Pořádný žárovky
Moderátor: Moderátoři
Rozhodně bych do větší wattáže nešel. Především proto, že žádná taková žárovka není homologovaná pro používání ve vozidlech pohybujících se po silnicích. Jsou to žárovky určené do stavebních strojů a podobných vozidel, která jezdí někde v lomech nebo stojí na jednom místě (a není to silnice). Dalším negativním jevem vyšší wattáže je velký proud protékající vodiči, paticemi a přepínači, o relé nemluvě. Všechny tyto součásti trpí, přehřívají se a hrozí (a to velmi reálně) požár elektroinstalace. Před tím zpravidla není obrany (auto můžeme akorát tak opustit a ponechat osudu a nemilosti živlu). V neposlední řadě - žárovky s vyšší wattáží se extrémně zahřívají, což velmi škodí (především malým) světlometům, neboť praskají skla parabol (o plastových světlech nemluvě). V tomto mám s Ladou z minulosti osobní zkušenost (při projetí kaluží mi vypadlo sklo na světlometu a druhé prasklo).
Optimální řešení jest používání žárovek se standardní wattáží, tedy 60W/55W, ale se zvýšenou svítivostí. Základem těchto žárovek je použití jiných plynů v baňkách a jiných materiálů na výrobu vláken. Na trhu jsou jich spousty, od +30% po +80%. Například Philips, Osram, Narva, Bosch a mnohé další "žárovkářské" firmy nabízejí nepřeberné množství takových žárovek. Tyto žárovky mají mnoho výhod - především stejný odběr proudu jako standardní žárovky. Dalším příjemným jevem je skutečnost, že vzhledem k vyšší účinnosti světetlé energie při shodném proudu žárovky méně hřejí než standardní, což má za následek menší ohřívání okolního vzduchu ve světlometu potažmo skla a paraboly. Navíc v důsledku menšího vyzářeného tepla žárovka získává vyšší životnost.
Já mám v autě žárovky H4 od Philipsu, jmenují se Vision Plus se zvýšenou svítivostí o 50%. Takový rozdíl oproti standardním žárovkám si nikdo nedokážete představit. Cena cca 500 Kč za pár.
Optimální řešení jest používání žárovek se standardní wattáží, tedy 60W/55W, ale se zvýšenou svítivostí. Základem těchto žárovek je použití jiných plynů v baňkách a jiných materiálů na výrobu vláken. Na trhu jsou jich spousty, od +30% po +80%. Například Philips, Osram, Narva, Bosch a mnohé další "žárovkářské" firmy nabízejí nepřeberné množství takových žárovek. Tyto žárovky mají mnoho výhod - především stejný odběr proudu jako standardní žárovky. Dalším příjemným jevem je skutečnost, že vzhledem k vyšší účinnosti světetlé energie při shodném proudu žárovky méně hřejí než standardní, což má za následek menší ohřívání okolního vzduchu ve světlometu potažmo skla a paraboly. Navíc v důsledku menšího vyzářeného tepla žárovka získává vyšší životnost.
Já mám v autě žárovky H4 od Philipsu, jmenují se Vision Plus se zvýšenou svítivostí o 50%. Takový rozdíl oproti standardním žárovkám si nikdo nedokážete představit. Cena cca 500 Kč za pár.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
- Michal Pokorný
Svatá pravda, jen že on si každý myslí, že nějaký ten "watíček" navíc nemůže zas tak vadit, ale on vadí.Marek píše:Dalším negativním jevem vyšší wattáže je velký proud protékající vodiči, paticemi a přepínači, o relé nemluvě. Všechny tyto součásti trpí, přehřívají se a hrozí (a to velmi reálně) požár elektroinstalace.
Pro příklad nemusíme chodit daleko. Třeba takový VAZ 2101 (případně 2102 , 2103) bez relátek ještě s původními světly se žárovkami R 2 (40/45 W) , většina lidí zatoužila po halogence a šup tam s H 4 (55/60 W) a jaké bylo překvapení když se po pár měsících vypálil přepínač pod volantem.
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
A to je ono.... ježíšek naděloval dávno, světla mam v krabici, ale abych si sehnal relé, to ne... A na tom to stojí.... kuaMichal Pokorný píše:.... , 2103) bez relátek ještě s původními světly se žárovkami R 2 (40/45 W) , většina lidí zatoužila po halogence a šup tam s H 4 (55/60 W) a jaké bylo překvapení když se po pár měsících vypálil přepínač pod volantem.
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]
Chatka 12 forever ►Stodolní II◄ Estonian-czech crazy night Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno Tři sestry <|||> Ladagang °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Chatka 12 forever ►Stodolní II◄ Estonian-czech crazy night Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno Tři sestry <|||> Ladagang °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
-
- Kontaktovat uživatele:
- Krwel
- Kontaktovat uživatele:
Co se týče přídavných, tak bych se 100W nebál, ale do hlavních nee.
To LRRH: Fandím ti v rampě, taky jsem tam cpal plno světel, ale zkus si pak změřit dobíjení s dálkovýma. Já musel 100W dát pryč, ale zase mi svítily i mlhovky, takže je to jen o tom to zkusit.
To LRRH: Fandím ti v rampě, taky jsem tam cpal plno světel, ale zkus si pak změřit dobíjení s dálkovýma. Já musel 100W dát pryč, ale zase mi svítily i mlhovky, takže je to jen o tom to zkusit.
Ex: Lada 2105, Lada 2107
Lancia Kappa 2.4JTD SW "Parníček"
Lancia Kappa 2.4JTD SW "Parníček"
Zaskoč si do METEORu na Hrotovickou, mají tam celou řadu jak v PHILIPSu, tak v OSRAMu.Miči píše:Teda to jsem tu zase rozpoutal diskuzi tak díky moc, půjdu do vyšší svítivosti jak psal Marek. Už aby bylo léto, mám tu už sáhodlouhej seznam co všechno musím opravit/vyrobit...zaplatit a taky na jaký všechny akce přijet (jen aby bylo s čím..)
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
-
- Kontaktovat uživatele:
Krwel, je to tak.. když jsem jel do trnavy málem sem nedojel (jeli jsme přez noc).. normálně skoro došla štáva.. ted sem sehnal kvalitnější (hlavní) světla takže ty mlhovky co budou na rampě (100W) budou už snad jen na styl a na to když si budu chtít v noci zařádit.. protože krásně to nasvicuje do zatáček... hlavně ta rama bude sundávací.. no uvdime..