Podivné zvuky motoru při určitých otáčkách

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Honza_A

Podivné zvuky motoru při určitých otáčkách

Příspěvek od Honza_A »

Chtěl bych se zeptat vás, zkušených Ladařů, na takovýto problém:
Z motoru po nastartování vychází slabé houkavé zvuky, které mění úroveň spolu se změnou otáček a po zahřátí téměř zmizí. Pak při určitých zvýšených otáčkách, při zařazeném 3r.s. na 80km/h a na 4r.s. při 100km/h, se začne ozývat silný chrastivý zvuk, stačí přidat nebo ubrat rychlost a opět přestane. Projevuje se to hlavně přes léto, v teplých dnech, přes zimu jsem to nezpozoroval. Mám pocit, že spolu ty zvuky nějak souvisí. Napadlo mě, jestli to není vyběhané ložisko na napínáku rozv.řemenu, dosud neměněné (najeto 140tis.) Takže jsem ho vyměnil, bylo pěkně vyběhané, ale bohužel, zvuky přetrvávají. Pak jsem podezříval ložiska alternátoru (rovněž původní). Takže jsem sundal klín.řemen, abych jej vyloučil, tím i vodní čerpadlo a opět ty známé zvuky. Teď už tedy nevím, že by rozdělovač nebo olej.čerpadlo? Potřeboval bych tedy poradit, jestli jste se s tím někdo nesetkal? Přitom motor normálně pracuje, neztrácí výkon, nechcípá, tlak oleje v pořádku, prostě chová se normálně, až na ty pazvuky. Mám strach to nechat jen tak, aby nedošlo k zadření nějakého ložiska, prosím o radu..
Díky
LADA 2105 r.v.90, LPG
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Je těžký ti takhle na dálku poradit, co s tím je! Může to být cokoliv! Jak máš starej rozvoďák?
Zkus když tak se tady s někým, kdo je z prahy domluvit, aby se ti na to podíval!

Kucí pražský!!! Kdo se hlásí??? :director:
Marek

Příspěvek od Marek »

Podle toho, co píšeš, se ty zvuky ozývají při maximu točivého momentu motoru, tedy lehce pod 4000 rpm. Rozvody vylučuji - řemen nechrastí. Velmi pravděpodobně se jedná o rezonance pohonné jednotky nebo výfukového systému. Jsou to jevy naprosto běžné a normální.

Pokud Ti ty zvuky vadí, pusť si nahlas rádio, jiná rada neexistuje.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Marku on tam píše " HOUKAVÉ ZVUKY ", řemen sice nechrastí, ale dokáže pěkně výt neboli hučet jak elektromotor v otáčkách větších než je maximum. Mně samotnýmu, když jsem vyměnil rozvoďák na SAMAŘE, tak to začelo hučet!!!
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Ještě mě napadá, ať zkusí sešlápnout spojku, abychom mohli na sto procent vyloučit pazvuky z převodovky!!!
Marek

Příspěvek od Marek »

Dejme tomu... Spíš jsem se setkal s tím, že řemen houká, když je moc utažený. U mnoha aut je kladka, která se napíná na značky, čímž řemen přetáhnout nelze, ale Lada to má pouze přes pružinu (které někteří majitelé rádi trochu pomůžou.....) a tím to přetáhnou.

Ale je to jak píšeš - na dálku se radí špatně, když člověk nemá možnost to slyšet.
Honza_A

Příspěvek od Honza_A »

Pokud je to tak, jak říká Marek, pak mi to nevadí, daleko nepříjemnější je protivné houkání diferáku (které snad vyřeším hustším olejem), ale je to zhruba rok starý jev, před tím šel motor jako hodinky, bez pazvuků, tak mi to přišlo jako varovný signál, že se něco děje...
Jestli někoho ještě něco napadne, budu vám vděčný..
Naposledy upravil(a) Honza_A dne čtv srp 23, 2007 14:49, celkem upraveno 1 x.
LADA 2105 r.v.90, LPG
Honza_A

Příspěvek od Honza_A »

Teď mě napadlo, jak mluvil Štěpán o řemenu, že to vlastně začalo loni, tak asi v době po výměně řemenu a gufer na rozvodech v servisu, takže to houkání by se snad možná dalo přisoudit řemenu. Přetažený by neměl být, při výměně ložiska napínáku jsem několikrát protočil motor starterem, při uvolněném tělese napínáku a pak teprve přitáhnul..
Ale to chrastění se asi řemenu přisoudit nedá, tak nevím..
Ještě u toho tedy zkusím sešlápnout spojku, dobrý nápad, pak se vyloučí další možnost..
LADA 2105 r.v.90, LPG
Marek

Příspěvek od Marek »

Pokud máš potíže s hlučností rozvodovky, doporučil bych Ti olej, s nímž jsem měl několik let výborné zkušenosti a výsledky.
Jedná se o olej výrobce PARAMO, který je označen GYROL SAE 85W/140H, API GL-5. Zastudena má viskozitu podobnou doporučené devadesátce, ale výhodou je, že zatepla neřídne, protože jej drží číslo 140. Jezdil jsem na něj osm let k úplné spokojenosti.
Odpovědět

Zpět na „Hnací soustava“