nalepka LPG???
Moderátor: Moderátoři
-
- Kontaktovat uživatele:
Vozidla přestavěná na LPG a takto upravená musí být trvale označena kruhovým žlutým označením s nápisem LPG. Provoz vozidla může být odlišný od provozu vozidla s původně schváleným palivem (např. je zakázáno vjíždět do uzavřených skladovacích, garážních a obdobných prostorů, u nichž není výslovně vjezd vozidel poháněných zkapalněným plynem dovolen, před vjezdem do opravny nebo do společné garáže musí být odpovědný pracovník tohoto objektu informován o tom, že vozidlo je poháněno zkapalněným plynem ap.). Můj názor je takový, že pokud se někdo rozhodne přejít na alternativní palivo, musí dodržet i zákonné normy a předpisy k tomu vztažené. Pokud je nehodlá respektovat, neměl by tento krok učinit (to je i můj případ ). W.
-
- Kontaktovat uživatele:
Np ale pokud je podzemni(i nadzemni) garaz "vetrana"-ma misto bocnich zdi pletivo tak taky nesmim vjet?To jest pripad Intersparu v Brne na Videnske a 2x Tesco...Wolf píše:např. je zakázáno vjíždět do uzavřených skladovacích, garážních a obdobných prostorů, u nichž není výslovně vjezd vozidel poháněných zkapalněným plynem dovolen
Setkal sem se ve meste ve Spalicku se znackou zakaz vjezdu LPG do podzemnich garazi,tak to je asi jasny...ale kdyz to neni vyslovene zakazano?Vyhlasku ohledne toho neznam tak nekamenujte...
Jinak souhlasim s Tebou, pokud nekdo tu nalepku nechce tak at tam nedava bombu, nejjednodussi reseni
Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.
Starý dům a mladá žena - hojnost práce zaručena.
Práce vyžaduje čím dál větší vzdělání, vzdělání čím dál větší práci.
Starý dům a mladá žena - hojnost práce zaručena.
Práce vyžaduje čím dál větší vzdělání, vzdělání čím dál větší práci.
-
- Kontaktovat uživatele:
nekdo asi bude vymenenej, Majo to napsal myslim dost srozumitelne, dokonce je sikula a napsal to i po slovenskyMajo píše:neviem, co sa menilo a co sa nemenilo, ale viem, ze v celej EU je povinnost mat vozidlo s pohonom na LPG ci CNG oznacene patricnou nalepkou.
alebo SK uz v EU ee
Pokud chces ale vedet presne jak to je, proc nezavolas do toho servisu a nezeptas se primo jich?Nebo nejjistejsi bude na magistrate...bo tu Ti muze kdokoliv rict "ser na to, nelep to je to na nic" ale policajti Ti to vysvetli a zbytecne dostanes flastr...
KF
Žiju v Česku, proto cituji české zákony. Nemyslím si však, že by to na Slovensku bylo jinak.
Navíc mi ta otázka přijde malinko absurdní: Po montáži LPG systému máš zkur...é auto třeba už jen tím, že v kufru Ti překáží bomba jak prase, nebo tím, že máš sníženou užitečnou hmotnost o 50 - 80 kg. To Ti nevadí??? Ale malá hloupá nálepka na skle Ti vadí, jakoby byla infikovaná. Promiň, ale podle mě se hrabeš v blbostech.
Ber to tak, že to být musí - podobně jako např. registrační značka být musí, čtyři kola být musejí a podobně....
Navíc mi ta otázka přijde malinko absurdní: Po montáži LPG systému máš zkur...é auto třeba už jen tím, že v kufru Ti překáží bomba jak prase, nebo tím, že máš sníženou užitečnou hmotnost o 50 - 80 kg. To Ti nevadí??? Ale malá hloupá nálepka na skle Ti vadí, jakoby byla infikovaná. Promiň, ale podle mě se hrabeš v blbostech.
Ber to tak, že to být musí - podobně jako např. registrační značka být musí, čtyři kola být musejí a podobně....
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
hned po prvej reakcii na moju otazku som pochopil, ze tu sa bude mudrovat. pozornejsi zbadali, ze riesim MUSI/NEMUSI a nepotrebujem k tomu citacie zahranicnych zakonov ale aktualny stav tam kde zijem. rovnako uz nemienim rozoberat moralnu povinnost mat to tam. ja len tak reku, ci tu niekto nevie, a ono my vyslo jedine: nikto to nevie 100% ale kazdy bude mudrovat. uz predvcerom som tuto otazku hodil aj trochu inym smerom a ani odtial som nedostal jednoznacnu odpoved. tak vlastne stale po tom patram a ked budem mat vysledok, tak Vam to tu poviem.
