Jany_RS píše:....martas ty si napisal že ked použijem 4 cievky že čas sytenia sa nezmeni,ta šak ked zoberiem dva žigulacke cievky rovnakych parametrov,jedna bude zapalovat 4 sviečky,4krat/4zdvihy a druha bude len 1 sviečku 1krat/4zdvihy,tak určite bude rozdiel v "kvalite" iskry a v čase nabitia,ta druha cievka bude mat viac času na nabitie ako prva,a prva sa nestihne nabiť ma malo času,teda stihne ale ne na taky vykon ako druha...
Já neříkám, že to nejde.
já říkám, že za použití maxima seriových lacných súčiastok som toho nedosiahol - na papíre. Prečítaj si príspevky vyššie, prehliadni schému, čo som načáral pri večeri. Je tam použitý sériový rozdelovač, len s upraveným viečkom. (a pridanou elektronikou)
Stále píšeš čosi o prepínaní průdu MN (malého napetia) rozdelovačom, treba s vybratým odporom. Toto je blbosť, veď tie kontakty čo v nem sú nespienajú prúd!!! Sú to iba elektródy, medzi ktorými preskočí iskra VN (vysokého napetia).
Sorry za můj pokus se slovenčinou.
Osobně si myslím, že kvalitativně musí vyhovět jakékoliv kvalitní elektronické zápalko vyrobené pro ladu. Jak funguje ten bezkontakt z ukrajiny nevím, jeho zapojení neznám. Nedělal někdo měření?
Je to to, o čem napsal Petr HC o kus vedle - buď se jedná o el. zápalko nahrazující kontakt, které zvyšuj espolehlivost a kvalitu jiskry - ale jen do hranice možností původní technologie, nebo je to inteligentní věc, která má nízkoodporovou cívku a obsahuje chytrý řídicí obvod, který s ní umí správně zacházet. A to se na koleně nedělá dobře. Když se tomu nerozumí, nejde to vůbec.
EDIT:
Jany, on ten problém je komplexnější.
"ved čo sa tyka zapalovania v motore tak ide len o to,aby iskra bola čo najsilnejšia a aby zapalila v spravnom čase,tak?"
Ne, jiskra nemusí být co nejsilnější, protože by to nepřežily izolace. Musí být silná, ale taky musí hořet nějakou dobu - co nejdéle. Zrušení odporů v zapalování znamená velmi rychlé vybití akumulovaného náboje a rychlý zánik jiskry. VN je potřebné jen k tomu, aby jiskra chytla. Jakmile chytí, napětí na jiskře spadne a hoří oblouk. A je potřeba, aby hořel dlouho. Samozřejmě, musí se zapálit ve správném čase.
"no a ja chcem to prve,čiže silnejšiu iskru,a chcem použiť maxximum seriovych lacnych sučiastok,keby sa vybral odpor v palci a nahradil drotikom,plieškom a upravil palec s vičkom(nejak to spojit),tak by nizke napätie malo prejst

"
Ano, správně jsi pochopil, že malé napětí (menší než nízké

) nepřeskočí vzduchovou mezeru, musel by se z toho udělat kontaktní přepínač.
"bezkontaktna cievka nie je o dost silnejšia od obyčajnej,ma menši odpor ale furt je len jedna,najlepšie by bolo asi 2107(ak ina tak ma opravte) s dvoma cievkami a elektronikou

"
Díky tomu, že má menší odpor, se rychleji naplní energií. Ale musí se použít s elektronikou, protože kladívko si s ní neporadí. Klidně může dobře stačit na spolehlivý provoz. Ono kdybys chtěl změnit systém zapalování, tak abys dosáhnul optimálního využití komponentů, musel bys je vyrobit jinak. Proto je například bezkontaktní cívka jiná, než obyčejná, proto jsou cívky v zapalovacích modulech jiné, atd.
"....martas ty si napisal že ked použijem 4 cievky že čas sytenia sa nezmeni,ta šak ked zoberiem dva žigulacke cievky rovnakych parametrov,jedna bude zapalovat 4 sviečky,4krat/4zdvihy a druha bude len 1 sviečku 1krat/4zdvihy,tak určite bude rozdiel v "kvalite" iskry a v čase nabitia,ta druha cievka bude mat viac času na nabitie ako prva,a prva sa nestihne nabiť ma malo času,teda stihne ale ne na taky vykon ako druha... "
Napsal jsem že čas sycení se nezmění, protože je pouze 1/4 z jedné otočky rozdělovače. To je stejné, jako v původním systému, pouze se ty cívky 3/4 času flákají. Je to tím, že jsem to udělal primitivně, čmáral jsem to u večeře a moc nepřemýšlel. Vlastně by stačilo otočit logiku jejich spínání, jenže by se musela přidat sada dalších spínačů, která by "klíčovala" kladívko pouze pro žádoucí cívku a ostatní nechala na pokoji. Jinak by se stalo to, že by jiskru házely 3 svíčky ze 4

. Muselo by se to zkomplikovat nad míru seriových součástek ze žigula. Přídavná technologie by byla podobně složitá, jako dnes prodávaný bezkontakt. Přitom by za použití obyčejných cívek přinesla zlepšení pouze ve vysokých otáčkách - a je otázkou, jestli by se zlepšení chodu motoru vypatilo oproti poruchovosti a vožení dalších 2kg věcí na palubě.
Nechce se mi to teď vymýšlet
Koukni do bazaru, je tam jedno zápalko, ruské, které sice používá standardní cívku, ale je poměrně zásadně odlišné od běžného zápalka. Stejně jako české ETZ05/06 obsahuje
plnicí obvod s proudovou zpětnou vazbou, což je technická fíčura, která ti může dát onu
dlouhou jiskru,
spolehlivě zapálenou dostatečně vysokým napětím.