Dodnes si pamatuji krásnou vychodňárskou větu, kterou mi kdysi řekla v jídelně lázní Bardejovské kúpele jedna Slovenka z Michalovců. Po dotazu „Márienka, půjdeš s námi večer na taneček“? - odvětila: "Něm^ožem, pozri moju parochňu – ako na zbešnělej kure píre" .Cory píše:To poznam!!! To je rusnak, ktory vystupoval v humennom z rychlika Praha-Medzilaborce Co sa tyka ukrajiny, tak s ludmi sa dorozumies, az na niektore slova, ale ja ako cistokrvny rusnak nemam problem, niektore vyrazy som sa uz naucil, hlavne nazvy suciastok Odkial to mas korene? Budeme vže tolkovati po nášomumayo456 píše:podej mi ten kufer, što motuzkom perevazany, buď sticha nebo ťa vmeču čerez vhľad.....
Česko-Slovenský jazykový koutek
Moderátor: Moderátoři
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Hm, to s tim přizpůsobováním z východu na západ to nebude tak jednoznačný, já, když se bavim se Slovákama, tak taky kolikrát přepnu do módu mojí slovenčiny. Pravda, že nejdál jsem byl v Popradě, takže východniarsky bych se asi moc nechytal, ale jeden týpek na veřejných wc mi odmítal uvěřit, že jsem Čech a prej proč bych jako Čech mluvil slovensky
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]
Chatka 12 forever ►Stodolní II◄ Estonian-czech crazy night Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno Tři sestry <|||> Ladagang °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Chatka 12 forever ►Stodolní II◄ Estonian-czech crazy night Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
No ved to je to, co som pisal, ze vychod sa prisposobuje zapadu...a ty si divnyLaďuša píše:a prej proč bych jako Čech mluvil slovensky
Lada 2171 Priora 1,6 MPi (2013), Lada 2105 v regenerácii (1985), Lada 21044 1,9 MPi (1998), Škoda Felícia 1,3 SPi - 40kw (1996), 2 x Babetta 210 (1984,1988), Simson 70 ccm (1989), Zetor 4011 (1966)
Cory: Ja som len polovičný rusnak a korene mám od Starej Ľubovne dedina Šambron. Tam sa slová vyslovuju trochu ináč. napr. u nas ša tolkovati nepovi. my povime že ša ideme podohvariati medži sobu. keby jem prišou na Ukrajinu tak po čaši by jem znau lipše ša s nima dorozumiti ešte viem taký rusnacky vtip Ivane, Ivane što ša zatmivo? Tobi ša zatmi až mene ša chvyst urve
inak vychodňarčina je kráasne narečie. my sme šalení a je to vidieť aj z jazyka. Určite ste mnohí videli film pásla kone na betóne ktorý je celý vo východňarčine a je natačáný v okolí Prešova kde vyrástol môj otec a kde som si aj ja prežil časť detstva takže mám tomu filmu veľmi dobrý vzťah a je to presne vyobrazené. proste takí sme marčo podz marčo podz hovorí opitý muž svojej žene a žena mu na to dva tyždne ši chlastal jak sudek a teraz še ci ženy zachcelo?? šak mame štyri dzeci. marčo nebuj še ja sebe dam pozor podz...... alebo berti doniesol umývadlo, vaňu a celé vybavenie do kúpelky a hovorí mam kamarata, robi v Sabinove v domacich potreboch. povedzel že to taký tovar češko. Že to šicko uzky profil. Zobral som ho do Bujanovskeho tunela, obraceli sme jakaške puldeci a bulo po profile a na bidet sa ho pytaju a to co to? no Jozefko to sebe na to šednes a voda ci budze strikac rovno do neba
inak vychodňarčina je kráasne narečie. my sme šalení a je to vidieť aj z jazyka. Určite ste mnohí videli film pásla kone na betóne ktorý je celý vo východňarčine a je natačáný v okolí Prešova kde vyrástol môj otec a kde som si aj ja prežil časť detstva takže mám tomu filmu veľmi dobrý vzťah a je to presne vyobrazené. proste takí sme marčo podz marčo podz hovorí opitý muž svojej žene a žena mu na to dva tyždne ši chlastal jak sudek a teraz še ci ženy zachcelo?? šak mame štyri dzeci. marčo nebuj še ja sebe dam pozor podz...... alebo berti doniesol umývadlo, vaňu a celé vybavenie do kúpelky a hovorí mam kamarata, robi v Sabinove v domacich potreboch. povedzel že to taký tovar češko. Že to šicko uzky profil. Zobral som ho do Bujanovskeho tunela, obraceli sme jakaške puldeci a bulo po profile a na bidet sa ho pytaju a to co to? no Jozefko to sebe na to šednes a voda ci budze strikac rovno do neba
Minule mi povedala jedna milá pani,
Maťo mne sa zdá že ty si ani, ani, ani.
