MartinL39 píše:Lidi prosim Vás co to tady píšete?....Nelze přece srovnávat hundrtovky,Husákovy pomsty,105 ky, užovky, emka a další pojízdné katastrofy se skutečnými automobily. Tím mám namysli cokoliv od 2101 a výše. RL
Tady se musím, ač Ladista od r 1988 Škodovky zastat a souhlasit s Tebou pouze pokud jde o výrobu vozů Škoda v letech 1968 - 1988.
Cituji dvě části mého dopisu motoristické rubrice novin Vltava Labe Press :
<<< První můj vlastní a bohužel i poslední vůz z Mladé Boleslavi / Kvasin byla opět Škoda Octavia Combi 1250 . Tento vůz byl ve své době určitě optimálním řešením rodinného vozu co do ceny a užitné hodnoty. Najel jsem s ním za 22 let cca 180 000 km po celé tehdejší nám dostupné Evropě k plné spokojenosti a několikrát jsem stál "na bedně" při úspěšném absolvování svazarmovské BOAS rallye.
Proto věřím ,že i tento vůz by si býval zasloužil pokračování vývoje. Většina jeho nedostatků totiž spočívala v realizaci nesmyslných "zlepšováků" - jen namátkou - poddimenzovaná ložiska zadních kol (u Š 1202 již byla zesílena), náhrada měděných vinutí hliníkem a náhrada plastových trubiček podtlakového regulátoru a mazání spojkového ložiska gumou neodolávající oleji a bezinu atd. Důsledkem této poslední doslova "haléřové" úspory byla ztráta milionových trhů v severských zemích.
Nebudu se zde rozepisovat o éře vozů s motorem vzadu vyráběných cca do r.1988 . Ty moje Oktávka ve zdraví přežila a nejsem přesvědčen o tom, zda to byl dobrý tah v době, kdy ostatní evropské automobilky toto nepříliš šťastné řešení opouštěly (VW, NSU, Fiat, Renault) .>>>
MartinL39 píše: ...nejhorší bylo cokoliv co mělo ve znaku postřelenou slepici
nebudu prosím dál rozebírat výhody OHC motorů, 5x ložená klika, tvrzené ventilové sedla atd....
<<< Dodnes když vidím motor Š 1203 (v podstatě Š-Popular OHV r.v.1938),smekám před konstruktéry Škodovky z let 1935 - 1940, kteří kdyby měli možnost pokračovat ve vývoji těchto motorů a vozů ,byla by to dnes s největší pravděpodobností značka Škoda ,která by diktovala směr evropského vývoje automobilismu.
Poprvé tento trend přerušili fašisté ,podruhé komunisti. Pro ty ,kdo nevědí o čem mluvím - jde o prototypy vozů Škoda s motory 2000 OHC, které byly ve své době světovou špičkou, ale nesměly se vyrábět ,poněvadž by na evropských trzích svými parametry, kvalitou i cenou " převálcovaly " sovětské Volhy, Moskviče , licenční Fiaty-Žigulíky a polské P125 , rumunské Dacie i Wartburgy z bývalé NDR .
Není všeobecně známo ,že prototypy těchto motorů - po mnoha letech od ukončení svého vývoje namontované v buginách našich jezdců, dlouhou dobu porážely na autokrosových tratích vozy poháněné motory VW, Porsche, Chevrolet a dalších světových značek.
Škodovka ve své době znamenala i velkou konkurenci na populárních rallye Monte Carlo ,Tisíce jezer a dalších i v silničních závodech F3 (Škoda-Lucia) .>>>
A nesmí se zapomínat, že řada VAZ 2101 - 2107 byla v podstatě upravený Fiat 124 a částečně i F-Mirafiori.