Výmena chladiacej kvapaliny
Moderátor: Moderátoři
- Honza 21061
- Kontaktovat uživatele:
Nerad odporuji Markovi i známému chemikovi, který mi rozepsal vlastnosti destilované i obyčejné vody na papír A4, ale do auta zásadně používám vodu destilovanou!
Pokud mi výrobce nějakého auta napíše do návodu, že tam mám nalévat obyčejnou (a potom každé 2 roky jezdit s vodním kamenem do servisu, nebo vylévat Nil jako z Wartburga, kam jsem jedno léto doléval z vodovodu) tak to budu dělat.
-------
miso2087: Pokud Ti z otvoru čidla tekla voda, tak je vše (resp. blok motoru) v tomto místě bez bublin. Někteří odvzdušnují s vyšroubováním čidla, někteří bez. Jestli to tady někde je nahoře, tak jsem tam myslím popisoval i svůj způsob odvzdušnění pomocí zvýšených otáček s vyšroubovaným víčkem chladiče, který se mi maximálně osvědčil.
Co se týče ředění Fridexu, tak se u Žigula držím návodu psaného pro tvrdé severské podmínky a mám to naředěné do -38 oC. Fridex Stabil se pro tuto teplotu ředí v poměru 1:1, tedy tak, jak píše Koko Loko- litr vody na litr Fridexu.
Pokud mi výrobce nějakého auta napíše do návodu, že tam mám nalévat obyčejnou (a potom každé 2 roky jezdit s vodním kamenem do servisu, nebo vylévat Nil jako z Wartburga, kam jsem jedno léto doléval z vodovodu) tak to budu dělat.
-------
miso2087: Pokud Ti z otvoru čidla tekla voda, tak je vše (resp. blok motoru) v tomto místě bez bublin. Někteří odvzdušnují s vyšroubováním čidla, někteří bez. Jestli to tady někde je nahoře, tak jsem tam myslím popisoval i svůj způsob odvzdušnění pomocí zvýšených otáček s vyšroubovaným víčkem chladiče, který se mi maximálně osvědčil.
Co se týče ředění Fridexu, tak se u Žigula držím návodu psaného pro tvrdé severské podmínky a mám to naředěné do -38 oC. Fridex Stabil se pro tuto teplotu ředí v poměru 1:1, tedy tak, jak píše Koko Loko- litr vody na litr Fridexu.
Honza
Osa Praha - Brno
Osa Praha - Brno
Moderní chladicí kapaliny dle specifikace TL 774C (zelená či modrá, VW tomu říká G11, Fridex zase G48) nebo dokonce TL774F (růžová G12+) mají tu zázračnou schopnost, že vodní kámen v sobě rozpouštějí.Honza 21061 píše:Nerad odporuji Markovi i známému chemikovi, který mi rozepsal vlastnosti destilované i obyčejné vody na papír A4, ale do auta zásadně používám vodu destilovanou!
-------
Dokonce mnohdy tak důsledně a kvalitně, že po aplikaci jedné z těchto kapalin chladicí systém začne téci jako kropicí vůz. Proto se klidně používá pitná voda (na destilku se už dávno nehraje).
Navíc pokud použiješ destilku a do ní chladicí kapalinu, jejíž koncentrace je malá (dejme tomu 3:1 nebo 4:1), stává se tato směs velmi agresívní (podobně jako když aplikuješ samotnou destilovanou vodu) a té rzi bych Ti nepřál vidět (za několik dní).................
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
- Křečík Barbuška
Odborník na úpravu vody mě upozornil na fakt, že destilka je hladová a proto má tendenci se obohacovat o cokoliv, takže sama o sobě má tendenci rozpouštět vodní kámen, což může být u letitého VAZu neproduktivní neb může začít téci. Nicméně na některých chladících kapalinách píší zřeďte destilovanou či měkkou vodou, jestli mají na mysli dešťovou nevím , voda z kohoutku se dá klidně použít ovšem je třeba mít jistotu, že není tvrdá, což už v dnešní době snad ve většině lokalit nehrozí. Řekl bych to takhle, je třeba se řídit tím co píší na obalu neb kapalin je mnoho od různých výrobců, osobně používám destilku a zatím jsem nezaznamenal problém. V létě jsem jezdil na vodu z vodovodu, potom na destilku, kapalina při vypouštění byla vždy čistá, což ovšem nevylučuje ani nepotvrzuje.
Já používám Hekra Flamix Global C (VW TL 774 C - G 11) , výrobce v technickém listu píše toto:
FLAMIX global C je koncentrovaná nemrznoucí kapalina do chladičů všech typů motorů vč. hliníkových.
Po naředění destilovanou vodou slouží jako chladicí medium spalovacích motorů.
Tímto se řídím.
Já používám Hekra Flamix Global C (VW TL 774 C - G 11) , výrobce v technickém listu píše toto:
FLAMIX global C je koncentrovaná nemrznoucí kapalina do chladičů všech typů motorů vč. hliníkových.
Po naředění destilovanou vodou slouží jako chladicí medium spalovacích motorů.
Tímto se řídím.
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
- Honza 21061
- Kontaktovat uživatele:
No... právě proto tam radši liju tu destilku s obyčejným Fridexem- jak píše návod Lada, a žádné rozpouštivé G plus, max a já nevím co ještě, nepoužívám.
