Hmlovka musela byť dodatočne montovaná na všetky vozidlá tak, aby svietila len pri zapnutých stretávacích svetlách, po prepnutí na diaľkové musela zhasnúť. To platilo aj pre predné hmlovky. Dnes to už neplatí, môže svietiť pri oboch osvetleniach.
O povinných zadných pásoch sa hovorilo (verejnú diskusiu na tému bezpečnosti ... vyprovokovalo Volvo) už koncom 70 tych rokov, takže väčšina áut mala kotviace body ako predprípravu na pásy minimálne od roku 1980. Na západe aj na východe, dokonca aj trabík z roku 1984 mal navarené matice na inštaláciu pásov (mal ho otec). Na najbežnejšie typy vozidiel na našich cestách sa dali kúpiť v Mototechne alebo v špecializovanom tuzexe (v oboch prípadoch značka Moravan)
Čo sa týka pravého zrkadla je povinné na všetky vozidlá s výnimkou vozidiel s veteránskymi tabuľkami. Platí to približne od roku 2010 (2012?). Osobne som desiatky rokov zvyknutý na pravé zrkadlo, tak som ho tam dodatočne riešil inšpirovaný spôsobom uchytenia ála trabík ešte pred touto povinnosťou. Nič som nevŕtal, mám ho na ráme okna. https://forum.ladaklub.com/viewtopic.ph ... 4&start=90 Lepšiu fotku nemám (nehľadám), ale viackrát si to niektorí chalani fotili na zrazoch.
V tom čase to povinné nebolo takže výnimku z vtedy neexistujúceho predpisu nemôžeš mať zapísanú.Alex17 píše:Rok vyroby je 1980, vo velkom technicaku vyslovena vynimka na absenciu praveho zrkadla neni.
Hmlovku ma.
Doteraz ( do augusta 2019) som s tym tiez ziadne problemy nemaval (zrkadlo na aute nebolo od nova). Na STK ale zrazu tvrdia, ze vsetky auta mladsie prvej polky 70-tych rokov ho musia mat. Skusal som to hladat aj v nejakych vyhlaskach, zial neuspesne, tak reku ze sa skusim spytat skusenejsich...
Je veľmi pravdepodobné, že detail "zrkadlá" je v bohvie akej novelizácii bohvie čoho. Naši zákonodarci sú bordelári už celé desaťročia a tak to aj u nás vyzerá. Ako príklad môže slúžiť povinnosť preukázať platnosť zákonného poistenia zelenou kartou aj na území SR. Túto povinnosť nám ukladá zákon o exim banke!!! https://www.noveaspi.sk/products/lawTex ... ore-zakony.
Keďže pracoviská TK,EK sú on-line prepojené na server v Nitre, môže si pozrieť priebeh kontroly nejaký Ničnerobič (nesedí tam jeden) a ak zbadá závadu, ktorá nieje zapísaná v protokole (aj ten vidí skôr ako ho ty dostaneš do ruky) má technik postih.
Alex 17, ak by si sa nehambil za svoje bydlisko (stačí okres), napísal by som: zastav sa, ukážem ti ako na to.