4 větve po 4 diodách a 1 s 5 diodami (středová).dvk píše:A jak to máš zapojené ? 5 odporů na 21 diod ... nějak se nemůžu dopočítat ... ?
Víceméně je to pokusnej tišťák, ve finále budou větve po 3 diodách a deska bude mít 9V stabilizátor napětí.
Moderátor: Moderátoři
Mam doma funglovky. Kdyz bys chtel.Luděk Ondrůch píše:Oranžový, ale časem tam půjde bílý. Jsem doma tak mám čas na blbosti.Pája píše:Tý jo, to musí bejt v práci ale nuda! To krycí sklo je čirý, nebo oranž?
Jednak bys musel mít v palubní síti kolem 18V a byl by problém s kolísáním napětí a diody by odcházely.Marek píše:Zeptám se jako idiot - proč nezapojíš tři paralelní větve po osmi diodách? Nemusel bys řešit nic - chodilo by to bez odporů. Pokud uvažujeme napájecí napětí jedné diody kolem 1,8 až 2V, vyšlo by to akorát.
Bez odporů nebo stabilizace proudu (neplést si to se stabilizací napětí) to chodit nemůže . LED-ka totiž je elektronická součástka (vysílač) a nesmí jí procházet víc proudu než na který je stavěna . Proto se u Ledky "neuvádí" napájecí napětí ale proud . Odporem se nastaví proud a na LED vznikne dle druhu a hlavně barvy nějaký úbytek (to je to napětí ve Voltech , u LED 1.2 až cca 3.5V) Zapojení jen s odporem má ovšem v autě velkou nevýhodu a to že pokud není stabilizováno napětí (jak psal Luděk) musí se odpor vypočítat z maxima napětí 14V aby nebyl překročen max. proud ledkou se kterým v praxi také není možnépočítat (musí se volit nižší) a při nižším napětí rychle klesá proud LED a tím i svítivost .Marek píše:chodilo by to bez odporů.
v pohode. zatim furt lezi v polici mezi ostatnima vecimaLuděk Ondrůch píše:Jestli vydržíš do příští výplaty, tak je beru.Maysner píše:za vsechny dohromady 200kcLuděk Ondrůch píše: Maysner: Co za ně chceš?
No mě by zajímal ten přerušovač....Luděk Ondrůch píše:Dioda je daná v patici žárovky, Je to udělaný tak, že vymontuji žárovku a místo ní dám patici ze které vedou dráty do plošňáku. Přerušovač budu dělat elektronickej.
Dnes jsou k dostání "blikací" LED. K tomu jeden odpor a jeden spínací MOSFET a je to.Pro sichr snad jen zenerka z gate na zem.Raduz píše:No mě by zajímal ten přerušovač....Luděk Ondrůch píše:Dioda je daná v patici žárovky, Je to udělaný tak, že vymontuji žárovku a místo ní dám patici ze které vedou dráty do plošňáku. Přerušovač budu dělat elektronickej.
To budeš stavět nebo se dá koupit hotov s tím, že se jen vymění za stávající?