Problém se šrouby kol

Rozpravy o drobných muškách vašich neVAZových miláčků.

Moderátor: Moderátoři

Marek

Problém se šrouby kol

Příspěvek od Marek »

Od samého počátku řeším na autě jeden problém, s nímž jsem se nikde jinde nesetkal.

Kdykoli chci povolit šrouby kol na autě (Galaxy I - plecháče originál 6x15), potýkám se s těžkou šichtou. Šrouby za boha nejdou povolit. Na klasický klíč zvaný fajfka (originál přísl.) nasadím půlmetrovou lešenářskou trubku a na ni stoupnu (podotýkám, že mám 128 kg). Musím se na tom houpat, aby to povolilo.

Nedávno jsem byl v pneuservisu na opravu defektu a zlomili tam dva jejich klíče (křížový klíč na kola uletěl ve středovém svaru ihned, druhý - teleskopická fajfka, praskl za ořechem). Dokonce ani pneumatický povolovač s momentem 300 Nm neměl šanci!!! Nakonec to nesundali a kolo mi knotem opravili přímo na voze.

Moje přítelkyně, kdyby někde na cestě "udělala" gumu, má jasnou smůlu, protože ač manuálně zručná by si kolo nebyla schopna vyměnit (prostě to nepovolí).

Kola vždy utahuju velmi s citem - pouze tou fajfkou, jednou rukou a skutečně "lehce" (lehce = rozhodně méně než je předepsáno výrobcem). A nejde to potom nikdy povolit - musím vždycky skákat na téměř třičtvrtěmetrové páce s vlastní vahou přes 120 kg. Nedovedu si tedy představit, jakým způsobem bych to povoloval, kdybych šrouby utahoval momentovým klíčem na předepsaných 140 Nm - to by asi nešlo vůbec.

Nemáte někdo nápad, co by to mohlo způsobovat? Šrouby originál, disky (dvě sady) originál.

Díky......
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Drobek81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drobek81 »

Divne, vypada to na spatnou kombinaci materialu. Kdyby to delalo jedno kolo, muze to byt teplotou. Srouby mas namazane predpokladam :P
Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.
Starý dům a mladá žena - hojnost práce zaručena.
Práce vyžaduje čím dál větší vzdělání, vzdělání čím dál větší práci.
Vašátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vašátor »

Podobného efektu jsem si už u pár aut všimnul. Jeden týden jsem kolo nasadil a lehce dotáhnul, druhý týden jsem ho musel povolovat metrovou tyčí.
Osobně to řeším tak, že závit i hlavu šroubu lehce máznu vazelínou. Dříve jsem lehounce mazal jen závit a nebylo to ono.
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
Jelen

Příspěvek od Jelen »

V místě, kde je šroub zapuštěnej do disku (zapuštěná hlava) ho zkus napatlat vazelínou, je tam plocha a velké tření a pokud je to hrubší materiál, tak to je fakt síla povolit. Už jsem se s tim taky setkal a pomohlo to. Jak píše Vašátor.
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Jelen píše:V místě, kde je šroub zapuštěnej do disku (zapuštěná hlava) ho zkus napatlat vazelínou, je tam plocha a velké tření a pokud je to hrubší materiál, tak to je fakt síla povolit. Už jsem se s tim taky setkal a pomohlo to. Jak píše Vašátor.
Jenže vazelína by to taky ustát nemusela (velikej tlak), proto bych v tomto extrémním případě zkusil aplikovat na styk šroubu s diskem Měděný sprej.
Protože vazelínou to mažu standardně a u LADY se šrouby přesto zakusují, obzvláště vepředu.
Bílý LADA a okřídlená spol.
plavec

Příspěvek od plavec »

To se mi stává u fáčka.Dotáhnu zlehka a za nějaký čas když povoluju, tak skoro skáču po páce na fajfce.Pak se to vždycky jako odtrhne, ale je to na hranici utržení šroubu.Šroub při tom odtržení vydá takovej zvuk, jako kdyby prasknul nebo nevím jak ten zvuk popsat.Takový vrznutí.Šrouby namazaný nemám, až je budu příště vyndavat, tak máznu vazelínou.
Ten měděný sprej má jaký vlastnosti a nač se používá?
Na prodej přebytečné N.D. na Ladu 111: http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... rod%C3%A1m
znamení : KozoHroch :-D
Malda

Příspěvek od Malda »

