Také vám vadí mlhovkáři?

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

Jimmi

Také vám vadí mlhovkáři?

Příspěvek od Jimmi »

Mlhovky jsou jistě užitečná věc pro naprosto průserové situace, kdy není vidět opravdu na krok. Ale popravdě, kolikrát jste takovou doopravdy zažili.....?
V neděli večer jsem jel přes Středohoří a po D8. Mlhavo bylo, ale v pohodě jsem viděl koncová světla na kilometr daleko, vzdálené vesničky v horách a ještě k tomu svítil malinký srpek Měsíce. Přesto měli skoro všichni rozsvícené mlhovky! :shock:
Tady máte tři namátkou vybrané články, které to popisují za mě. Abych nic nevymýšlel.
Šiřte prosím osvětu mezi prostým motoristickým lidem!
I sami mezi sebou 8)

https://www.garaz.cz/magazin/reportaze/ ... -rude-zare

https://www.novinky.cz/krimi/420037-kra ... aleko.html

http://www.autoweb.cz/mlhovkari-zavini- ... 000-nehod/

Cituji z prvního článku:
"...kdy mlhovku rozhodně nepouštět. V prvé řadě ji nepouštějte, pokud za vámi již několik kilometrů jede auto, které o vás moc dobře ví. Výjimkou je situace, kdy je spojen ovladač předních a zadních mlhových světel, takže vy nemůžete zapnout ty přední bez zadních. Opět to ale platí jen v mlze, kdy není vidět na krok. Rozhodně však mlhovku nezapínáme, pokud jedeme 130 po dálnici, pokud i přes mírný opar vidíme auto 200 metrů před sebou, pokud jedeme osvětleným městem či pokud začalo pršet.
Důvod je přitom jednoduchý a je to bezpečnost. Pokud zapnete mlhovku v těchto případech, rozsvítí se za vámi rudá záře. Úplně v ní ale zaniknou brzdová světla, takže auta za vámi budou špatně odhadovat kdy brzdíte a kdy ne. Když to ovšem udělá polovina dálnice, zejména v hustém provozu, jak se často stává, tak je to obrovský nápor na oči řidičů. V podstatě začínáte vidět rudě, ačkoliv obvykle rozeznáte světla aut i kilometr před vámi. Je to stádní a velmi nezodpovědné jednání. Stačilo by se přitom jen trochu zamyslet a správně vyhodnotit situaci
..."

...a ze druhého:
"...že bychom mlhová světla měli bezpodmínečně rozsvítit ve chvíli, kdy viditelnost klesne pod 50 metrů. Je to ale závislé na rychlosti, například na dálnici to bude na vzdálenost i 100 metrů. Každopádně vždy musíme odpovídajícím způsobem snížit rychlost jízdy..."
"...nevhodně rozsvícená mlhová světla dozadu oslňují řidiče za námi a mohou být pro něj matoucí. V záři výrazných mlhových světel také může snadno přehlédnout nebo později reagovat na brzdová světla, čímž mohou zbytečně vznikat krizové situace
..."

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Жигули ВАЗ 2103 1.5/55,4 kW белый (сделано в 1974 г.) оу йеах гуд джоб ёлки-палки t.č. odstraněny dva metráky pavučin, vrčí a jezdí kolem bloku
Toyota Corolla LiftBack 1.3/65 kW deep turquoise
Toyota Corolla HB 3D 1.3/55 kW red
Mara

Re: Také vám vadí mlhovkáři?

