Dmatejova Laďka - krize

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

Zachránit Laďku?

Spravit, projít TK
54
83%
Rozebrat, odhlásit
11
17%

Celkem hlasů: 65

Vašátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Dmatejova Laďka - krize

Příspěvek od Vašátor »

Já myslím, že za to může těsnění kolem dveří řidiče :mrgreen: (sorry, nemohl jsem si to odpustit)
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
Luděk Musil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luděk Musil »

Prej to už zase frčí, David napsal v plzněnský schůzovým:
dmatej píše:Hlásím, že Laďky motor jede, stačilo "pohrozit objednávkou dílů" :D
Na vině bylo špatné ukostření kondíku - sundal jsem ho, sundal mou objímku a všechno obrousil pilníčkem, totéž jsem udělal s tělem rozdělovače.

Nákupu nelituji, aspoň mám nakřečkováno.

Jinak podle zvuku bych hádal, že při té ráně, což byl jen asi předzápal, prdnul další tlumič řetězu, při šlápnutí na plyn zarachtá. Jdu to rozebrat, ale myslím, že asi čtvrtý šmejd v řadě už nemám. Pokud se nic neztratilo, asi si zase zacéočkuju ...
Jinak otáčky s tím mým měřákem měřit i jde, jen se musí násobit dvěma. Z předstihu al moudrý nejsem, ukazuje to s vypnutým klíčkem asi 38°, po nastartování kolem 70 ... napřed to seřídím s Jardovou lampou, pak se to pokusím pochopit :-)
21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
Vašátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vašátor »

jj, už jsem taky četl. No ... to se hledají různé složitosti a přitom je to tak jednoduché ;-)
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
dmatej
Kontaktovat uživatele:

Re: A co Plzeň?

Příspěvek od dmatej »

Odtrh byl už seřízenej dřív, včera ;)
Ale já si splet témata, koukám :D
70°ukazuje měřák a zjevně je stvořen pro nějakej jinej systém :D
http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... 10#p390510
Stroje Laďka 2101 a Beruška 1118 a Punťa (Grande Punto) a Škleblík (VW Passat).
dmatej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dmatej »

No co, aspoň mám nové kabely a objednané sysláty :-)
Mé puntičkářské ucho akorát není spokojeno s nastavením vůlí ventilů, takže si dám repete ...

Apropos, jak se projevuje podpálený ventil?
MZ

Příspěvek od MZ »

dmatej píše:Odtrh byl už seřízenej dřív, včera ;)
Ale já si splet témata, koukám :D
70°ukazuje měřák a zjevně je stvořen pro nějakej jinej systém :D
http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... 10#p390510
Na měřák prď, nastav to v klidu na žárovku. Pak to zkontroluj stroboskopem/měřákem v otáčkách hezky podle rysky na klice.
již bez Lady. Přešel ke Škodě.
dmatej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dmatej »

Co bych nastavoval na žárovku, kouknu a vidim :D
Krom toho to už je dávno vyřešený a s tímhle jsem poradit vůbec nepotřeboval ;)
Akorát nevim, co budu dělat, až stroboskop po letech zápůjčky vrátím Jardovi ;)

Na měřák ale neprdim, u otáček zdá se stačí násobit dvěma, ale předstih, to je mi záhada. Ale jednou na nějakou konverzi přijdu :D

Jo a elektrika - hotovo, mám revizi a dneska ČEZ zaplomboval. Ještě musím revizi ČEZu doručit a taky jim nahlásit jejich závady:
- impedance smyčky 0,5 , má být prý pod 0,3, říkal revizák; měli by taky vyměnit pojistkovku, byť problém je ještě o kousek výš.
- nahoře mají prasklý izolátor
- do vedení jim topol strká větve, obzvlášť ve větru je to docela slušnej basák :mrgreen:
- a taky by mi mohli vedení zaizolovat, když už tu budou, aby se dalo dělat na štítu kolem toho :-)
MZ

