčoval i Červenej trpajzlik).

P.S.: Můj kolega z Uzbekistánu byl vychováván v islámu a jeho hodnoty jsou našim velmi podobné, liší se jen detaily (jako třeba že může mít až 4 manželky ... ale on nechce ;) ).
Stroje Laďka 2101 a Beruška 1118 a Punťa (Grande Punto) a Škleblík (VW Passat).
Saša

Příspěvek od Saša »

dmatej :thumbright: není co dodat .
VAZ 2102 r.v.74 1984-1997 "Legenda"
VAZ 21043 r.v.90 1996-White Lady - nyní v GO. VAZ 21044 r.v.96 2007-(muzeum koroze)
VAZ 2106 r.v.78 2008-a dál...
VAZ 2105 r.v.87 12/2012-Rudý dělník
Nikdy neříkejte že to nejde,protože se v zápětí objeví někdo kdo neví že to nejde a udělá to!
dmatej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dmatej »

S tím chlapem s pažoutem to ještě doplním - on jel proti mě, tak 80-100, ve svým pruhu. Zhruba na mojí úrovni najednou zašláp brzdy a skončil s tou 405 střechou omotanej kolem stromu za mnou. Strom vyvrátil z kořenů. Je to rovnej úsek mezi Planou a Nahým Újezdcem.
Podle policajtů a záchranky, resp, zprostředkovaně jsem se doslechl, že prý byl na mol a nebrzdil (!!! ty černý pruhy tam byly ještě dobrý dva tři týdny). Fakt je, že na to, jak dlouhá byla brzdná dráha ještě vyvrátit strom ... jak kdyby jel po ledě.
Kdysi se mi stalo (mokrej řidičák), že jsem nedával pozor a najel si pravou stranou na krajnici. Nejsem panikář (spíš pomalej člověk :D ), takže jsem naštěstí nic nezašlápnul, nestrhnul řízení, ale srovnal to. Ale dokážu si představit, že se někdo lekne. Pokud měl vypito, chápal bych mikrospánek a potom leknutí a ...
Co ale nechápu, je ta brzdná dráha a zároveň dostatek energie na vyvrácení celkem statný jabloně. Možná to nesedělo ani policajtům, tak si to zjednodušili ...

Dneska je tam křížek ...
Stroje Laďka 2101 a Beruška 1118 a Punťa (Grande Punto) a Škleblík (VW Passat).
MartasBrno

Příspěvek od MartasBrno »

dmatej, Suma sumárum, "něco" nebo "někdo" tě má asi rádo/rád. Nebo je to statistická odchylka. Příjemná řekl bych.
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
jacek

Příspěvek od jacek »

dmatej píše:Jacek: A co víra ve zlo? Víra ve stranu je taky dost ... jak to říct ... naivní?
Ve zlo? V to není třeba věřit, všude je ho dost okolo nás. Dobro s ním furt bojuje, ale nějak to nespěje k lepšímu. :( Strany? No jasně, byl to přeci jen fór... :P I když je taky dost těch, co jim pořád věří.
Prostě byly to jen namátkou příklady různých věcí, kterým lze taky věřit - podle individuálního výběru.
dmatej píše:P.S.: Můj kolega z Uzbekistánu byl vychováván v islámu a jeho hodnoty jsou našim velmi podobné, liší se jen detaily (jako třeba že může mít až 4 manželky ... ale on nechce ).
Ano, i muslimové mohou býti slušní lidé, konformní s okolím. Větší problémy nastanou, až když se vrátí do svého přirozeného prostředí. Jistě, že ne všichni jsou či souhlasí s terorismem, ale takhle já to nezužuji. Konec konců, i ten, kdo nechce, může býti muslimskými fanatiky donucen. Prostě, jak to napsal tuším Vintera, západní svět (snad tam patříme?) má veškeré své hodnoty opřeny o křesťanské kořeny. Pokud tohle popřeme, popřeme historii, sami sebe, a nakonec i oprávněnost vlastní existence.
Jinak píšeš věci, s nimiž se dá bez problému souhlasit.
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“