Trochu jiná renovace

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

Výsledek považujete za dobrý?

Ano
11
100%
Ne
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 11

Hurikán
Kontaktovat uživatele:

Trochu jiná renovace

Příspěvek od Hurikán »

Nejen renovacemi aut živ jest správný veteránista. Po renovacích rádií, magnetofonů atp. (o kterých se možná také někdy rozepíšu), jsem se pustil do renovace ještě daleko menších a citlivějších věcí. A to dokonce přímo do věcí precizních a přesných, díky kterým máme usnadněnu orientaci nejen během dne či noci. Ano, řeč bude o hodinkách.

Dnes sice mnoho lidí již náramkové, natož kapesní, hodinky nenosí, stále zde jsou ale tací, kteří si bez nich nedokáží představit život. Do této kategorie spadám i já. Jelikož jedny hodinky na všechny příležitosti nestačí (asi tak, jako žádné pneumatiky nejsou ideální ve všech podmínkách), rozhodl jsem se rozšířit portfolio funkčních a nositelných hodinek. Zaměřil jsem se na společenský typ, použitelný i jako doplněk na retro akcích. A když už retro, proč ne přímo originál? Jenže s hodinkami je to ještě horší, než s auty. Ačkoliv se to nezdá, nošením velmi trpí a pokud jde o starší záležitost, kterou nosili lidé v dobách, kdy se jim po šuplících neválely hodinek mraky, tak po letech je drtivá většina hodinek nefunkčních a s pouzdry v žalostném stavu.

Po jisté době hledání jsem objevil jedny hodinky, které byly v potencionálně použitelném stavu. Strojek sice nejevil známky funkce, mosazné pouzdro bylo poškrábáno, zlacení zdegradované a místy oloupané. Sklíčko samozřejmě také poškrábané a ještě navíc naprasklé. Tím se pod něj dostávala vlhkost a stříbřený ciferník je tak bohužel na několika místech lehce porušen. Nakonec jsem ale vzal hodinky na milost a pustil se do nich. :D

Původní vzhled a stav hodinek:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Po delší době úvah a zjišťování možností, jsem se pustil do renovace. Nejprve jsem celé hodinky (kromě vlastního strojku) rozebral na jednotlivé díly a očistil.

Pouzdro před renovací:
Obrázek

Poté jednotlivé díly pouzdra vč. korunky putovaly do klenotnictví, kde se jich ujaly šikovné ruce, které vše vyčistily, vyleštily a nakonec nanesly 10 mikronů 24K zlata.

Takto vypadalo pouzdro po renovaci:
Obrázek

Strojek byl mezitím na repasi u hodináře, který mu opět vdechl život. Jednotlivé komponenty jsem postupně vyzvednul, hodinky složil a donesl do hodinářství nechat vsadit nové sklíčko a koupit nové stěžejky. Nakonec jsem si udělal procházku po několika hodinářstvích, než se mě podařilo sehnat kvalitní řemen, vzhledově korespondující s dobou vzniku a určením hodinek.

Takto hodinky vypadají po renovaci a kompletaci:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A takhle vypadají na ruce, když včera absolvovaly obnovenou premiéru:
Obrázek

Obrázek

Výsledek mě osobně uspokojuje a beru to jako další zkušenost. Pokud člověk nechce mermomocí nové staré hodinky, tak se obecně takováto renovace moc nevyplácí. Jako ostatně všechno. :D

Pro ilustraci ještě dodám fotku hodinek z mého dětství, které jsem dostal při nástupu do první třídy ZŠ. Po letech jsem je nefunkční našel a než jsem se pustil do výše popsané renovace, použil jsem je jako test schopností jednoho hodináře. Tyto hodinky mají pouze zrepasovaný strojek, vyměněné sklo a nový řemen. Jinak jsem s nimi nic nedělal.

Obrázek

Obrázek
Моя фотогалерея здесь.

Я слежу за тобой. Всегда!
Obrázek
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

A já si bláhově myslel, že tím střednědobým projektem byla renovace Maliny :lol: . Mno hodinky jsou to pěkné. Procedůra renovace by se dala označit jako monstrózní, ale na to již jsme si u tebe zvykli, viz. renovace disků, že? :mrgreen:

