Ošetření koženkových sedadel, palubní desky,atd..
Moderátor: Moderátoři
-
Ošetření koženkových sedadel, palubní desky,atd..
Hezký den, chtěl bych se zeptat co byste mi jako novému majiteli vozu VAZ 2101 doporučili:
A/na vyčistění/ošetření koženkových sedaček a interierových částí dveří - máte někdo tip a nějaký konkrétní přípravek?
B/ konzervaci/vyleštění chromových částí - máte někdo tip a nějaký konkrétní přípravek?
C/ vyčištění/konzervaci palubní desky - máte někdo tip a nějaký konkrétní přípravek?
D/ vyleštění/konzervaci - laku vozidla - máte někdo tip a nějaký konkrétní přípravek?
Díky. Franz
A/na vyčistění/ošetření koženkových sedaček a interierových částí dveří - máte někdo tip a nějaký konkrétní přípravek?
B/ konzervaci/vyleštění chromových částí - máte někdo tip a nějaký konkrétní přípravek?
C/ vyčištění/konzervaci palubní desky - máte někdo tip a nějaký konkrétní přípravek?
D/ vyleštění/konzervaci - laku vozidla - máte někdo tip a nějaký konkrétní přípravek?
Díky. Franz
Re: Ošetření koženkových sedadel, palubní desky,atd..
Vítej v hejnu a ať dělá žigulíček radost Dej nějaké foto a info - rok atd.
Palubku, tapecy a gumové členy nárazníků dělám Silkalem. Když jsem 01 v r.1989 od táty dostal, měla stářím palubku našedlou, po Silkalu krásně zčernala. Poprvé jsem ji musel stříknout víc a rozetřít, v současné době spíš stříknu na hadr a jím ji přeleštím a doba se prodloužila tak na 3 roky.
Na chromy jsem měl nejraděli Neoxyd, už mám jen zbytek a nevyrábí se Ještě mám zbytek na větší zásahy, na běžnou údržbu nějakoi modrou pastu.
Lak jsem udržoval leta Autopoliš Fix1, ten už se také nevyrábí Pak asi zkusím Tempo na staré laky (pozor, je i na nové).
V nových přípravcích se moc nevyznám, za těžké peníze je jich dosti
Palubku, tapecy a gumové členy nárazníků dělám Silkalem. Když jsem 01 v r.1989 od táty dostal, měla stářím palubku našedlou, po Silkalu krásně zčernala. Poprvé jsem ji musel stříknout víc a rozetřít, v současné době spíš stříknu na hadr a jím ji přeleštím a doba se prodloužila tak na 3 roky.
Na chromy jsem měl nejraděli Neoxyd, už mám jen zbytek a nevyrábí se Ještě mám zbytek na větší zásahy, na běžnou údržbu nějakoi modrou pastu.
Lak jsem udržoval leta Autopoliš Fix1, ten už se také nevyrábí Pak asi zkusím Tempo na staré laky (pozor, je i na nové).
V nových přípravcích se moc nevyznám, za těžké peníze je jich dosti
Žigulíci: VAZ 2101 r.1971, VAZ 2103 r.1974, VAZ 2170 r.2012
-
moc děkuji za rady. Fotky a data přidám. A čím ošetřit ty koženkové sedačky?
Sedačky jsem nikdy neošetřoval, snad jen když jsem pral potahy (které jsou tam celoživotně) jsem je očistil hadrem nasucho.
-
ok. Ono to stalo 15 let v garáži a sedacky jsou takové zasedle chtěl bych je trochu oživit-:) potahy na nich nikdy nebyly.
Jak se znám, skusil bych to tím Silkalem také, ale ne na ně, ale na hadr a tím to otřít. Jelikož jsem to nedělal, tak radši test někde třeba vzadu. Ten Silkal tomu určitě neublíží, ale aby neklouzaly víc jak samotná koženka Já sám bych koženkové sedačky v 01 bez potahů nesnesl, v létě se vaří a v zimě mrznou - myslím na tělo i přes kalhoty Já mám v 01 první staré anatomické potahy a jelikož jsou již ošklivé, tak přez ně ještě látkové a u řidiče ty bývalé "masážní" dřevěné kuličky Jest-li masírují nevím, ale určitě brání zapocení zad a zadku jelikož mám mezi sedačkou vzduchovou vrstvu
- Teepee
- Kontaktovat uživatele:
Na zašlý lak Tempo na staré laky, pak už s ním opatrně, je to brusná pasta. Na lehkou údržbu laku by mohlo stačit něco jako Turtle Wax, na těžkou a stylovou pak Autobalsam od Velvany, pořád se dělá. Zásada vždy, že čistit - leštit - sušit čistý lak, čistým hadrem, aby se moc nepoškrábal.
Obecně, když je auto v garáži, stačí leštěnka jednou za 1-2 roky, venku je to tak na 2-3 měsíce. V garáži se dá nasadit plachta, pak se auto ani nezpráší.
Průběžně pak stačí opláchnout, nánosy špíny, kde to drží umýt houbou a pak čistý lak s lívanci vody na leštěnce vysušit "švédskou" utěrkou, kterou průběžně máchat v čisté vodě, aby se lak nedřel setřenými zbytky prachu a nečistot.
Obecně, když je auto v garáži, stačí leštěnka jednou za 1-2 roky, venku je to tak na 2-3 měsíce. V garáži se dá nasadit plachta, pak se auto ani nezpráší.
Průběžně pak stačí opláchnout, nánosy špíny, kde to drží umýt houbou a pak čistý lak s lívanci vody na leštěnce vysušit "švédskou" utěrkou, kterou průběžně máchat v čisté vodě, aby se lak nedřel setřenými zbytky prachu a nečistot.
Bílý LADA a okřídlená spol.
-
Zeptám se. Leštit spíš ručně nebo použít i nějakou leštičku na auto? díky. Franz