Příspěvek od Mara »

prča byla, když jsem UNU namontoval denni zarovkove sviceni misto mlhovek a byl jsem neprávem vyblikáván :evil: jinač souhlas a zminil bych vubec moderni eru diod: to si to pekne mlholi, predni sklo je soustavne plne kapek, ktere plosne rozptyluji diodovou záři vozidla vesměs zapadně moderniho a jeste lepe v urovni primo na ridice. O prednich ani nemluvim, situace oslneni z horizontů a spatneho nastaveni jsou az moc běžné.
/////
Petr HC: to ani neznam. A neni zvěř radeji, že vic vidi a jde? Siroky zaber se hodi a diodove rampy jako dalkace jsou taky v klidu. A na privesu mam pozičky diodove kamionacke a ideal nejsou. Při couvani v zrcatkach vidim jen svetlo a jizda za diodovyma pozickama taky nic moc. Kdyz koupim diodovou svitilnu, vesmes na ni je upozorneni- nesvitit si do :shock:
Naposledy upravil(a) Mara dne pát pro 09, 2016 18:20, celkem upraveno 1 x.
(maluch,uno1.5i-koloběh plechu v přírodě)
-lanča delta2 1.6i zdvihlá
-Lada Niva 1.7i -ll-
-Piaggo /bravo/sup.bravo/ciao//
Petr HC

Příspěvek od Petr HC »

A co širokozářící světlomety ? Do dálky svítí méněnež potkávací ale osvětlí krajnici a zejména v lese odradí zvěř ke vstupudo vozovky.
radek mb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek mb »

Vyjádřím se k tomu lakonicky: mlhovkáři jsou mamrdi, nesnáším je, specialita českých řidičů.
EAST RUNNER БРИГАДА.
ŠKODA Octavia II 1,9 TDi
Bratrstvo Vana Tallinn
/ KAWASAKI KLE 500 ČZ 175/477 ČZ 250/485 ČZ 350/472
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

Clovek je rad, ze pri prvnim naznaku oparu muze pouzit svetel co se povetsinou jen zbytecne vozi a hned je mamrd? :mrgreen:

Ted vazne, ten kdo jede ve vlacku aut a sviti mlhovkami je blb. Predni myslim tak nevadi (bez zadnich tusim nejdou), ale zadni zerou oci, zejmena s pribyvajicim vekem :-) .
Lada Granta Liftback 1,6 16V platinum - téměř normální auto
Lada Granta Liftback 1,6 16V bílá - necháme se překvapit
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
valda1971

Příspěvek od valda1971 »

Kdysi nebyly, tak bych je zrušil - v mlze má jet člověk opatrně dle dohledu :wink: A mně vadí ty nové dodávky, které mají přední světla v úrovni výšky kabiny osobáku (běžného) a svítí mi i za dne do zrcátek :evil:
Žigulíci: VAZ 2101 r.1971, VAZ 2103 r.1974, VAZ 2170 r.2012
Luky

Příspěvek od Luky »

Taky mě to se..e, to se nebojte. Můžete mi někdo prosím vysvětlit logiku, proč někdo zapíná mlhovky za deště? Na dálnici naprosto perfektní nápad, v tu ránu je z toho rudá záře nad Kladnem a vidím totální prd.
V závěsu za tímhle nešvarem, ale jdou ty moderní modré xenony...tím když mi někdo svítí za deště do zrcátek, tak se to dá řešit jen tak, že se na chvilku předkloním k volantu a počkám než ten lojza přeletí(často to jsou vozy typu Audi Q7, VW Tuareg, apod.).
A poslední nešvar, který podle mě stojí za to vypíchnout a je opakem mlhovkářů, krom denního svícení za deště nebo za šera, jsou kamiony povětšinou z východu(Kazachstán, Ukrajina apod.)...chápu, že ne každý dopravce má peníze na nové tahače a návěsy, klidně budu denně potkávat sto Liazek a Matesů, když budou nějak normálně svítit, ale poslední dobou jsem začal potkávat fungl nové tahače, výkonově od 500 koní výše, které táhnou prehistorický návěs, vyrobený snad ještě v zemi, jako naše milá VAZidla. Takže výsledek je ten, že ve předu má agresivní modré xenony, letí skoro jak dodávka i plně naloženej a vzadu mu jen lehoučce plápolají (v ideálním případě) dvě koncová světýlka, který jsou viditelný tak na 80m i za dobré viditelnosti. Děs běs. Ale je fakt, že ty univerzální světla, co se dávali na valníky typu Liána, Avie apod. taky nejsou kdovíjak perfektně viditelný a po těch několika odsloužených dekádách jsou skoro jen do počtu.
VAZ 2106 - Marina r.1979
http://dean2107.rajce.idnes.cz/

Dva PoJeBy ze Skašova

„Duše se milují od pasu nahoru, těla od pasu dolů."
Gabriel García Márquez
Luděk Musil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luděk Musil »

Co dodat :?:
Obzvláště teď, od podzimu do jara, kdy člověk jezdí více za šera a ve tmě, je vidět, kolik řidičů je totálních blbů.
Na obzoru se objeví trochu oparu a šup ... už svítí mlhovka. A když se takových potká víc a je to opravdu jako rudá záře, tak to ani jeden z nich nepochopí :cry: .
To má potom normální člověk chuť vytáhnout nelegálně drženou zbraň a ty rudý nesmysly dálkově vypnout.
L.
21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
Marek

Příspěvek od Marek »

Mlhovky jsou problém. Mnohdy svítí zcela zbytečně, což je proti předpisům a navíc to píchá do očí.
Ale mnohem víc mi vadí auta, která vidět nejsou. Zejména ti, co i v husté mlze dokážou jet na denní LED svícení, čímž mají prdel ve tmě. A úplně nejlepší jsou bílé a stříbrné vozy.

Ono by stačilo u toho řízení jenom přemýšlet. Drtivá většina uživatelů motorových vozidel ovšem považuje řízení za zcela rutinní a nemá potřebu přemýšlet. Proč taky, vždyť řídit auto je přece tak jednoduché.....
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Cory

Příspěvek od Cory »

Hmmm, v dobe tisícich čidiel neexistuje niečo, čo vie vyhodnotiť, že vonku hmla fakt nie je?
Lada 2171 Priora 1,6 MPi (2013), Lada 2105 v regenerácii (1985), Lada 21044 1,9 MPi (1998), Škoda Felícia 1,3 SPi - 40kw (1996), 2 x Babetta 210 (1984,1988), Simson 70 ccm (1989), Zetor 4011 (1966)
Marek

Příspěvek od Marek »

Bohužel..... Taky si říkám, že už by bylo na čase. Hlavně, že máme v autech senzory sledování únavy řidiče, sledování přejíždění jízdních pruhů a jiné absolutní debility.

Já například mám na Mégane senzor okolního světla, který mi na základě poklesu míry osvětlení umí aktivovat hlavní světla na voze. Ale když ve dne bude hustá mlha, není to pro tento senzor důvod ke znepokojení - světla je dost.

A stejně je to i u jiných aut.

Navíc ten, kdo má na autě denní svícení (myslím tím hlavně to originál z fabriky), je vnitřně přesvědčen a utvrzen o tom, že svítí. Takže nějakou nutnost přizpůsobovat vnější osvětlení svého vozu počasí a denní době vůbec neřeší, to má z hlavy automaticky vymazáno.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
mušketýr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mušketýr »

Mě vadí motorkáři s dálkovýma.M.|:s
Ne SMS, ne SZ.
Pouze volat!
602132238
radek mb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek mb »

Já.to shrnu. Jsem spravedlivý, mě vadí na silnici všichni. Auta, mlhovkáři, cyklisté, kamiony, traktory, prasečtí motorkáři, slepí a hluší chodci, ostatní řidiči autobusů.A když se náhodou dostanu do Prahy, tak i tramvajáci.
EAST RUNNER БРИГАДА.
ŠKODA Octavia II 1,9 TDi
Bratrstvo Vana Tallinn
/ KAWASAKI KLE 500 ČZ 175/477 ČZ 250/485 ČZ 350/472
zelvotron

Příspěvek od zelvotron »

Tak hlavně žes dal psychotesty :mrgreen:
21113 >>> 21113 >>> 21113

Komu není rady, tomu není pomoci.
Luděk Musil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luděk Musil »

Ve svém, zajisté podrobném, výčtu jsi pominul: segway, lyžař, tříkolka a slunící se blondýna na dece :P . L.
21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“