První závada na GrandScénicu.
Budu hrát fér. Pokud se na kterémkoli z Renaultů něco objeví, klidně to sem napíšu. Abyste neměli dojem, že jsem jen nadšen a zaslepen

.
Včera jela moje paní do práce a asi po dvou kilometrech motor začal vynechávat, projevily se vibrace a na displeji palubní elektroniky se objevil nápis SERVICE, kontrolka CHECK a pokyn Check Emissions.
Po napíchnutí na diagnostiku jsem zjistil to, co jsem se vlastně hned domníval - vadná zapalovací cívka na prvním válci. To je u těchto motorů taková malá vada na kráse, prý se to tu a tam stává. A jak jsem později zjistil, cívku na 4.válci již bývalý majitel v minulosti měnil. Jen doplním, že Renault z pro mne nepochopitelných pohnutek čísluje válce opačně, než zbytek světa - to jen taková zajímavost mimo.
Stálo mě to osm set šedesát korun (v AutoKelly, kde moc nenakupuji, neb i po mých slevách jsou pořád příšerně drazí - ale žena musí jezdit, tak nemám čas čekat tři dny na levnější kus). Vzal jsem Valeo, o kterém míním, že není špatné a rozhodně mu věřím víc, než Starline (jež bylo jen o 160 Kč lacinější).
Při té příležitosti jsem hned i vyměnil svíčky, které mají interval 60.000 km, a to hned ze tří důvodů: Předně proto, že auto má najeto 180.000 km, tedy třetí interval výměny. Zadruhé proto, že tam byly svíčky, které tam neměly co dělat. A zatřetí proto, že když už jsem to měl rozházené, bylo to vlastně velmi jednoduché řešení.