Mám tenhle:
Hm tak koukám, že dole sou ty šroubky dva, na ty nemám šanci se dostat

Tohle je ten válečkovej:
Moderátor: Moderátoři
To určitě jo, nějak to tu polohu znát musí. Ledaže by měl ten motorek jen dvě polohy a v sobě koncáky, což je ale holý nesmysl, ta regulace musí být plynulá.zelvotron píše:CO mě ale nejde do hlavy, do toho hranatýho vedou 4 dráty (2 motorek, 2 čidlo), ale do toho válečku vedou jen dva, tudíž musí mít čidlo někde externě.
Ano ten mám. Když máš ten "horní model" tak už mlčím, s tím nemám zkušenost.zelvotron píše:Tohle je ten válečkovej:
To i u mě sedí.Při namontovaným motorku sem s tou klapkou taky rukou nehnul.zelvotron píše:Na hřídelku co jde z motorku do topení se dá dostat klíčem, zkoušel jsem s tím otáčet ale nejde to, patrně v tom motorku bude nějakej samosvornej převod (šnek).
Netvrdím že tohle ... ale některá (VW , audi - všechna) serva se při náhodném protočení dokola zničí . Ne samotná mechanika , ale potenciometr uvnitř udávající úhel natočení .plavec píše:Když pomocník otočil kolečkem opačně, změnil se chod na opačnou stranu. Ale točil dokola
Možná je to trochu "spekulace", ale nelze vyloučit, že zpětnovazební smyčka regulace teploty se uzavírá přes termistor ve stropu vozu. K této domněnce jsem došel, když jsem si vzpoměl, že tu někdo psal, že mu regulace "chodí" pouze dvoupolohově. To by se mohlo stát, kdyby neběžel motorek ofukující termistor.MartasBrno píše:To určitě jo, nějak to tu polohu znát musí. Ledaže by měl ten motorek jen dvě polohy a v sobě koncáky, což je ale holý nesmysl, ta regulace musí být plynulá.zelvotron píše:CO mě ale nejde do hlavy, do toho hranatýho vedou 4 dráty (2 motorek, 2 čidlo), ale do toho válečku vedou jen dva, tudíž musí mít čidlo někde externě.
Aha. No, jenže to by to fungovalo tak, že by auto vyhodnotilo např. zimu, tak by naplno (protože by neumělo jinak) otevřelo klapku, foukalo maximálně horký vzduch a až by auto zjistilo že už je teplo, tak by klapku zase zavřelo. Připadne mi to horší než spojitá proporcionální regulace. Ale nevím, co tam skutečně je.Petr HC píše:Možná je to trochu "spekulace", ale nelze vyloučit, že zpětnovazební smyčka regulace teploty se uzavírá přes termistor ve stropu vozu. K této domněnce jsem došel, když jsem si vzpoměl, že tu někdo psal, že mu regulace "chodí" pouze dvoupolohově. To by se mohlo stát, kdyby neběžel motorek ofukující termistor.MartasBrno píše:To určitě jo, nějak to tu polohu znát musí. Ledaže by měl ten motorek jen dvě polohy a v sobě koncáky, což je ale holý nesmysl, ta regulace musí být plynulá.zelvotron píše:CO mě ale nejde do hlavy, do toho hranatýho vedou 4 dráty (2 motorek, 2 čidlo), ale do toho válečku vedou jen dva, tudíž musí mít čidlo někde externě.
Částečně Ti již odpověděl Mirozv. Já mohu dodat jen to, že proporcionální regulace (ev. PID) by v tomto případě asi byla přepych. Ve vozech řady 211x jsou minimálně dva druhy regulace (usuzuji podle čelních panelů a více druhů motorků na ovládání klapky) . Domnívám se ,že to pracuje (v případě dvouvodičového motorku) na principu šířkově řízených impulzů přiváděných na motorek. Šířka (a střída) je vyhodnocena procesorem ze žádané teploty nastavené na panelu a z hodnoty sejmuté termistorem ve stropu. Neběží-li motorek u termistoru, vznikne velké t.zv dopravní zpoždění regulace s důsledkem efektu nespojité regulace. Zatím jsem nikde nenašel informace, vedoucí k potvrzení nebo vyvrácení mých poznatků (snad to někde na ruských webech najdu).MartasBrno píše: Aha. No, jenže to by to fungovalo tak, že by auto vyhodnotilo např. zimu, tak by naplno (protože by neumělo jinak) otevřelo klapku, foukalo maximálně horký vzduch a až by auto zjistilo že už je teplo, tak by klapku zase zavřelo. Připadne mi to horší než spojitá proporcionální regulace. Ale nevím, co tam skutečně je.