Mimochodem, můžeš mě prozradit, kde mají žluté H3-ky

Moderátor: Moderátoři
Hlavní problém je v tom, že prutová antena je [glow=yellow]vertikální[/glow] všesměrový zářič s minimálním ziskem a TV vysílá s [glow=yellow]horizontální[/glow] polarizací. Antenou by měl být minimálně horizontální dipól laděný do pásma nejbližšího TV vysilače (a směrovaný na něj), lépe Yagi antena stejných vlastností. Ale to už je rozměrově skoro jedno, jako satelitní antena.Štěpán píše:Prosba na elektroniky a radioamatéry.
Mám v autě namontovanej set-top-box. Problém je ale ten, že Na cca 80cm dlouhej prut chytam pouze 5 programu z celkových 11. A i těch 5 programu chytam na téměř nejvyšším kopci tady v okolí MB.
Věděl by mi někdo poradit, jakou anténu nebo antenní zesilovač použít pro příjem digitálního signálu? Zvládnul by to antenní zesilovač, který se používá pro klasické rádio (VKV)? Antena by měla být použitelna v autě. Nechci montovat satelitní talíř na střechu auta nebo tak nějak podobně.
Ten dipól bude asi to nejvkusnější, ale za jízdyby se musel otáčet směrem k vysilači a navíc pokud se dostaneš mimo dosah jednoho vysilače, musel bys ve většině případů používat dipoly různé délky a predzesilovače laděné na příslušný kanály (širokopásmové nejsou vhodné vzhledem ke "křížové modulaci").Rozměry dipólů bych Ti vypočítal podle frekvencí kanálů TV vysilačů, které hodláš přijímat.Štěpán píše:Tak se zeptam. Jak dlouhý by měl být horizontální dipól? Jinak používat se to bude na citroenu, takže chci nějake vkusne a nenápadne řešeni a taky pokud možno, tak aby to fungovalo i za jízdy.
Stačí mi přibližna hodnota. Já ani nevim, ze ktereho vysílače táhnu signal v Mladé Boleslavi! Jestli to je z Prahy nebo z Liberce.Petr HC píše:Ten dipól bude asi to nejvkusnější, ale za jízdyby se musel otáčet směrem k vysilači a navíc pokud se dostaneš mimo dosah jednoho vysilače, musel bys ve většině případů používat dipoly různé délky a predzesilovače laděné na příslušný kanály (širokopásmové nejsou vhodné vzhledem ke "křížové modulaci").Rozměry dipólů bych Ti vypočítal podle frekvencí kanálů TV vysilačů, které hodláš přijímat.Štěpán píše:Tak se zeptam. Jak dlouhý by měl být horizontální dipól? Jinak používat se to bude na citroenu, takže chci nějake vkusne a nenápadne řešeni a taky pokud možno, tak aby to fungovalo i za jízdy.
V MB asi budou nejsilnější signály :Štěpán píše: ...Stačí mi přibližna hodnota. Já ani nevim, ze ktereho vysílače táhnu signal v Mladé Boleslavi! Jestli to je z Prahy nebo z Liberce.