Já měl relativně seriozní ručičkové naposledy před 20 lety, dostal jsem je za vysvědčení a druhý den jsem jim rozbil sklíčko. Po následné opravě, výměnou za plastové sklíčko vydržely asi tři dny, neb se rozpustily při nasvěcování ručiček na 60W žárovce. Od té doby jsem měl už jen dvoje ťamanské digitálky, jedny vydržely půl roku a druhé neskutečný rok, pak se jim zastavily ručičky, ale displej fachčí dál. Vlastně měl jsem tedy mezitím i jedny machrovské samonatahovací, strašně těžké hodinky po tatovi, ale ty zmizely když nám vybrali kvartýr. Jako hodinky používám mobil, strašná dekadence :roll: . Občas mne napadne, že bych si nějaké koupil, ale mám obavu, že bych je velice rychle překalil, bylo by to házení perel svini :mrgreen: .
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Drobek81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drobek81 »

moc hezka pracicka, ted uz chapu tu posedlost posbirat a syslit vse stare...no na chalupe se to bude vse vyjimat, o tom zadna...jen bude potreba se do toho zavcas pustit :)
Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.
Starý dům a mladá žena - hojnost práce zaručena.
Práce vyžaduje čím dál větší vzdělání, vzdělání čím dál větší práci.
Sid

Příspěvek od Sid »

Hurikán ty opravuješaj staré magnetofóny, gramofóny... Ja mám tiež rád staršie audio prístroje a sem-tam si niečo z toho musím aj opraviť .
Michael 4x4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael 4x4 »

daj si na remienok ešte takú koženú podložku medzi ruku a hodinky, budú ešte viac retro
LADA NIVA 4X4 /4x2 1.7i LPG od 28.08.2008
--------------------------------------------------------------
Obrázek
Hurikán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurikán »

Děkuji všem za kladné ohlasy. Mé vlastní práce v tom není zase až tolik. Nejhorší bylo všechno pozjišťovat a potom logisticky zabezpečit. :D

K-L: Akce Malina se nějak posunula na rozhraní středně a dlouhodobého projektu. Navíc se to všechno začíná poněkud komplikovat. Snad to zvládnu ještě do podzimu. :?

Drobku, já vím že je třeba se do obdobných věcí včas pustit. Proto jsem do tohodle šel i teď v létě. Příště to snad půjde rychleji a líp. :)
Sid píše:Hurikán ty opravuješaj staré magnetofóny, gramofóny...
JJ, opravuju. Tohle ale dělám už jen přes zimu. Přeci jen je to poněkud časově náročnější, takže za dlouhých zimních večerů se tím dá vyplnit čas.

Michaeli, vím co myslíš. K těmhle hodinkám by se ale tato podložka nehodila. Úplně by se ztratila střízlivá elegance. U nějakých dalších "humpoláčtějších" :D to ale třeba zrealizuju. :lol:
Моя фотогалерея здесь.

Я слежу за тобой. Всегда!
Obrázek
dmatej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dmatej »

Jedny takový tu mám, vraj po otci mého bývalého strýce, nenosím je, protože mě ten řemínek škrtí - teda ne koženej, ale takovej pružnej těžkej zlacenej.
A babi má ruský hodinky někdy ze 70. let, samonatahovací. Za tu dobu byly jednou jedinkát u hodináře na vyčištění.
A taky mám digitálky z r. 1993, sice obyč. "čína" z Quele, ale tak nějak dokonale plnily, co jsem od hodinek potřeboval. Teda, předcházely se o 1s za den, po zásahu trafopájkou se o 1s za den zpožďovaly :D . Jsou v nich zlomený plíšky co jdou od tlačítek, potřeboval byhc je vyměnit, ale tak tenkej plech nemám :( . A prodloužit kovovej pásek nebo zhubnout :D
Stroje Laďka 2101 a Beruška 1118 a Punťa (Grande Punto) a Škleblík (VW Passat).
plavec

Příspěvek od plavec »

Hurikán píše:vyměněné sklo a nový řemen
Klínový řemen? :roll: :lol:
Na prodej přebytečné N.D. na Ladu 111: http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... rod%C3%A1m
znamení : KozoHroch :-D
Michal Pokorný

Příspěvek od Michal Pokorný »

:shock: :shock: :shock:
No.... kdo jiný by se do něčeho takového pustil?

Mimochodem mám dvoje kapesní hodinky po pradědovi, takováto renovace by jim také slušela,ale zatím je nechávám uležet :oops:

Jinak se mi tuze líbí i současná produkce, třeba tento kousek http://www.prim.cz/hodinky-detail.php?i ... act=detail
Ovšem to bych musel ještě dlouho šetřit, snad jedině kdyby mi chtěl někdo udělat radost....... 8) :lol:
VAZ 2101, VAZ 2104, Škoda Fabia 1,4 16V
ex. 2xVAZ 2101, 2xVAZ 2105, 2xVAZ 21044i, Škoda Favorit 135 GLXi, VAZ 2111, Lada 4x4, Peugeot 206 1,4 HDi, VAZ 2104
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“