Dnes sice mnoho lidí již náramkové, natož kapesní, hodinky nenosí, stále zde jsou ale tací, kteří si bez nich nedokáží představit život. Do této kategorie spadám i já. Jelikož jedny hodinky na všechny příležitosti nestačí (asi tak, jako žádné pneumatiky nejsou ideální ve všech podmínkách), rozhodl jsem se rozšířit portfolio funkčních a nositelných hodinek. Zaměřil jsem se na společenský typ, použitelný i jako doplněk na retro akcích. A když už retro, proč ne přímo originál? Jenže s hodinkami je to ještě horší, než s auty. Ačkoliv se to nezdá, nošením velmi trpí a pokud jde o starší záležitost, kterou nosili lidé v dobách, kdy se jim po šuplících neválely hodinek mraky, tak po letech je drtivá většina hodinek nefunkčních a s pouzdry v žalostném stavu.
Po jisté době hledání jsem objevil jedny hodinky, které byly v potencionálně použitelném stavu. Strojek sice nejevil známky funkce, mosazné pouzdro bylo poškrábáno, zlacení zdegradované a místy oloupané. Sklíčko samozřejmě také poškrábané a ještě navíc naprasklé. Tím se pod něj dostávala vlhkost a stříbřený ciferník je tak bohužel na několika místech lehce porušen. Nakonec jsem ale vzal hodinky na milost a pustil se do nich.

Původní vzhled a stav hodinek:

Po delší době úvah a zjišťování možností, jsem se pustil do renovace. Nejprve jsem celé hodinky (kromě vlastního strojku) rozebral na jednotlivé díly a očistil.
Pouzdro před renovací:

Poté jednotlivé díly pouzdra vč. korunky putovaly do klenotnictví, kde se jich ujaly šikovné ruce, které vše vyčistily, vyleštily a nakonec nanesly 10 mikronů 24K zlata.
Takto vypadalo pouzdro po renovaci:

Strojek byl mezitím na repasi u hodináře, který mu opět vdechl život. Jednotlivé komponenty jsem postupně vyzvednul, hodinky složil a donesl do hodinářství nechat vsadit nové sklíčko a koupit nové stěžejky. Nakonec jsem si udělal procházku po několika hodinářstvích, než se mě podařilo sehnat kvalitní řemen, vzhledově korespondující s dobou vzniku a určením hodinek.
Takto hodinky vypadají po renovaci a kompletaci:

A takhle vypadají na ruce, když včera absolvovaly obnovenou premiéru:

Výsledek mě osobně uspokojuje a beru to jako další zkušenost. Pokud člověk nechce mermomocí nové staré hodinky, tak se obecně takováto renovace moc nevyplácí. Jako ostatně všechno.

Pro ilustraci ještě dodám fotku hodinek z mého dětství, které jsem dostal při nástupu do první třídy ZŠ. Po letech jsem je nefunkční našel a než jsem se pustil do výše popsané renovace, použil jsem je jako test schopností jednoho hodináře. Tyto hodinky mají pouze zrepasovaný strojek, vyměněné sklo a nový řemen. Jinak jsem s nimi nic nedělal.