Je fakt, že chladič ještě se starou kapalinou tekl, (a to byla údajně jedna z těch lepších- zřejmě těch specifikací, o kterých píše Marek) tak jsem použil jakýsi modrý gel, který prodává pod svými "křídly" pro mě důvěryhodný podnik Velvana, nalil jsem to tam a úniky zmizely. Neobjevily se ani po výměně kapaliny... dolní komora chladiče je sice na jednom okraji taková "orosená", ale úniky patrné nejsou.
Je fakt, že chladič ještě se starou kapalinou tekl, (a to byla údajně jedna z těch lepších- zřejmě těch specifikací, o kterých píše Marek) tak jsem použil jakýsi modrý gel, který prodává pod svými "křídly" pro mě důvěryhodný podnik Velvana, nalil jsem to tam a úniky zmizely. Neobjevily se ani po výměně kapaliny... dolní komora chladiče je sice na jednom okraji taková "orosená", ale úniky patrné nejsou.
Honza
Osa Praha - Brno
Osa Praha - Brno
- dmatej
- Kontaktovat uživatele:
Tvrdá měkká voda - to vůbec není pravda, tvrdá voda je v celý řadě míst a po pravdě na plzeňsku snad ani neznám obec, kde by měli měkkou vodu.
Marku, pokud tam naleješ fridex a tvrdou vodu (kvality vyšuměné minerálky), máš po chvíli chladící kapalinu kvality té, co jsi vypustil, a vůbec jsi jí nemusel měnit.
Marku, pokud tam naleješ fridex a tvrdou vodu (kvality vyšuměné minerálky), máš po chvíli chladící kapalinu kvality té, co jsi vypustil, a vůbec jsi jí nemusel měnit.
Stroje Laďka 2101 a Beruška 1118 a Punťa (Grande Punto) a Škleblík (VW Passat).
-
- Kontaktovat uživatele:
Podobne som to odvzdušňoval aj ja (naštartovaný motor s vyššími otáčkami a otvoreným chladičom). Ale do celej chladiacej sústavy mi vošlo len nejakých 7 litrov. Nie je to málo?Honza 21061 píše:Pokud Ti z otvoru čidla tekla voda, tak je vše (resp. blok motoru) v tomto místě bez bublin. Někteří odvzdušnují s vyšroubováním čidla, někteří bez. Jestli to tady někde je nahoře, tak jsem tam myslím popisoval i svůj způsob odvzdušnění pomocí zvýšených otáček s vyšroubovaným víčkem chladiče, který se mi maximálně osvědčil.
- Honza 21061
- Kontaktovat uživatele:
Není, já jsem tam taky nalil při výměně jen něco přes 8 litrů a zbytek vozím na případné dolévání. Něco tam pokaždé zůstane, pokud člověk ten chladicí systém nerozebere celý já nevím, jak, nebo to nějak speciálně nepostaví... Já jsem při vypouštění stál nepatrně z kopce, tzn, něco mi pravděpodobně zůstalo v bloku pod šroubem směrem dopředu. Vypouštěcí otvor na bloku motoru jsi použil?miso2087 píše:Podobne som to odvzdušňoval aj ja (naštartovaný motor s vyššími otáčkami a otvoreným chladičom). Ale do celej chladiacej sústavy mi vošlo len nejakých 7 litrov. Nie je to málo?
Honza
Osa Praha - Brno
Osa Praha - Brno
Heh, no mě se do chladící soustavy rovněž podařilo nalít pouze 6-7litrů i s vyrovnávací nádržkou. Auto stálo čumákem z kopce, šroub na bloku i na chladiči vyšroubován, topení otevřeno.
S odvzdušněním jsem nikdy problém neměl - napustil jsem vodu, dal plnou dolévací nádobku, autí projel, voda z nádobky klesla a hotovo. Max dolít 1/4 litra.
S odvzdušněním jsem nikdy problém neměl - napustil jsem vodu, dal plnou dolévací nádobku, autí projel, voda z nádobky klesla a hotovo. Max dolít 1/4 litra.
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
-
- Kontaktovat uživatele:
... a podle jedne nejmenovane reklamy je tvrda voda temer na celem nasem uzemi . Nicmene ja, ac pro Ladu pouzivam Fridex G plus, a to z duvodu pomerne dlouhe zivotnosti ji redim zasadne velmi kvalitni destilovanou vodou, vyrabene v laboratornich podminkach na sklenenem destilacnim pristroji. Pouzivam ji i do zehlicky a naparovacky, nebot pouziti pitne vody, ktera je v nasich krajich zelezita a radne sycena chlorem by mi pripadalo barbarske. W.dmatej píše:Tvrdá měkká voda - to vůbec není pravda, tvrdá voda je v celý řadě míst...
- Křečík Barbuška
To ti tak žerem .Wolf píše:Spatne jsem to napsal. Spravne je to "dodavam ji ....."Marek píše:Wolfe, a jaké domácí práce ještě vykonáváš ?????
[ Komentář přidal: Luděk Musil: čt listopad 22, 2007 08:28 ]
Pozn. moderátora: pozor na OT a následné "kamarády"! L.
Já se omlouvat, takové selhání, hluboce se stydím, to je strašné, zasluhuji nejtěžší potrestání . Ale nemohl jsem jinak .
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
vyměna chladicí kapaliny
potřebuju poradit jak mám vyměnit na 1,7 chladící kapalinu co vše uvolnit a jakym postupem