Cooper píše:Laďuša píše:A za druhý se mi nelíbí hláška "rychlík Intercity". Tak rychlík a nebo IC? To je sakra podstatnej rozdíl!
No, a není to rychlík kategorie InterCity? Uvažuju jak to hlásí na nádražích.
Člověčem jak to hlásí na nádražích nevim, ale tak kategorie vlaků jsou daný: Os, Sp, R, Ex, EC, IC, SC. Jiný mi nenapadají (osobní) a jejich kombinace nejsou. Maximálně tak MOs, EOs, MR.... ale to už se snad ani nepoužívá.
Cooper píše:No, na dvojkolí je tlapovými ložisky připevněn trakční motor, na rotoru trakčního motoru je nalisován pastorek. Na dvojkolí je nalisován tzv věnec, tedy větší ozubené kolo do kterého zabírá pastorek z "trakčáku". Tomu celé se říký jendostupňova převodovka. Obě ty ozubené kola jsou přikryty takovým dvoudílným krytem naplněným mazivem. A protože v zimě je na přejezdech hodně uježděného sněhu a pastorkové kryty jsou hned po smetadlu na lokomotivě nejblíže k zemi, často se stává že "něco" v kolejích protrhne kryt a do krytu se valí sníh, který se někdy natlačí až do trakčáku. Doufám že jsem vysvětlil dostatečně, uf
Jo, to znam...
![:mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
To bylo kolikrát nadávek, že tlapy jsou namazaný hned po přistavení do výtopny a nikdo nepočkal, až svojí práci udělají elektrikáří. Ono to z toho všude možně teklo, no fajn tam potom kontrolovat/měnit uhlíky
Jinak, jak se může sníh dostat až di trakčáku? Jako vyloženě až na komutátor či mezi stator a rotor? To neni ta hřídel s pastorkem utěsněná?
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]
Chatka 12 forever
![toothy10 :toothy10:](./images/smilies/toothy12.gif)
►Stodolní II◄
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Estonian-czech crazy night
![Partyman :partyman:](./images/smilies/icon_pidu.gif)
Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Tři sestry <|||> Ladagang
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
°Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
keréklampás
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)