Vašátor píše:Když jsme u toho, jaký je váš názor právě na oleje LongLife? Dnešní LongLife oleje nemají jen prodlouženou kilometrovou životnost, ale i výměnnou lhůtu ... čehož já rozhodně příznivcem nejsem.
Za mně LongLife reději
NE, pokud to není nezbytně nutné. Ono nejde jen o tu kilometrovou deklaraci a o dvouletý interval, ale mně osobně vadí, že oleje určené pro motory s DPF (tedy právě všechny oleje LongLife a i některé jiné oleje splňující specifikaci ACEA
C2 nebo
C3) jsou ochuzené o určitá aditiva, která by DPFku mohla škodit. Tím se stávají za jistých okolností pro motor vlastně méně vhodnou volbou, než konvenční oleje s klasickým intervalem výměny. Samozřejmě oleje LongLife jsou určené jen pro určitý specifický okruh motorů a tudíž předpokládám, že každému je jasné, že do jiného motoru, než toho konkrétního, takový olej nelze použít (anebo někdy lze, ale pro klasický interval výměny, jako má konvenční olej).
Samozřejmě jsou určité motorizace, kde jiný olej než LongLife použít nelze. Takže nemáš na výběr.
Koko Loko píše:..... jako novinku mi lili do hlavy, že prý je to už teď tak vychytralé, že si možná o výměnu oleje samo řekne ještě před dosažením třiceti tisíc. Podle jakýchsi čidel, jak jsem nakoupil tak prodávám

.
Ale takhle to funguje už 13 let - od doby, co flexibilní interval (LongLife) u motorů VW existuje. Ta výměna oleje není po 30.000 km (u nafty po 50.000 km), to se strašně pleteš, protože to je pouze teoreticky dosažitelné, prakticky je to nemožné. Ve formulaci toho zadání flexi intervalu figuruje to důležité slovíčkou
AŽ. Znamená to v praxi asi toto: Výměnný interval je 15.000 až 30.000 km (nebo dva roky), u naftových motorů 15.000 až 50.000 km (nebo dva roky). Je to flexibilní interval, pružný, takže už z toho názvu jasně plyne, že není pevně stanoven na určité kilometry (pevně stanovena je pouze doba, což jsou dva roky - v případě, že s vozem budeš jezdit tak málo, že dřív uběhne doba upotřebitelnosti oleje).
V motoru jsou snímače, které vyhodnocují několik veličin současně a podle nich samy určí, kdy se olej bude měnit. Na palubní desce se ukáže nápis SERVICE mažeš na výměnu. Jak dlouho olej v motoru vydrží, tedy kdy si auto samo řekne o výměnu, závisí především na stylu jízdy - spotřebovaném palivu, počtu startů a několika dalších hodnotách, jako je třeba množství pevných částic v oleji. Pokud budeš s autem jezdit jen dálniční provoz, případně provoz na delší vzdálenosti, olej v motoru může vydržet skoro tu jeho maximální deklarovanou kilometráž. Pokud budeš poskakovat dva kiláky do práce, pak pro prcka do školky a navečer do peňáku pro něco k večeři, klidně si elektronika řekne o výměnu oleje třeba po 17.000 km.
Takže v servisu Ti neřekli nic nového - tohle platí od roku 1999, hochu milý

.