Příspěvek od MZ »

dmatej píše:Co bych nastavoval na žárovku, kouknu a vidim :D
Krom toho to už je dávno vyřešený a s tímhle jsem poradit vůbec nepotřeboval ;)
Akorát nevim, co budu dělat, až stroboskop po letech zápůjčky vrátím Jardovi ;)
OK, už mlčím.
dmatej píše: Na měřák ale neprdim, u otáček zdá se stačí násobit dvěma, ale předstih, to je mi záhada. Ale jednou na nějakou konverzi přijdu :D
Není měřák nastavený pro 2T motor, případně 4T/dvojválec? Neukazuje měřák dobu plnění cívky místo předstihu (dwell time)? Ta naměřená hodnota by tomu odpovídala.
dmatej píše: Jo a elektrika - hotovo, mám revizi a dneska ČEZ zaplomboval. Ještě musím revizi ČEZu doručit a taky jim nahlásit jejich závady:
- impedance smyčky 0,5 , má být prý pod 0,3, říkal revizák; měli by taky vyměnit pojistkovku, byť problém je ještě o kousek výš.
- nahoře mají prasklý izolátor
- do vedení jim topol strká větve, obzvlášť ve větru je to docela slušnej basák :mrgreen:
- a taky by mi mohli vedení zaizolovat, když už tu budou, aby se dalo dělat na štítu kolem toho :-)
- Impedance smyčky ze strany přívodu je ti akorát tak pro informaci, můžeš zažádat o proměření jejich technika/zák.linku. Netušíš, jak mají linku předjištěnou. Škoda hrozí hlavně jim (a částečně i tobě, pokud by ke zkratu došlo na tvém baráku před pojistkovou skříní). Naměřená hodnota 0,5Ohm odpovídá max. jištění cca 250A pro skupinu domů.
- Pojistková přípojková skříň (HPS v projektu) je tuším tvůj majetek, jen výměnu by měli provádět oni. ČEZu patří tzv. odbočkové skříně, tu na domě nejspíš nemáš.
- Strom nahlásit, izolátor můžeš taky
- Izolace vedení - tady nevím, jestli to mají jako povinost. Možná při rekonstrukci, když má rozvod odpovídat novější normě. Samotná oprava vedení či výměna izolátoru je k tomu nutit nebude. Revizák ale asi vysvětlil líp.

Měl bych nastudovat normy, nějak ty baráky v hlavě nemám. Zlatá instalace strojů. Málo koeficientů k pamatování, vše výpočtem a nadoraz :-D
již bez Lady. Přešel ke Škodě.
dmatej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dmatej »

Měřák by měl být nastavený pro 4T čtyřválec. S tou cívkou máš nepochybně pravdu :-)
Ano, těch 250A sedí a je právě prý už trochu za hranou toho, co by tu ČEZ měl mít.
Pojistková skříň je jejich - a konec dohadům, je to napsáno ve smlouvě ;)
Izolace vedení je jejich povinnost, protože jde o jejich majetek a oni zodpovídají za bezpečnost svého vedení, obzvlášť když na mém majetku nemají ani věcné břemeno.

Taky že revizák vysvětlil :-)
Něco je v ČSN, něco je v podmínkách připojení, některé věci pak má jinak ČEZ a jinak EON atp.
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

Vetsinou tak, ze valec ztrati tlak 8) .
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
dmatej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dmatej »

Dneska jsem měl takovou kocovinu, že jsem půl dne hekal a vzdychal a hučelo mi v mozkovně jak kdyby mi jí přejel gazik, takže stavební práce nemyslitelné ...
Nakonec jsem aspoň Laďce vyměnil LP ložiska. To velké bylo v perfektním stavu, měnil jsem ho zbytečně, ale což. Ale to malé bylo v hajzlu, válečky už jezdily po hraně kroužku a byly dost silně opotřebované. Ložiska jsem měl koupené už snad 7 let, konečně na jedno došlo a ani to nebolelo :-)

Do jiného tématu jsem psal včerejší zážitek s károu a benzínovým čerpadlem ... konečně vyřešeno "zaskočení sousta" ve vysokých otážkách. Prasklá pružinka ventilu v benzínovém čerpadle, navíc ten zalisovaný kroužek už jaksi nebyl zalisovaný a "pecka" se tam vzpříčila ...
MartasBrno

Příspěvek od MartasBrno »

Jen pár připomínek k tomu mišmaši okolo zapalování.

