Zapalovacie sviecky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
janci

Zapalovacie sviecky

Příspěvek od janci »

mate niekto skusenosti so svieckami BOSH Super plus: Ytrium ?
maju zivotnost cez 60 000 a kus stoji 80Sk
rozmyslam,ze ich kupim v pondelok.som zvedavy co to s pravi v motore..

Boshservis
VAZ 2102 r.v. 1977 Kombik oslavuje 30r 160 000km origo
Dusan

Příspěvek od Dusan »

No neviem najlepsie mi to jazdilo na obycajne BRISK sviecky :D s standartnym zapalkom
JmJ

Příspěvek od JmJ »

Tak tak. Pokud mas normalni seriovy motor, tak tam bych s nicim nelaboroval a pri cenach svicek BRISK bych sel do jistoty, tedy BRISK L15YC tusim.

Bosh sem v tom kdysi mel, ale ze by to delalo nejake zazraky, to se rozhodne rict neda. BRISK jezdi spolehlive.
VAZ 2104 1.3 1989
Little Red Riding Hood
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little Red Riding Hood »

na seriové zapalko prakticky nemá cenu dávat nějaké spešl svíčky.. stejně by jsi je až tak nevyužil... kup klasiku... L15YC aj nové svíčky udělaj svoje.. ale určitě nekupuj s odrušením.. LR15... s těma mě to skoro nejelo.. a to byly nové.. ted jezdím na L14YC a max spokojenost..
Miichaal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miichaal »

no ja mam seriove zapalovani a mam třípolové BRISK a rozdil je videt..hlavne za studena na volnobeh..kdy to bezi krasne bez sytice
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

Little Red Riding Hood píše:ale určitě nekupuj s odrušením.. LR15
Proč? Užívášli kabely měděné je to nutnost, tedy pokud chceš poslouchat rádio a nechceš mít rušičku. Já na nich jezdíval a vždy v pohodě, nyní mám silikonové uhlíkové Tesly z USA a tam už musí jít L15.. .
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Pool

Příspěvek od Pool »

Little Red Riding Hood píše:.. ted jezdím na L14YC a max spokojenost..
Vytáhni je někdy ven a podívej se jakou mají barvu. Já bych je tam dával jedině na sníženou hlavu, jinak ne.
JmJ

Příspěvek od JmJ »

Miichaal píše:no ja mam seriove zapalovani a mam třípolové BRISK a rozdil je videt..hlavne za studena na volnobeh..kdy to bezi krasne bez sytice
no mi to drzi "volnobeh" (volnokuckot) taky a to nekdy i uplne od studena. a ani severni a ani jizni pol tam nemam ;-)
VAZ 2104 1.3 1989
janci

Příspěvek od janci »

Uz som ich kupil tak pri najblizsej prilezitosti ich tam dam.
Vyrobca tvrdi ze sviecky ovela lepsie zapaluju ako klasicke.tak uvidim.

2_Miichaal
moze napisat,ake to tam mas ? tie trojramienkove? lebo kedysi som si aj ja ich chcel kupit, ale na ladu som ziadne od BRISK nenasiel.

BTW L8Y su k comu dobre? ked to auto voooooooobec neslape na tom.
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

Před 200 Km jsem nasadil nové letité PAL L7Y a ono to kupodivu jezdí :lol: .
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Luděk Ondrůch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luděk Ondrůch »

A co takhle BRISK LR15TC EXTRA - ty jsou tříbodové.
VAZ 1117
Little Red Riding Hood
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little Red Riding Hood »

Pool píše:
Little Red Riding Hood píše:.. ted jezdím na L14YC a max spokojenost..
Vytáhni je někdy ven a podívej se jakou mají barvu. Já bych je tam dával jedině na sníženou hlavu, jinak ne.
mam je tam protože mam hlavu o 2 mm dole..

kolo loko: diky za osvětu.. to jsem netušil.. stěma káblama.. :wink:
Marek

Příspěvek od Marek »

Pánové.

Je potřeba si uvědomit, že do motorů Lada jsou předepsané určité typy a druhy svíček. Pokud je mi známo, žádná literatura neuvádí možnost použití víceelektrodových svíček či jiných speciálních svíček.

Uvědomte si laskavě jednu velmi zásadní věc: 99% z vás jezdí na klasické kontaktové zapalování. Použijete-li v součinnosti s takovým systémem zapalování víceelektrodové svíčky, svíčky se speciálním tvarem jiskřiště či svíčky s velkou elektrodovou vzdáleností, vašemu motoru uškodíte. Musíte si uvědomit, že tento druh zapalování nemá dostatečný výkon potřebný ke spolehlivému fungování v součinnosti s takovými svíčkami, načež přeskakují nekvalitní jiskry nebo na některých elektrodách nepřeskočí vůbec. Následně motor spíš než lépe funguje nesrovnatelně hůře.

Osobně (za dvanáct let používání Lady s nejrůznějšími úpravami i motorů standardních) mohu doporučit pouze a jedině české BRISK L15YC (případně LR15YC) s elektrodovou vzdáleností 0,6 - 0,7 mm a výměnný interval 20.000 km (při spalování Naturalu 30.000 km). Pokud máte na svém motoru zvýšený kompresní poměr (snížením hlavy či bloku) či používáte jako palivo LPG, doporučuji použít o číslo studenější svíčky, tedy L14YC (resp. LR14YC), neboť v spalovacích prostorech vznikají vyšší tlaky a teploty.
Kdykoli jsem do motoru namontoval svíčky jiné značky, ať to byly BOSCH, NGK, CHAMPION či jiné, nikdy to nedělalo dobrotu, zvláště na upraveném motoru.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
Vašátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vašátor »

Já musím jedině souhlasit s Markem. Když už kupovat svíčky od jiného výrobce, tak vždy dle katalogu tak, aby jejich typ byl shodný se zmiňovanými Brisk.

Jen bych přidal moji zkušenost s elektrodovou vzdáleností, na svém voze ji mám nastavenou na 0,6 a přijde mi, že oproti 0,7 se trošku zlepšili starty i chod studeného motoru. Ovšem můj motor neodpovídá sériovce a jak známo, co motor, to jiná náročnost.
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
janci

Příspěvek od janci »

ked budem mat po skuskach napisem skusenost aj s tymi Boshkami YTrium,
Tie bosky maju nastavenu vzdialenost od vyrobcu az 0,8,ale zato ta fajka je zrezana do vecka.cize kraje su tenucke, tak ta iskra si lepsie vie vybrat kde preskoci:D
Odpovědět

Zpět na „Hnací soustava“