Pěkně na benzín budete jezdit, i kdyby byl za 60,-! A elektromobily nebo hybridy zůstanou v cenových relacích "dostupno jen vyvoleným" ,
protože ....no víte proč.

Moderátor: Moderátoři
Spalovací motor má účinnost 30%, elektromotor 90%. Asi je jasné, který motor má budoucnost pro běžné využití.Hurikán píše:
Elektromobil je dobrý akorát tak na automotodrom. Jinak je to nesmyslný a nepraktický kekel.
nechápu, proč vlastnosti čehokoliv, v tomto případě aut, tříštit na fragmenty a posuzovat jen jeden jejich aspekt, neboť vždy se všechno musí brát z globálního pohledu a zahrnout do úvahy veškeré atributy a proto nemůžu souhlasit s degradací automobilu jen na čistě dopravní prostředek, bez jakéhokoliv dalšího přesahu, jako je třeba pocit, či spíše radost z jízdy, nebo celkového působení na člověka přes svoji estetickou výtvarnou stránku, a mnoho dalších...JmJ píše:Zkuste se na auta jednou podivat jen jako na dopravni prostredky, bez reseni barvy a tvaru.
Pro dobré praktické využití není účinnost vůbec směroplatná. Důležitý je celkový souhrn vlastností. A díky němu je běžný elmobil s bateriemi téměř nepoužitelný. No a vyčerpáním ropy se tady straší už asi 35 let a podle posledních informací se zatím uvádí rezerva na min. 50 let a to nejsou ještě objevena/zpřístupněna všechna naleziště. Čili já se vyčerpání ropy až tak nebojím. A stejně jsem přesvědčen o tom, že se lidstvo definitivně zlikviduje navzájem i s celou planetou daleko dřív, takže nač si kvůli ropě dělat vrásky. Až dotyční pomačkají červená tlačítka a zavládne chaos, spálená země a smrt, budete mít úplně jiné starosti, než nějakou ropu.veliz píše:Spalovací motor má účinnost 30%, elektromotor 90%. Asi je jasné, který motor má budoucnost pro běžné využití.
Všemu bych věřil, až na ten asynchronní motor (AM). Klasický AM má charakteristiku naprosto nevhodnou (malý záběrový moment) AM s frekvenčním měničem je dost složitá sestava, nehledě na ztráty v měniči a jeho váhu, chlazení atd. Příznivěji to vychází u AM na frekvencích od 400 Hz nahoru, ale pak je problém s rozsahem otáček, reduktory otáček, rušením atd.Laďuša píše:Já těm elektromobilom v budoucnu věřim. Malinko se vylepší technologie baterií a bude to. Jak jsem už psal, už teď se prakticky každá baterie dá rychlonabít na dost procent kapacity do hodiny. Takže pude to i na dlouhý cesty. Po pěti stech kilometrech už tě ňáká půlhodinka na "benzínce" prostě nezabíje
A požitek z jízdy? Ten bude eště lepší, viděl jsi někdy charakteristiky asynchronního motoru?