Nové kabely - super. Nové, nebo očištěné díly jako palec, kladívko - super. Nepřelámaný kablík mezi cívkou a kladívkem - stejně jako vše ostatní alfa a omega.
Nevím, co sleduješ jiskrou na kladívku, ale jiskra by měla být spíš na svíčce než na kladívku. Na kontaktu jen to co musí být nevyhnutelně. Kondenzátor může za to, kde se udělá jiskra. Když je dobrý, jiskra je na svíčce a jedeš. Když není dobrý, jiskra je na kladívku, případně kdekoliv a zpravidla stojí výsledek za nic. Kondík potřebuje moc dobrou kostru. Ostatně jako celé zapalování. Dobrá kostra je tlustá a krátká. Bazírování na přesných odporech cívky je nesmysl. Bazírování na dobrém spojení je do jisté míry přínos.

Ještě ten silnoproud. Jasně, že impedance smyčky má význam. Ale čím je menší, tím větší ti vzniká riziko, že ti nevypne případný levnější jistič dimenzovaný na 6kA. To se pak dějí věci a člověk je v řiti.

Benzín - jo, mám taky teď omezovač zdá se mi, a taky si budu hrát s palivovou pumpou :-) Nicméně jezdím celkem úspěšně.
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
dmatej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dmatej »

No, asi takhle, s tou jiskrou na kladívku - je to prostě spínaný spoj, takže tam jiskřička bude vždycky. Ano, měla by být malá, ale když to nepálí a hledám kde, je tohle jedno z míst, kde se dá něco vypozorovat. Tož tak.
Jinak suma je prostě taková, že nikde v cestě proudu prostě nesmí být vedení přerušeno, jinak to nepojede.
Vedlejší poznatek - i kabely se 120kOhmy vedou celkem dobře :D
Druhý vedlejší poznatek - kondík bez kostry znamená nefunkci.

Jinak teď to tahá na dvojku klidně do 80km/h (tacho, v reálu tudíž nějakých 73). Svoje dělá předstih, dneska jsem potkal Feldu v příšerným stavu s hnutou kastlí, takže zadek jel asi o 30cm šejdrem za předkem, to bych vám příl vidět, strašně nepříjemný na to koukat :D ... no, držel jsem se jí, ale nebylo to ono. Tak jsem hnul předstihem o dílek, a když mě zpátky chtěl do Stříbrského krpálu hnát jakýsi pažout, sprostě jsem mu ujel stovkou :-)

No, a stále hučí ložiska na prdeli, strašně. Na utrhávání přirostlých bubnů se tedy moc netěším, ale teď na to stejně nemám čas.
A taky teče pod nohy spolujezdce, a to kolem prahu, který Stanley tak úžasně navařil ... haluz. K řidiči teče těsněním dveří, to už mám koupené nové, tak mým tempem ho tam do 10 let dám :D

Co je ale na hovno, mám pocit, že motor "funí" skrz jeden výfukový ventil. Bo jak si to mám vysvětlit, prostě volnoběh to krásně drží, ale jedna "nota" tam "pufe". Rozebírat se mi to nechce, navíc na sebe vím, jaký jsem puntičkář, takže to budu asi jen sledovat ... třeba si to sedne.

Mimochodem, teklo mi po zimě PZ prase. Hádejte co - už od května jsem nemusel dolévat brzdovku, neteče, i štít je suchý :D
Ale jestli budu měnit ložiska, vyměním i prasata a trubky a kostku :-)
Vašátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vašátor »

Když zadek brzdí, sundat bubny je sranda - i když brutální. Pokud zadek nebrzdí a bubny jsou fakt přirostlé, přeju hodně štěstí abys je nezničil :D
mceza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mceza »

Sranda? Já bych tomu moc sranda neříkal :D Měl jsem z toho docela v gatích :D Ale víte co? Ono to funguje! :D
Zahraniční vůz po dědovi ВАЗ-2101 (1981)
Zimní pomsta ВАЗ-2101 (1974) - uz neni muj...
Auto na zimu Бумер E90 (2006) - uz neni muj...

Po BMW dalsi vozidlo z mocnosti Osy: Mazda 3 (2019)
Odpovědět

Zpět na „Diskuse k modelové řadě“