Musíš vedieť kde máš miesto, musíš niekam
patriť,
nemôžeš sa takto motať a tárať dve na tri.
patriť,
u nas sa pouziva "bisidovati", tolkovati len sem tam,asi je to z anglickeho "talk" a nepouživame "ša" ale "sja"....ale to su male rozdiely Ja mam korene z Klenovej a Strihovca
Lada 2171 Priora 1,6 MPi (2013), Lada 2105 v regenerácii (1985), Lada 21044 1,9 MPi (1998), Škoda Felícia 1,3 SPi - 40kw (1996), 2 x Babetta 210 (1984,1988), Simson 70 ccm (1989), Zetor 4011 (1966)
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Ale prd, prostě mam na věci svuj pohled a názor. Slovenština je krásnej jazyk a mam ho rád, proto se mi líbí se i snažit tak mluvit (tydlifón třeba mam nastavenej ve slovenštině ). No a ten týpek taky nemluvil česky a stalo se to v Plzni.Cory píše:a ty si divny
No ala na Klenovej se mluví úplně normálně klatovskyCory píše: Ja mam korene z Klenovej
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
o tom niet pochýbmayo456 píše:jasné že su minimálne. myslím, že pri pive alebo fľaši vodky by sme si rozumeli dokonale
Dost východňarských slov jsem pochytil na škole v Novém Mestě n/Váhom .
VAZ 2102 r.v.74 1984-1997 "Legenda"
VAZ 21043 r.v.90 1996-White Lady - nyní v GO. VAZ 21044 r.v.96 2007-(muzeum koroze)
VAZ 2106 r.v.78 2008-a dál...
VAZ 2105 r.v.87 12/2012-Rudý dělník
Nikdy neříkejte že to nejde,protože se v zápětí objeví někdo kdo neví že to nejde a udělá to!
VAZ 21043 r.v.90 1996-White Lady - nyní v GO. VAZ 21044 r.v.96 2007-(muzeum koroze)
Nikdy neříkejte že to nejde,protože se v zápětí objeví někdo kdo neví že to nejde a udělá to!
Saša: Ako to že v Novom meste nad Váhom keď to je od východu trocha ďalej na západ?
Hurikán: Ty sa nič neboj naučili by sme ťa po našom a rozprával by si sa s nami alebo by sme mohli hovoriť česky veď to je fuk. Vodka zbližuje
Hurikán: Ty sa nič neboj naučili by sme ťa po našom a rozprával by si sa s nami alebo by sme mohli hovoriť česky veď to je fuk. Vodka zbližuje
Minule mi povedala jedna milá pani,
patriť,
patriť,
Protože tam studovalo hodně východňárou .
VAZ 2102 r.v.74 1984-1997 "Legenda"
- radek mb
- Kontaktovat uživatele:
Jinak s tím,že dnešní mladá generace,tudíž středoškoláci,neznají pořádně slovenštinu anebo jí dokonce nerozumí,naprosto souhlasím.Stačí se podívat ne mého nejmladšího bráchu.
Zrovna naše rodina je se Slovenskem docela propojena,tátova přítelkyně je původem z Košic,bráchova od Michalovců a kmotr Julinky je z Bardejova.
Já osobně mám slovenštinu rád,hlavně slovenské písničky a skupiny jako Tublatanka,Horkýže Slíže.
Ten jazykový koutek v Estonsku vznikl náhodou,to když nám trevor vysvětloval a předváděl,jak to vypadá,když se maďaři snaží mluvit slovensky.Nejvtipnější hláška byla:"On je zdravotný sestra".
Zrovna naše rodina je se Slovenskem docela propojena,tátova přítelkyně je původem z Košic,bráchova od Michalovců a kmotr Julinky je z Bardejova.
Já osobně mám slovenštinu rád,hlavně slovenské písničky a skupiny jako Tublatanka,Horkýže Slíže.
Ten jazykový koutek v Estonsku vznikl náhodou,to když nám trevor vysvětloval a předváděl,jak to vypadá,když se maďaři snaží mluvit slovensky.Nejvtipnější hláška byla:"On je zdravotný sestra".
EAST RUNNER БРИГАДА.
ŠKODA Octavia II 1,9 TDi
Bratrstvo Vana Tallinn
/ KAWASAKI KLE 500 ČZ 175/477 ČZ 250/485 ČZ 175/487
ŠKODA Octavia II 1,9 TDi
Bratrstvo Vana Tallinn
/ KAWASAKI KLE 500 ČZ 175/477 ČZ 250/485 ČZ 175/487
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Jo, tak u toho jsem byl To bylo zajímavý vyprávění
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás