Startér a jeho součásti- odolnost

Moderátor: Moderátoři

Honza 21061
Kontaktovat uživatele:

Startér a jeho součásti- odolnost

Příspěvek od Honza 21061 »

Potřeboval bych od Vás, kdo jste se s tím setkali, nebo hodně pracujete se startéry u Žigulů znát názor na odolnost zubů pastorku a setrvačníku, popř. dalších částí startéru.

Proč... Dnes jsem dojel se studeným motorem ke křižovatce, kde jsem zvyklý zatáhnout ruční brzdu a místo sytiče držet motor v mírných otáčkách plynem, potom brzdu povolit, zařadit a jet bez sytiče a škubání. Dnes jsem udělal to samé, ale jak jsem asi byl ráno mimo, nebo co, spletl jsem si kontrolku ruční brzdy (bimetal byl studený a zatím neblikala) s kontrolkou alternátoru. Otáčkoměr spadl, něco se tam rozsvítilo, tak jsem automaticky otočil klíčkem a zapnul startér... KŘACH! a nevím proč, asi setrvačností, pro jistotu jsem tím klíčkem otočil znovu... Křach! :cry: :evil: :oops: Nevím ani, co mě to popadlo... Motor totiž běžel, sice na minimální otáčky,ale běžel a přes stěrače a ventilátor jsem ho neslyšel.
Od té doby jsem cestou snad 10x startoval, dokonce i s vypnutým zapalováním jsem jen točil motorem, zlámané mi nic nepřipadá, ale slyším tam zvuk, který tam možná byl, možná ne, třeba jsem si ho vsugeroval... :roll:
Mám mít obavy z možného náhlého selhání startéru kvůli tomu, má cenu to rozebírat a kontrolovat? Mám se tím vůbec zabývat, nebo naopak žigulácký pastorek a setrvačník nejsou odolné? Dobře mi z toho zrovna není, za celou dobu se žigulem se mi nic takového nestalo a já byl rád, že jsem startér celou dobu velice šetřil a dnes dostal takovou sodu... :cry: :oops:
Honza
Osa Praha - Brno
Acibuk

Příspěvek od Acibuk »

Já jsem udělal se starým startérem křach asi 10x, tak, jak popisuješ, jednou kamarád držel klíček asi 3 vteřiny. Ozubené koleso je stále v autě(udělal jsem ze dvou startérů jeden), startuju denně a v pohodě.
zde
Kua vsecko hraje pro ty podnikatelse zazobane prasata ....

Tak a už zbývá jen ten Jelen a můžeme vytáhnout oponu.
Dostal ste Bludišťáka!
Klikněte zde pro zobrazení.
Laďuša
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laďuša »

Mno, jak jsou zuby a tak odolný nevim, ale podle mě je to držák :mrgreen:
Hlavně, když jsem začínal jezdit se žígem (což teda neni dlouho), tak se mě občas podařila taková pěkná chujovina, a to při chcípání otočit klíček na druhou stranu :oops: (hlavně když jsem dumal, kam ho vlastně otočit, zvláštní, ale lepší nedumat a automatizovat :P ), mno a taky když jsem "ladil" motor, tak občas už to bylo tak na chcípnutí, ale kanec na poslední chvíli nechcíp....
A kroutí stále jako o život, rozhodně žádný problémy nepociťuju

Takže muj závěr: Máš to v pohodě :P
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]

Chatka 12 forever :toothy10: ►Stodolní II◄ :) Estonian-czech crazy night :partyman: Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno ;) Tři sestry <|||> Ladagang 8) °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova

Haben Sie Bratwurst?

:!: keréklampás :!:
dmatej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dmatej »

Nevyndavat co funguje.
Pravda je, že tyhle starý startéry vydržely fakt hodně. A zuby jsi určitě neočesal.
Stroje Laďka 2101 a Beruška 1118 a Punťa (Grande Punto) a Škleblík (VW Passat).
Ivo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivo »

Zapomeň na tuto pro tebe jistě nepříjemnou událost a klidně jezdi dál. Jak psal Dmatěj, co funguje, to nevytahuj. Mi se to stalo taky a myslím že nejenom mě.
Nemo

Příspěvek od Nemo »

Mmm, mojí ženě asi 1x za měsíc :lol: , vždycky si rvu vlasy a brečim jak krokodýl, ale startér je celkem O.K.
Lada ? - tím jezdit, není normální !
>2121- ? hniloba s velkou budoucností! Již vyvařená a bojeschopná.
Vašátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vašátor »

Honzo, tohle vůbec neřeš! Startéry u starejch žigulů jsou neskutečný držáky. NIC SE MU NESTALO! :wink:
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
Honza 21061
Kontaktovat uživatele:

No, tak Vám děkuji za uklidnění. Jak vidím, tak se to nestalo zdaleka jenom mně... :) Snad to tedy bude opravdu dobré... Ale stejně bych ho měl časem (teď to tedy nespěchá) sundat a alespoň v rámci údržby promazat, vyčistit kontakty a zkontrolovat. Třeba bude běhat o to rychleji. 8)
Honza
Osa Praha - Brno
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

Někdy ovšem součástky poctěné pečlivostí majitele začnou pečlivé doteky majitele vyžadovat poněkud častěji než, když si jich nikdo nevšímal. :lol: .

Přeslechnutí motoru se mi také tu a tam stává a zatím bez ztráty zoubečku.
Lada Granta Liftback 1,6 16V platinum - téměř normální auto
Lada Granta Liftback 1,6 16V bílá - necháme se překvapit
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Malda

Příspěvek od Malda »

Jo, taky se mi to jednou stalo ... Srat na to. Mimochodem nema starter volnobezku, cili starteru jako takovymu by to melo bejt jedno?
mimochodem, tak pekny auto a je tak zbastleny tou cernou maskou a hroznejma poklicema a ty blinkry, no skoda mluvit. fuj
Calling name Bastl One
Majo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Majo »

mne ked fusoval starter (nejako nechcel tocit - zahada) tak pomohlo ked som ho na volnobehu "pripol" tymto sposobom, trochu sa pokrutil a odvtedy funguje ako ma, tipujem, ze bola spina na uhlikoch a to ju ocistilo :mrgreen:
21043(reinkarnacia), 2105 1.3k(svagrov), 2110 1.5 16V, Niva(rozobrata), Chevy Niva 1.7i, Priora1,8+, BMW e36 328iA, Fiat Tempra 2.0i.e, 4x4
Honza 21061
Kontaktovat uživatele:

Startér sice volnoběžku má, ale tam šlo právě spíše o ty zuby, které o sebe tím zapnutím křísnou... :roll:
Honza
Osa Praha - Brno
Majo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Majo »

ony su velke a odolne :wink:
21043(reinkarnacia), 2105 1.3k(svagrov), 2110 1.5 16V, Niva(rozobrata), Chevy Niva 1.7i, Priora1,8+, BMW e36 328iA, Fiat Tempra 2.0i.e, 4x4
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

čo je schnile nech odpadne
Lada Granta Liftback 1,6 16V platinum - téměř normální auto
Lada Granta Liftback 1,6 16V bílá - necháme se překvapit
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Dobi

Příspěvek od Dobi »

To Honza 21061: právě před chvílí se mi podařilo přepočítat zuby na startérpastorku jak je uvedeno v předešlém. Zarděl jsem se, omluvil 053ce a žiju v klidu dál. Ty startéry jsou blbuvzdorné.
To Koko Loko: Hádam tito nenisú shnilé a nás všetkých prežijú, juchů !!!

[ Komentář přidal: Luděk Musil: čt září 13, 2007 08:27 ]
Gramatika!: sú neni .... :D

[ Komentář přidal: Majo: čt září 13, 2007 21:44 ]
Luďku :roll: nie sú! a nie tito ale tieto, keď už :-P
Odpovědět

Zpět na „Hnací soustava“