ja som sa pytal preto tu, lebo najprv sa skusim "svojich" opytat, aj z toho dovodu, ze dost nas tu ma lpg. no preratal som sa, mudrlanti ziju medzi nami , preto by som sa skor uspokojil s odpovedou ANO/NIE ako s psychologicko-moralno-technickym rozborom mojej osobnosti. a som rad, ze som sa tiez dozvedel, ze auto musi mat spz a 4 kolesa.
ja som sa pytal preto tu, lebo najprv sa skusim "svojich" opytat, aj z toho dovodu, ze dost nas tu ma lpg. no preratal som sa, mudrlanti ziju medzi nami , preto by som sa skor uspokojil s odpovedou ANO/NIE ako s psychologicko-moralno-technickym rozborom mojej osobnosti. a som rad, ze som sa tiez dozvedel, ze auto musi mat spz a 4 kolesa.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem si dal tu praci a prohledal jsem slovenskou legislativu, tady je vysledek :
Vyhláška 578/2006 Z.z.
(ktorou sa ustanovujú podrobnosti o niektorých ustnoveniach zákona č. 725/2004 Z.z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov )
§ 1
Podrobnosti o povinnej výbave vozidla
(k § 21 ods. 4 zákona)
(16) Motorové vozidlá, ktoré používajú vo svojom pohonnom systéme stlačený zemný plyn, musia byť v zadnej časti vozidla, a vozidlá kategórie M2 a M3 navyše aj v prednej časti vozidla a na vonkajšej strane dverí vpravo povinne vybavené identifikačným znakom "CNG" podľa predpisu EHK 110 - príloha 6.2)
(17) Motorové vozidlá, ktoré používajú vo svojom pohonnom systéme skvapalnený ropný plyn, musia byť v zadnej časti vozidla, a vozidlá kategórie M2 a M3 navyše aj v prednej časti vozidla a na vonkajšej strane dverí vpravo povinne vybavené identifikačným znakom "«LPG»". Identifikačný znak "«LPG»" pozostáva z nálepky odolnej voči počasiu, ktorá je vyhotovená v žltom kruhu lemovaná čiernou farbou s vonkajším priemerom 70 až 110 mm, s výškou písmen 30 mm, šírkou písmen a lemu kruhu 3 mm. Slovo "«LPG»" musí byť vycentrované na stred nálepky.
Ted je snad jiz jasne a muzeme to uzavrit. W.
Vyhláška 578/2006 Z.z.
(ktorou sa ustanovujú podrobnosti o niektorých ustnoveniach zákona č. 725/2004 Z.z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov )
§ 1
Podrobnosti o povinnej výbave vozidla
(k § 21 ods. 4 zákona)
(16) Motorové vozidlá, ktoré používajú vo svojom pohonnom systéme stlačený zemný plyn, musia byť v zadnej časti vozidla, a vozidlá kategórie M2 a M3 navyše aj v prednej časti vozidla a na vonkajšej strane dverí vpravo povinne vybavené identifikačným znakom "CNG" podľa predpisu EHK 110 - príloha 6.2)
(17) Motorové vozidlá, ktoré používajú vo svojom pohonnom systéme skvapalnený ropný plyn, musia byť v zadnej časti vozidla, a vozidlá kategórie M2 a M3 navyše aj v prednej časti vozidla a na vonkajšej strane dverí vpravo povinne vybavené identifikačným znakom "«LPG»". Identifikačný znak "«LPG»" pozostáva z nálepky odolnej voči počasiu, ktorá je vyhotovená v žltom kruhu lemovaná čiernou farbou s vonkajším priemerom 70 až 110 mm, s výškou písmen 30 mm, šírkou písmen a lemu kruhu 3 mm. Slovo "«LPG»" musí byť vycentrované na stred nálepky.
Ted je snad jiz jasne a muzeme to uzavrit. W.
toto mi prislo pred 5 min.mailom:
"Vážený pán .......
Pracovisko Vás informovalo správne, v tejto chvíli povinnosť mať nalepenú nálepku LPG nenariaďuje žiaden všeobecne záväzný predpis, iba schválené podmienky montáže typu plynového zariadenia. Nálepka sa tam dostala na základe ustanovení už neplatnej Vyhlášky 116/97 Z.z. Avšak návrh vykonávacej technickej vyhlášky opäť nálepku predpisuje. Kým však nenadobudne platnosť, nálepka byť nemusí. Je však zvykom nálepku lepiť a tiež ju požadujú kontrolno-vynucovacie orgány štátu, tak ju doporučujem mať nalepenú, lebo to nie je hanba ale hrdosť. Na ČS Slovnaftu Vám dokonca odmietnu tankovať LPG.
