"okapová lišta"

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Dobi

"okapová lišta"

Příspěvek od Dobi »

Jak řešíte problém výměny ( náhrady ) okapové lišty, která zakrývá spoj střecha - dveřní rám? Při jakékoliv manipulaci s letitou lištou se zpravidla zničí ( už na autě bývá zpravidla popraskaná ) a na ev. STK ji zpravidla vyžadují ( ostré okraje atd. ). Dá se sehnat? Originál stříbrná nebo černá - to jsem asi vedle, ale co náhrada?
Turbo Žigi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Turbo Žigi »

Já jsem ji koupil na burze v polsku, ale je to lišta na malucha (je černá a pasuje), možná by se dala sehnat v nějakých náhradních dílech
Sid

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Příspěvek od Sid »

Zohnať sa dá určite. Dá sa demontovať aj bez poškodenia, len to musíš robiť opatrne a bez násilia. Rozhoduje aj to, či ju už niekto pred tebou zhadzoval a ako ju nahodil nazad a či ju nepodlepil niejakým sajrajtom- to by mohlo demontáž zťažiť alebo by sa proste zničila. Postup: začni zozadu. Pohľadaj plochý skrutkovač šroubovák strednej veľkosti(nie hovedo a ani maličký) a opatrne ho zasuň pod spodný okraj lišty. Postupne ho posúvaj opatrne ďalej a ďalej, keď to nejde trocha ním pohýb a malo by to ísť ďalej. Ako sa pohybuješ ďalej a ďalej? lišta by sa mala pekne vyzúvať z lemu. Keď si zhruba v tretine, je treba, aby ti niekto držal koniec lišty, aby sa ti vlastnou váhou nezalomila. Celá operácia môže trvať minútu, alebo 20 minút- záleží od toho, ako dobre je tam nasadená.
Naposledy upravil(a) Sid dne pát čer 08, 2007 10:06, celkem upraveno 1 x.
Yellow01

Příspěvek od Yellow01 »

No já to dělám trochu jinak: otevři si oboje dveře, vezmi si středně velkej šroubovák a kladivo. Začni odzadu. Sedni si normálně na sedačku, přilož šroubovák na spodní hranu lišty a kladivem bouchej do šroubováku. Postupuj po liště, v ohybech pozor, tam ji musíš odtáhnout rukou. Hlavně musíš mít ten šroubovák naplocho a nemlátit do toho jak rus, ale chce to radši víckrát a postupovat pomalu, ať tu lištu neohneš. Snad ti trochu pro představu poslouží obrázek. :)
Přílohy
ukazka.jpg
ukazka.jpg (4.68 KiB) Zobrazeno 2720 x
Ivo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivo »

Jsem to kdysi dělal normálníma kombinačkama(kleště), akorád jsem si je obalil hadrou, ať se ty lišty nepoškrábou. A zpátky jsem ji nasazoval gumovou paličkou. Všechno samozřejmě opatrně.
Dobi

Příspěvek od Dobi »

Díky za radu, jak to šikovně sundat a nepomrvit to. :wink: Tenhle problém mě výhledově netlačí. Lišta je zkřenčelá a popraskaná. Jak se za ni trochu vezme, praská na požádání. :( Tak budu koukat po nové. Tak že Maluch? Např? :idea:
Yellow01

Příspěvek od Yellow01 »

No to by mě teda zajímalo, jak byste chtěli vzít lištu z malucha a nacpat jí na žígo :D
Vždyť maluch je prťavej, už takhle od oka bych řekl, že ta lišta bude minimálně o půl metru kratší
Přílohy
maluch.jpg
maluch.jpg (8.58 KiB) Zobrazeno 2856 x
Michal Pokorný

Příspěvek od Michal Pokorný »

Teď mě tak napadá, nemá Dobi náhodou tu lištu plastovou, zatím co tu všichni popisují postup sundavání té klasické plechové. Takovou plastovou jsem totiž měl na 2105 a ta byla skutečně na jedno použití a přesně jak Dobi píše praskala na požádání a bez poškození sundat nešla, byla z podobného materiálu jako klínek do gumy předního a zadního skla. Kdysi se to prodávalo na metry, vyrábělo se to u nás jako náhrada za tu plechovou, ale to vím, jen z doslechu od bývalého majitele té 2105, on jí totiž hned jako novou otočil přes střechu a na jedné straně se ta původní lišta zničila tak že už nešla použít, tak že mu tam v servisu Mototechny dali tu plastovou.
Ale jestli se ještě dnes něco takového prodává to nevím, nejlepší asi bude sehnat od někoho nebo na vrakovišti tu klasickou plechovou.
VAZ 2101, VAZ 2104, Škoda Fabia 1,4 16V
ex. 2xVAZ 2101, 2xVAZ 2105, 2xVAZ 21044i, Škoda Favorit 135 GLXi, VAZ 2111, Lada 4x4, Peugeot 206 1,4 HDi, VAZ 2104
Sid

kkkkkkkkkkk

Příspěvek od Sid »

S tou plastovou nemám skúsenosti, ale tá plechová je lepšia( a krajšie vyzerá) :wink:
Marcel
Kontaktovat uživatele:

Re: kkkkkkkkkkk

Příspěvek od Marcel »

Sid píše:S tou plastovou nemám skúsenosti, ale tá plechová je lepšia( a krajšie vyzerá) :wink:
ale nehodí se na hranáče teda podle mně
Marcel 2107
LADA 2107 - Laděnka
Největší abstinent z LKCS :)
http://marcel2107.rajce.idnes.cz/Ladka/#album
Silnice, mé přechodné bydliště
Dobi

Příspěvek od Dobi »

Já, tedy, si mohu vybrat. Na 05/85 je stříbrná a na 053/90 je černá. Ta stříbrná je sice starší, ale vzhledem k tomu, že auto téměř 8 let nevyjelo, tak je docela zachovalá. Ostatně jako celý auto. 053 si přece jen protrpěla trochu víc a je to i na té liště znát. Obě jsou tuty plastový.
Odpovědět

Zpět na „Karoserie a ostatní“