To vrznuti je normalni dela mi to taky. Ale ze bych nekdy nepovolil sroub ... Uvidim az tam dam hliniky. Ty mam nakomaxitovany a nakomaxitovany sou i dosedaci plochy, tak jestli se ty srouby nebudou spis povolovat.
mimochodem, tak pekny auto a je tak zbastleny tou cernou maskou a hroznejma poklicema a ty blinkry, no skoda mluvit. fuj
Calling name Bastl One
Drobek81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drobek81 »

plavec píše:Ten měděný sprej má jaký vlastnosti a nač se používá?
no hlavne odolava teplote a vyssim tlakum. Pouzivam ho na brzdy aby se "neprilepily" bubny, kotouce nebo disky. Taky pri vymene desticek stranu k pistku je dobre striknout, omezi se tim mozne zvuky. Po nastriknuti a zahrati se jakoby "prilepi" a drzi a nesteka. Je to dobra vec, kdyz delam brzdy tak s tim take strikam srouby kol-pokud mam po ruce jen vazelinu tak pouziji tu(lenost je hrozna vec)...
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Drobek81 píše:
plavec píše:Ten měděný sprej má jaký vlastnosti a nač se používá?
no hlavne odolava teplote a vyssim tlakum. Pouzivam ho na brzdy aby se "neprilepily" bubny, kotouce nebo disky. Taky pri vymene desticek stranu k pistku je dobre striknout, omezi se tim mozne zvuky. Po nastriknuti a zahrati se jakoby "prilepi" a drzi a nesteka. Je to dobra vec, kdyz delam brzdy tak s tim take strikam srouby kol-pokud mam po ruce jen vazelinu tak pouziji tu(lenost je hrozna vec)...
No primárně a hlavně se používá tam, kde neobstojí standardni ropné mazivo, ať už kvůli tlaku nebo teplotě, aby tak po odpaření či vytlačení všech možných složek zůstaly na mazanýcgh plochách měděné piliny (spíš prach), které při další demontáži mažou. Primárně jsem to koupil na svíčky u Sierry (poměrně vzácný rozměr závitu, rád se zapékající) a na šrouby a zásuvná spojení výfuku. Párkrát jsem s tím mazal právě šouby kol.
Když o tom mluvíme. Nemůžu si jasně vybavit chemickou nesnášenlivost prvků, ale je to tak, že měď s hliníkem vytváří tzv. článek? Nebo je to jen pozink s mědí (ze stavební klempířiny)?
Bílý LADA a okřídlená spol.
Drobek81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drobek81 »

Teepee píše:že měď s hliníkem vytváří tzv. článek
áno...ale za urcitych klimatickych podminek(vlhost). Pokud pokud neprekroci vlhkost nejakou mez, pak spolu nijak nereaguji...
Marek

Příspěvek od Marek »

Šrouby jsem už před časem namazal. A moc se obávám, že to je právě ten problém. Podle výrobce se totiž šrouby mazat nesmějí, je to výslovně zakázáno.

Teď když tam šrouby rukou točím (dvěma prsty), nemám šanci je natočit, jako kdyby v závitu překáželo právě to mazivo smíchané s prachem brzdového obložení. Drolí se to ven při každé demontáži šroubů a když šroub otřu ředidlem a natočím dovnitř, po vymontování je zase zasviněnej jako kdybych ho nečistil.

Nevím co s tím.
Nemo

Příspěvek od Nemo »

Ono to mazání šroubů kol v podstatě zakazují všichni výrobci, přece jen riziko samovolného uvolnění se tím teoreticky zvyšuje.
Mimochodem, čím jsi to namazal?
Já bych v téhle situaci asi zkusil vyčistit ředidlem šrouby i díry, a aplikovat buď práškový grafit, nebo lépe práškový molybden (k sehnání přes opraváře televizorů), a nebo ten měděný sprej, je to opravdu "mazané"mazivo. :wink:
Lada ? - tím jezdit, není normální !
>2121- ? hniloba s velkou budoucností! Již vyvařená a bojeschopná.
rosta

Příspěvek od rosta »

to je zvláštní já když jsem kdysi jezdil s avií tak jsem měl opačnej problém-povolily se mě šrouby a upadlo kolo :mrgreen:
když jsem byl malý vozili mě ladou a od té doby....
Nulašestka

Příspěvek od Nulašestka »

Marek píše:Šrouby jsem už před časem namazal. A moc se obávám, že to je právě ten problém.
Těžko říct, u focusu to decentně mažu a problém s tím není. Jenže tam nejsou šrouby, ale matky.
Marek

Příspěvek od Marek »

Jenže rozdíl je v tom, že Focus je Ford, kdežto Galaxy je Volkswagen...............
Odpovědět

Zpět na „Technické problémy“