Obdobný stav je tiež v požadovaní periodickej ročnej kontroly plynového zariadenia políciou alebo STK či EK. Táto bola predpísaná už uvedenou vyhláškou, ktorú Zákon 725/2004 Z.z. nadobudnutím platnosti dňa 01.01.2005 zrušil. Dnes nič také neexistuje, ale polícia je schopná vymáhať pokutu 2000 korún a vec dotiahnuť až po exekučný príkaz, kým prídu na to, odkiaľ vietor fúka, práve minulý týždeň som takýto prípad pomáhal riešiť. Preto doporučujem pre nekonfliktý priebeh zvykové právo v jednej i druhej veci uplatniť.
Legislatíva vo veci plynových pohonov v SR je najprísnejšia a najnemožnejšia vari na celej planéte, ale určite minimálne v celej Európe. Okrem spomenutých nezmyslov je temer nemožné rozširovať sortiment schválených vozidiel a predpokladám likvidáciu vybudovanej siete pracovísk temer na nulu vďaka bezperecedentým predpisom. Tak hrozí aj likvidácia tých pohonov, ktoré sú už namontované, lebo nebude značkový servis. Márne sa už dvanásty rok snažíme presadiť jej zmiernenie, dosiahol sa skôr opak. Veci by pomohol ohlas občanov na Ministerstvo dopravy, aby sa dosiahla aspoň čiastočná liberalizácia.
Ďakujem, že sa hlbšie zaujímate o túto problematiku, aj Vaša pomoc je dôležitou, aby sme v tejto oblasti nezostali obeťou štátnej byrokracie.
S pozdravom
Ing. Peter Raškovič
predseda sekcie dovozcov plynových zariadení LPG Združenia LPG Slovensko
"Vážený pán .......
Pracovisko Vás informovalo správne, v tejto chvíli povinnosť mať nalepenú nálepku LPG nenariaďuje žiaden všeobecne záväzný predpis, iba schválené podmienky montáže typu plynového zariadenia. Nálepka sa tam dostala na základe ustanovení už neplatnej Vyhlášky 116/97 Z.z. Avšak návrh vykonávacej technickej vyhlášky opäť nálepku predpisuje. Kým však nenadobudne platnosť, nálepka byť nemusí. Je však zvykom nálepku lepiť a tiež ju požadujú kontrolno-vynucovacie orgány štátu, tak ju doporučujem mať nalepenú, lebo to nie je hanba ale hrdosť. Na ČS Slovnaftu Vám dokonca odmietnu tankovať LPG.
Obdobný stav je tiež v požadovaní periodickej ročnej kontroly plynového zariadenia políciou alebo STK či EK. Táto bola predpísaná už uvedenou vyhláškou, ktorú Zákon 725/2004 Z.z. nadobudnutím platnosti dňa 01.01.2005 zrušil. Dnes nič také neexistuje, ale polícia je schopná vymáhať pokutu 2000 korún a vec dotiahnuť až po exekučný príkaz, kým prídu na to, odkiaľ vietor fúka, práve minulý týždeň som takýto prípad pomáhal riešiť. Preto doporučujem pre nekonfliktý priebeh zvykové právo v jednej i druhej veci uplatniť.
Legislatíva vo veci plynových pohonov v SR je najprísnejšia a najnemožnejšia vari na celej planéte, ale určite minimálne v celej Európe. Okrem spomenutých nezmyslov je temer nemožné rozširovať sortiment schválených vozidiel a predpokladám likvidáciu vybudovanej siete pracovísk temer na nulu vďaka bezperecedentým predpisom. Tak hrozí aj likvidácia tých pohonov, ktoré sú už namontované, lebo nebude značkový servis. Márne sa už dvanásty rok snažíme presadiť jej zmiernenie, dosiahol sa skôr opak. Veci by pomohol ohlas občanov na Ministerstvo dopravy, aby sa dosiahla aspoň čiastočná liberalizácia.
Ďakujem, že sa hlbšie zaujímate o túto problematiku, aj Vaša pomoc je dôležitou, aby sme v tejto oblasti nezostali obeťou štátnej byrokracie.
S pozdravom
Ing. Peter Raškovič
predseda sekcie dovozcov plynových zariadení LPG Združenia LPG Slovensko
-
- Kontaktovat uživatele:
Nevim a ani nemam cas se s tim dlouho zdrzovat, ale domnivam se, ze ing. Raškovič asi neni dostatecne v obraze. Podle dostupnych zdroju z netu totiz vyse citovana vyhlaska vstoupila v platnost dnem 31.10.2006 a ucinna je od 1.11.2006 (uverejneni ve Sbirce zakonu c. 221/2006 strana 5422). Citovane stanovisko na mne dela dojem, ze odesilatel dopisu o existenci vyhlasky dosud nevi. Mozna by stalo za to ho na tuto skutecnost upozornit. W.